Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν με Patriot έναν ρωσικό πύραυλο Kinzhal: Είναι υπερηχητικός ή απλώς… υπερδιαφημισμένος;

A Kh-47M2 Kinzhal being carried by a Mikoyan MiG-31K interceptor Image via en.wikipedia.org




Η κατάρριψη από την Ουκρανία ενός ρωσικού πυραύλου Kh-47 Kinzhal από το σύστημα αεράμυνας Patriot, αμερικανικής κατασκευής, την Πέμπτη δείχνει ότι το όπλο μπορεί να είναι περισσότερο διαφημιστικό παρά υπερηχητικό.

Όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ στην Jerusalem Post o MICHAEL STARR

Ο Kinzhal, ή Dagger, έγινε πρωτοσέλιδο όταν χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά εναντίον ενός ουκρανικού στόχου τον Μάρτιο του 2022 – φαινομενικά το πρώτο υπερηχητικό όπλο που χρησιμοποιήθηκε στη μάχη.

Ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τον αέρα… διαφημίστηκε ως υπερηχητικό όπλο από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το 2018. Ο Πούτιν, και κάθε επίσημη ρωσική δήλωση για τα όπλα έκτοτε, περιέγραψε το Kinzhal ως ικανό να ταξιδεύει με τόσο υψηλή ταχύτητα και ευελιξία που ήταν αδύνατο για τον δυτικό αέρα άμυνες για αναχαίτιση.

Αυτό αποδείχτηκε ψευδές, αν πιστέψουμε τον ουκρανικό στρατό.

Η επιτυχημένη άμυνα της Ουκρανίας

«Οι αεράμυνες της Ουκρανίας κατέρριψαν τον Kinzhal, έναν υπερηχητικό αεροβολιστικό ρωσικό πύραυλο, για πρώτη φορά από την έναρξη των επιθέσεων», ανέφερε το Σάββατο η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία. «Αυτό έγινε από χειριστές του συστήματος αεράμυνας Patriot.»

Η ασυμφωνία μεταξύ των ισχυρισμών της Ρωσίας σχετικά με το όπλο και τις επιδόσεις του μπορεί να έγκειται στην προπαγανδιστική επωνυμία ενός βαλλιστικού πυραύλου που εκτοξεύεται από αέρα.

Σύμφωνα με μια έκθεση προϋπολογισμού του Κογκρέσου των ΗΠΑ τον Ιανουάριο σχετικά με τα Υπερηχητικά Όπλα και τις Εναλλακτικές των ΗΠΑ, η υπερηχητική ταχύτητα είναι ταξίδι πάνω από 5 Mach. Τέτοιες ταχύτητες δεν είναι ασυνήθιστες και επιτυγχάνονται τακτικά από βαλλιστικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια τμημάτων του ταξιδιού τους. Η ταχύτητα από μόνη της δεν αρκεί για την ταξινόμηση ως υπερηχητικό όπλο.

Η αμερικανική έκθεση εξηγεί ότι τα υπερηχητικά όπλα είναι βλήματα και οχήματα που είναι σε θέση να ταξιδεύουν και να ελίσσονται εντός της ατμόσφαιρας στα 5 Mach για παρατεταμένη περίοδο. Οι ελιγμοί υψηλής ταχύτητας θεωρητικά τους καθιστούν δύσκολο να παρακολουθήσουν και να αναχαιτίσουν οι αεράμυνες.

Μια έκθεση του ΝΑΤΟ του 2020 για τα υπερηχητικά όπλα ανέφερε ότι ο Kinzhal «δεν χαρακτηρίστηκε γενικά ως υπερηχητικό όπλο», αλλά συμπεριλήφθηκε στη συζήτηση λόγω της ικανότητάς του να ελίσσεται κατά μήκος της βαλλιστικής του διαδρομής. Στους βαλλιστικούς πυραύλους δίνεται μια αρχική ώθηση για να ταξιδέψουν σε κίνηση τόξου, συχνά σε μεγάλα ύψη. Το Kinzhal λειτουργεί σε μια σχεδόν βαλλιστική διαδρομή, με μικρότερο τόξο.

Ενώ ο Πούτιν και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο Kinzhal θα μπορούσε να φτάσει ταχύτητες 10 Mach, η έκθεση του ΝΑΤΟ έδειξε ότι θα μπορούσε να είναι πολύ πιο αργός από αυτό. Το Kinzhal είναι απίθανο να κινείται με υπερηχητικές ταχύτητες σε ολόκληρη τη βαλλιστική του διαδρομή και σε όλους τους ελιγμούς του.

Ο Kinzhal μπορεί να είναι ένα τρομερό όπλο, αλλά απέχει πολύ από την ασταμάτητη πρόκληση όπως ισχυρίστηκε η Ρωσία. Μάλλον δεν πρέπει να χαρακτηριστεί περαιτέρω ως υπερηχητικό όπλο.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov δήλωσε την Κυριακή ότι το περιστατικό με τον Kinzhal έδειξε ότι η ρωσική προπαγάνδα απεικονίζει τα όπλα του Κρεμλίνου ως ανώτερα και χωρίς ανάλογα είναι λάθος.

Καθώς κράτη όπως το Ιράν ισχυρίζονται ότι αναπτύσσουν υπερηχητικούς πυραύλους που μπορούν να διεισδύσουν στην άμυνα του Ισραήλ, η διαφημιστική εκστρατεία θα πρέπει επίσης να διαχωριστεί από την υπερηχητική.

Πηγή Jerusalem Post

Ο μπουρλοτιέρης της ειρήνης Πούτιν τώρα μιλάει για “ειρηνικό μέλλον” και εμφανίζεται αμυνόμενος: Εναντίον μας εξαπολύεται πραγματικός πόλεμος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: