Μα πόσο απατεώνας είναι ο Ερντογάν; Αμφισβητείται ο ισχυρισμός του οτι η ΜΙΤ σκότωσε, στη Συρία, τον πραγματικό αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan and his wife Emine paid a visit to the TEKNOFEST Aviation, Space and Technology Festival, held at Atatürk Airport in Istanbul. Photo via Turkish Presidency




Η εφημερίδα Wall Street Journal σε ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη σημειώνει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι ο κορυφαίος ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους πέθανε κατά τη διάρκεια επιχείρησης των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, θα είναι ο τρίτος αρχηγός της εξτρεμιστικής οργάνωσης που σκοτώνεται σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο.

Σε συνέντευξή του αργά το βράδυ της Κυριακής στην κρατική τηλεόραση, ο κ. Ερντογάν είπε ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) της Τουρκίας ακολουθούσε «τον αποκαλούμενο ηγέτη» του Ισλαμικού Κράτους, με την κωδική ονομασία Abu al-Husayn al-Qurayshi, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, υπεύθυνος για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, δήλωσε μέσω μηνύματος: «Δεν σχολιάζουμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις άλλων κρατών».

Εκπρόσωποι της τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση, ενώ αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας είπε ότι το υπουργείο δεν συμμετείχε στην επιχείρηση.

Αναλυτές σε θέματα διεθνούς ασφάλειας είπαν ότι τα σχόλια του Τούρκου προέδρου πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή.

«Φαίνεται ότι οι τουρκικές δυνάμεις σκότωσαν κάποιον πρόσφατα, στη βορειοδυτική Συρία. Αυτός μπορεί κάλλιστα να ήταν ένας ανώτερος ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, αλλά θα ήμουν προσεκτικός ως προς τον ισχυρισμό του Ερντογάν ότι ήταν ο Abu al-Husayn μέχρι να υπάρξουν στοιχεία που να το αποδεξουν», δήλωσε ο Aron Lund, ειδικός για τη Συρία στο Century International.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, μια ομάδα πολιτοφυλακής υπό την ηγεσία των Κούρδων που συνεργάζεται στενά με τον αμερικανικό στρατό, δήλωσαν τη Δευτέρα ότι ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους που αναφέρει ο κ. Ερντογάν βρισκόταν στο Τζιντίρες, μια πόλη στη βορειοδυτική Συρία που ελέγχεται από αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Τέλος, σημειώνεται ότι η ανακοίνωση του Ερντογάν γίνεται δύο εβδομάδες πριν από τις επίμαχες προεδρικές εκλογές, στις οποίες υστερεί από τον κύριο αμφισβητία του σε πολλές πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

ΠΗΓΗ: Wall Street Journal – Islamic State Leader Killed in Intelligence Operation, Turkey’s Erdogan Says

To πρακτορείο Associated Press σε ανταπόκριση από την Άγκυρα που μεταδίδεται από το ABC News τονίζει ότι οι τουρκικές δυνάμεις σκότωσαν τον αρχηγό της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κατά τη διάρκεια επιχείρησης στη Συρία, όπως δήλωσε αργά την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις χωρίς να κάνουμε διακρίσεις εναντίον καμίας από αυτές», είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Turk.

Ένα μέλος της στρατιωτικής αστυνομίας των συριακών δυνάμεων της αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από την Τουρκία είπε στο Associated Press ότι η MIT συγκρούστηκε με μαχητές του IS σε ένα αγρόκτημα στο χωριό Μίσκα στην επαρχία Χαλέπι, αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Καθώς οι μάχες εντάθηκαν, ο Al-Qurayshi, ο οποίος κρυβόταν σε ένα κτίριο σε αγρόκτημα, ανατινάχθηκε. Οι ερευνητές έψαχναν το κρησφύγετο για στοιχεία και άλλες πληροφορίες, ισχυρίστηκε.

ΠΗΓΗ: Associated Press – Erdogan says Turkish forces killed IS chief in Syria

Το CNN σε ρεπορτάζ τονίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε την Κυριακή ότι η ΜΙΤ σκότωσε τον ηγέτη του ISIS στη Συρία, καθώς δεσμεύτηκε να συνεχίσει τον αγώνα της χώρας κατά της τρομοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι ο αγώνας της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας συμβάλλει στην ασφάλεια της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη «δεν το γνωρίζει αυτό ή δεν θέλει να το γνωρίζει».

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση του Ερντογάν έγινε μετά από πρόσφατη απουσία του από τα φώτα της δημοσιότητας λόγω ασθένειας. Την Πέμπτη, η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε δημοσιεύματα σχετικά με την υγεία του ως «αβάσιμους ισχυρισμούς», ενώ ο Ερντογάν εμφανίστηκε σε σύνδεση βίντεο την ίδια μέρα για τα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού Akkuya.

Η Τουρκία πηγαίνει στις κάλπες στις 14 Μαΐου, μόλις τρεις μήνες μετά από έναν καταστροφικό σεισμό και εν μέσω ραγδαίου πληθωρισμού και νομισματικής κρίσης που πέρυσι μείωσε σχεδόν κατά 30% την αξία της λίρας έναντι του δολαρίου.

ΠΗΓΗ: Turkey kills ISIS leader in Syria operation, Erdogan says

Τελικά, μόνο… μπανάνες για τον Ερντογάν: Μαϊμού μετονομασία του ήδη υπάρχοντος πρωτότυπου TFX (πάντα χωρίς κινητήρα) για εύπιστους και αφελείς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: