Κλαίει η «Μικρή Ολλανδέζα»: Αγελάδες… εκτός σχεδίου – Tρεις ανά εκτάριο θέλει η κυβέρνηση, στα «χαρακώματα» οι κτηνοτρόφοι

Αγελάδες σε λιβάδι Φωτογραφία από Matthias Zomer: https://www.pexels.com/el-gr/photo/422207/




Ένα πιθανό όριο στον αριθμό των αγελάδων ανά εκτάριο (10 στρέμματα) βοσκοτόπων που περιλαμβάνεται σε μια διαρροή της κυβερνητικής γεωργικής συμφωνίας (Landbouwakkord) έχει διχάσει το ολλανδικό υπουργείο Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας Τροφίμων και τους εκπροσώπους των αγροτών, καθώς οι τελευταίοι αντιτίθενται σθεναρά στο μέτρο.

Η Αγροτική Συμφωνία, η οποία αποσκοπεί στην παγίωση ενός μελλοντικού σχεδίου για τον αγροτικό τομέα και βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων εδώ και μήνες, είναι συνέπεια της ολλανδικής κρίσης του αζώτου, καθώς οι οδηγίες της ΕΕ υποχρεώνουν τη χώρα να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές αζώτου.

Τα σχέδια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των εκπομπών στον γεωργικό τομέα έχουν συναντήσει τη σθεναρή αντίσταση των Ολλανδών αγροτών.

«Είμαστε σθεναρά αντίθετοι [στο μέτρο]», δήλωσε στην AD ο Bart Kemp, πρόεδρος της ομάδας αγροτικών συμφερόντων Agractie.

«Και δεν μπορώ να φανταστώ ότι [άλλες ομάδες γεωργικών συμφερόντων] μπορούν να συμφωνήσουν σε αυτό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των αγροτών που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, το υπουργείο πρότεινε ένα όριο 2,5 – 3 αγελάδων ανά εκτάριο.

«Το υπολογίσαμε αυτό, και τότε τουλάχιστον ένας στους πέντε γαλακτοπαραγωγούς θα έχει πρόβλημα», δήλωσε ο Henk Bleker, πρόεδρος της ομάδας συμφερόντων των γαλακτοπαραγωγών Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV).

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι το όριο των αγελάδων ανά εκτάριο αποτελούσε μέρος των διαπραγματεύσεων από την αρχή και είναι ανένδοτες στην προώθηση του μέτρου.

«Το πρότυπο [μέτρο] για τους βοσκοτόπους αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων, αλλά η τελευταία λέξη δεν έχει ειπωθεί ακόμη γι’ αυτό», δήλωσε μια κυβερνητική πηγή.

Εκτός από το προτεινόμενο όριο αγελάδων, η συμφωνία προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου προτύπου βιωσιμότητας, το οποίο θα πρέπει να τηρούν όλοι οι αγρότες, ανέφερε το RTL Nieuws.

Επιπλέον, οι αγρότες θα αποζημιώνονται και για τις συμπληρωματικές προσπάθειες διατήρησης της φύσης στις εκμεταλλεύσεις τους, όπως η διαχείριση των δασών και των βοσκοτόπων, καθώς και για τις προσπάθειες διατήρησης των λιβαδικών πτηνών.

Ο υπουργός Γεωργίας Piet Adema (ChristenUnie/EPP) ελπίζει ότι μπορεί να επιτευχθεί μια ενδιάμεση συμφωνία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ του υπουργείου και των εκπροσώπων των αγροτών την Τετάρτη (17 Μαΐου).

«Στοχεύουμε σε ένα σενάριο […] όπου τα μέρη θα βρίσκονται σε ευρεία συμφωνία», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου. «Εργαζόμαστε πραγματικά μέρα και νύχτα για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει μια συμφωνία όπου θα υπάρχει ένα καλό μοντέλο κέρδους για τους αγρότες και που θα είναι επίσης καλό για την ποιότητα του νερού, του αέρα και του εδάφους».

Πηγή EurActiv.com |  Stöckl | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Καταγγελία Greenpeace: Η ΕΕ σκοτώνει τις μέλισσες σε όλο τον κόσμο, εξάγοντας ετησίως 10.000 τόνους απαγορευμένων φυτοφαρμάκων [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: