Μετάνιωσαν για το Brexit οι Βρετανοί: Σαφής πλειοψηφία υπέρ στενότερων σχέσεων με την ΕΕ * Ακόμη και από τους πιο «σκληροπυρηνικούς»

FILE PHOTO: “Το Brexit δεν αποδίδει” – πλακέτα από διαμαρτυρία στο Λονδίνο, τον Ιούνιο του 2022. EPA, ANDY RAIN




Η σαφής πλειοψηφία των Βρετανών ψηφοφόρων τάσσεται πλέον υπέρ της οικοδόμησης στενότερων σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που υπογραμμίζει μια δραματική ανατροπή στο κύμα της κοινής γνώμης μετά το Brexit .

  • Ακόμη και σε εκείνες τις εκλογικές περιφέρειες που κατέγραψαν τα υψηλότερα ποσοστά   υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ το 2016, περισσότεροι από διπλάσιοι ψηφοφόροι πιστεύουν τώρα ότι ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός είναι να προχωρήσουμε στην αντίθετη κατεύθυνση – και να σφυρηλατήσουμε στενότερους δεσμούς με τις Βρυξέλλες.

Η έρευνα περισσότερων από 10.000 ψηφοφόρων συνοδευόμενη από λεπτομερή ανάλυση θα προσφέρει ένα καθόλου ευχάριστο ανάγνωσμα στον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ,  ο οποίος υποστήριξε το Brexit ως μια οδό προς την  οικονομική επιτυχία.

Η δημοσκόπηση της Focaldata έδειξε ότι τρεις φορές περισσότεροι ενήλικες (63%) πιστεύουν τώρα ότι το Brexit έχει δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα έχει λύσει , σε σύγκριση με μόλις 21% που πιστεύει ότι έχει λύσει περισσότερα από όσα έχει δημιουργήσει.

  • Συνολικά, το 53% των ψηφοφόρων θέλει τώρα η κυβέρνηση να επιδιώξει μια στενότερη σχέση με την ΕΕ από ό,τι έχει τώρα, έχοντας αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, έναντι μόλις 14% που θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να γίνει πιο απόμακρο.

Σε περιοχές όπου η ψήφος υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ ήταν για παράδειγμα  74,9% το 2016, περισσότεροι από δύο φορές περισσότεροι άνθρωποι (40%) θέλουν τώρα στενότερους δεσμούς με την ΕΕ έναντι μόλις 19% που θέλουν οι σχέσεις να γίνουν ακόμη πιο απομακρυσμένες.

Η δημοσκόπηση έρχεται μετά τη δημοσιοποίηση την περασμένη εβδομάδα των επίσημων στοιχείων που δείχνουν ότι η καθαρή μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε σε νέο υψηλό πάνω από 606.000 το 2022 – αύξηση 24% από το προηγούμενο υψηλό των 488.000 το 2021 – παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι το Brexit θα επέτρεπε το Ηνωμένο Βασίλειο να «ανακτήσει τον έλεγχο» των συνόρων του.

  • Οι ανησυχίες για τη μετανάστευση θα είναι στην ημερήσια διάταξη στη συνάντηση μεταξύ του Σουνάκ και του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στη Μολδαβία την Πέμπτη.

Ενώ ο Σουνάκ προσπάθησε να οικοδομήσει φιλικότερες σχέσεις με τις Βρυξέλλες από τους δύο προκατόχους του, τον Μπόρις Τζόνσον και τη Λιζ Τρας, υφίσταται αυξανόμενη πίεση να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τις βρετανικές επιχειρήσεις και να εξηγήσει πώς μπορεί να περιοριστεί η ζημιά που προκάλεσε το Brexit στο εμπόριο.

Με πληροφορίες από The Guardian

Βαρόμετρο οι σημερινές δημοτικές εκλογές στην Ισπανία: Θα δείξουν την «έξοδο» στους Σοσιαλιστές του Σάντσεθ;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: