Οι ΗΠΑ δε διευκολύνουν ούτε υποστηρίζουν επιθέσεις σε Ρωσικό έδαφος διαμηνύει ο Μπάιντεν για τη μελλοντική παράδοση F-16 από τη Δύση στο Κίεβο

FILE PHOTO: Two Air Force F-16 Fighting Falcons return from a mission during Agile Spartan in the U.S. Central Command area of responsibility, March 6, 2023. Photo By: Air Force Tech. Sgt. Daniel Asselta




Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσε την Παρασκευή το πράσινο φως σε άλλες συμμαχικές χώρες να προμηθεύσουν το Κίεβο με μαχητικά αεροσκάφη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι «διαβεβαίωσε κατηγορηματικά» τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν ότι τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που θα παραδοθούν στο Κίεβο δεν θα επιτεθούν σε ρωσικό έδαφος, δήλωσε την Κυριακή ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός ηγέτης, ο οποίος μιλούσε στο τέλος της συνόδου κορυφής της G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, έδωσε την Παρασκευή το πράσινο φως σε άλλες συμμαχικές χώρες να προμηθεύσουν την Ουκρανία με αυτά τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη που το Κίεβο ζητούσε εδώ και καιρό.

Η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει τώρα μια κοινή πρωτοβουλία των συμμάχων της για εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε F-16. Κατά τη διάρκεια αυτής της εκπαίδευσης, η οποία θα διαρκέσει μήνες, η Δύση θα αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα για την παράδοση των αεροπλάνων, τον αριθμό τους καθώς και τις χώρες που θα τα παράσχουν.

Ο Λευκός Οίκος, ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι το αμερικανικό δόγμα «δεν έχει αλλάξει». Ακόμη και με τη στρατιωτική βοήθεια που έχει πλέον επεκταθεί σε μαχητικά αεροσκάφη, «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διευκολύνουν ούτε υποστηρίζουν επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος». «Οι Ουκρανοί έχουν δηλώσει με συνέπεια ότι είναι έτοιμοι να σεβαστούν αυτή τη θέση», διαβεβαίωσε ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν, το Σάββατο.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Δια στόματος της πρέσβειρας Φίσερ: Οι ΗΠΑ εκτιμούν τη συνεργασία της Κύπρου, μετά τις νέες κυρώσεις

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: