Η Καλιφόρνια κέρδισε τη μάχη των γουρουνιών: Νόμιμες οι προβλέψεις για περισσότερη άπλα στα χοιροτροφεία

Photo by barbara barbosa via Pexels




Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δικαίωσε σήμερα την Καλιφόρνια η οποία είχε εγκρίνει έναν νόμο με στόχο να ελαχιστοποιήσει την οδύνη των ζώων στα χοιροτροφεία, προκαλώντας όμως την οργή των παραγωγών χοιρινού, μπέικον και άλλων αλλαντικών.

«Μολονότι το Σύνταγμα ρυθμίζει πολλά σημαντικά ζητήματα, το είδος της χοιρινής μπριζόλας που επιτρέπεται να πωλείται στην Καλιφόρνια δεν είναι μεταξύ αυτών», έγραψε στο σκεπτικό της απόφασης ο δικαστής Νιλ Γκόρσατς, υιοθετώντας ένα μάλλον ασυνήθιστο ύφος.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με διάσπαρτες γαστρονομικές αναφορές και περιγραφές του χώρου διαβίωσης των γουρουνιών, αφορά έναν νόμο που εγκρίθηκε το 2018 στην Πολιτεία της Καλιφόρνιας, έπειτα από μια δημοφιλή πρωτοβουλία που οδήγησε σε δημοψήφισμα για το θέμα. Ο νόμος απαγορεύει να πωλείται στην Πολιτεία αυτή χοιρινό κρέας προερχόμενο από γουρούνια μεγαλωμένα σε πολύ περιορισμένο χώρο.

Η βιομηχανία χοιρινού κρέατος προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατηγορώντας την Καλιφόρνια ότι θέλει να επιβάλει τις αξίες της στις άλλες Πολιτείες. Να σημειωθεί ότι η Καλιφόρνια παράγει μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του χοιρινού που καταναλώνουν οι σχεδόν 50 εκατομμύρια κάτοικοί της. Εκπρόσωποι της βιομηχανίας υποστήριζαν ότι με τον νόμο αυτό θα εκτινασσόταν το κόστος παραγωγής και, κατά συνέπεια, και η τιμή των λουκάνικων, των αλλαντικών, του ψαρονεφριού.

Κυρίως όμως, υποστήριξαν, ο νόμος παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ που απαγορεύει στην κάθε Πολιτεία να υιοθετεί νόμους οι οποίοι πλήττουν τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τους.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο απέρριψε τα επιχειρήματα της βιομηχανίας χοιρινού κρέατος. «Μας καλούν να δημιουργήσουμε δύο νέους όρους που θα περιόριζαν τη δυνατότητα των Πολιτειών να ρυθμίζουν την εσωτερική αγορά τους, αρνούμαστε αυτήν την πρόσκληση», έγραψε ο Γκόρσατς εξ ονόματος του Δικαστηρίου.

Ο επίμαχος νόμος της Καλιφόρνια γνωστός ως «Πρόταση 12» απαγορεύει την πώληση χοιρινού κρέατος εντός της ΠΟλιτείας -ανεξάρτητα από το πού παράγεται- – εκτός εάν ο εν λόγω χοίρος γεννήθηκε από χοιρομητέρα που στεγαζόταν με χώρο 24 τετραγωνικά ποδών (2,2 τετραγωνικά μέτρα) και σε συνθήκες που της επέτρεπε να κινείται ελεύθερα.

Σύμφωνα με το νόμο, ο οποίος δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ, κάθε πώληση συσκευασμένου χοιρινού κρέατος στην Καλιφόρνια που δεν πληροί αυτά τα πρότυπα θεωρείται έγκλημα που τιμωρείται με πρόστιμο 1.000 $ ή με ποινή φυλάκισης 180 ημερών για τους υπευθύνους.

Η υπόθεση δημιούργησε ερωτήματα όχι μόνο σχετικά με το ζήτημα της σκληρότητας στην αντιμετώπιση των ζώων, αλλά και κατά πόσον μια Πολιτεία θα μπορούσε να ρυθμίζει (εμμέσως) την παραγωγή χοιρινού κρέατος σε μια άλλη Πολιτεία κράτος και να επιβάλει τέλη χιλιάδων δολαρίων στους χοιροτρόφους. Ενώ η Καλιφγόρνια υποστήριξε είπε ότι ο νόμος ήταν απαραίτητος ώστε οι Καλιφορνέζοι να μην αισθάνονται συνένοχοι στη σκληρότητα των ζώων, οι παραγωγοί χοιρινού κρέατος αντέτειναν ότι ο νόμος θα επιβάρυνε το δια-πολιτειακό εμπόριο κατά παράβαση του Συντάγματος.

Με πληροφορίες από CNN και AFP, Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Λύθηκε το… μυστήριο του Χάρου – Θεριστή στην τελετή στέψης του Καρόλου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: