Η Πομπηία αποκαλύπτει νέα μυστικά: Βρέθηκαν σκελετοί ανδρών που σκοτώθηκαν μάλλον από σεισμό που συνόδευσε την έκρηξη του Βεζούβιου [videos]

Ένας εκ των δυο σκελετών ανδρών στα πενήντα τους που βάσει των καταγμάτων που φέρουν τα οστά σκοτώθηκαν όχι από τη λάβα αλλά από την κατάρρευση τοίχου λόγω σεισμού που συνόδευσε την έκρηξη του Βεζούβιου. Screenshot via YouTube@MiC/https://www.youtube.com/watch?v=df_4WsHwIFI&t=1s




Τα λείψανα δύο ανθρώπων που πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν από σεισμό που πιθανόν συνόδευε την έκρηξη του Βεζούβιου μ.Χ. 79, βρέθηκαν στα ερείπια της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης της Πομπηίας.

Οι σκελετοί, που πιστεύεται ότι ανήκουν σε δύο άνδρες κάπου στα πενήντα και κάτι χρόνια τους,  βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Insula dei Casti Amanti, μια περιοχή της Πομπηίας που αποτελείται από ένα σύμπλεγμα σπιτιών και ένα αρτοποιείο.

Τα καλοδιατηρημένα λείψανα βρέθηκαν κάτω από έναν τοίχο που κατέρρευσε.

  • Τα κατάγματα των οστών δείχνουν ότι οι άνδρες πιθανότατα πέθαναν ως αποτέλεσμα πολλαπλών τραυματισμών που υπέστησαν καθώς το κτίριο στο οποίο αναζήτησαν καταφύγιο υποχώρησε εξαιτίας ενός σεισμού που χτύπησε την Πομπηία κατά το πρώιμο στάδιο της ηφαιστειακής έκρηξης.

Ένα από τα θύματα μοιάζει να σήκωσε το χέρι του σε μια προσπάθεια να προστατευτεί από τον τοίχο που έπεφτε.

Πιστεύεται ότι το τείχος κατέρρευσε πριν την άφιξη των βίαιων πυροκλαστικών ρευμάτων που έθαψαν την πόλη.

Ο Γκάμπριελ Ζούχτριγκελ, διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας, είπε ότι η ανακάλυψη φέρνει ακόμη πιο κοντά μας «την κόλαση» της ανθρώπινης διάστασης της τραγωδίας.

«Όπως είπαν ορισμένοι αρχαιολόγοι, η ανακάλυψη είναι πολύ θεμελιώδης καθώς ουσιαστικά ξεθάβουν ανθρώπινα όντα, κάτι που είναι λυπηρό», είπε. «Η ανθρώπινη θνησιμότητα είναι τόσο εύθραυστη… στην Πομπηία, η πρόοδος των τεχνικών ανασκαφών μας βοηθά να δούμε πιο καθαρά την κόλαση που κατέστρεψε την πόλη σε δύο ημέρες».

Στο ίδιο δωμάτιο με τα θύματα βρέθηκαν επίσης χάντρες από ένα περιδέραιο και έξι νομίσματα – δύο που χρονολογούνται στα μέσα του δεύτερου αιώνα π.Χ.

«Η Πομπηία είναι ένα τεράστιο αρχαιολογικό εργαστήριο που τα τελευταία χρόνια έχει ανακτήσει σφρίγος, εκπλήσσοντας τον κόσμο με τις συνεχείς ανακαλύψεις που έρχονται στο φως και εκδηλώνουν την ιταλική αριστεία σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Τζενάρο Σαντζουλιάνο.

  • Τα ερείπια της Πομπηίας ανακαλύφθηκαν τον 16ο αιώνα, με τις πρώτες ανασκαφές να ξεκινούν το 1748. Πάνω από 1.500 από τα 2.000 περίπου θύματα έχουν βρεθεί στο πέρασμα των αιώνων.

Η τελευταία ανακάλυψη ανθρώπινων λειψάνων ήταν το 2020 , όταν οι σκελετοί δύο ανδρών, που πιστεύεται ότι ήταν ένας πλούσιος άνδρας και ο σκλάβος του, βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε μια βίλα στα περίχωρα της πόλης. Οι δύο άνδρες, ξαπλωμένοι κοντά, πιστεύεται ότι διέφυγαν από την αρχική φάση της έκρηξης, όταν η πόλη καλύφθηκε από ηφαιστειακή τέφρα και ελαφρόπετρα, για να σκοτωθούν στη συνέχεια από μια έκρηξη που συνέβη την επόμενη μέρα.

Με πληροφορίες από The Guardian

 

Ο θησαυρός του μουσείου της Δρέσδης: Πέντε άνδρες καταδικάστηκαν για την κινηματογραφική ληστεία μαμούθ του 2019 [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: