Η γραφομηχανή του ήρωα της ΕΟΚΑ, Μάκη Γιωργάλλα παραδόθηκε στο Μουσείο Αγώνα της Κύπρου: Υπόμνηση του καθήκοντος και της ευθύνης…

Στο στιγμιότυπο διακρίνονται ο υπουργός Άμυνας κ. Μιχάλης Γιωργάλλας, ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Χατζηγιάννης και η κα Κυριακή Παμπορίδου. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Η παράδοση της γραφομηχανής του Μάκη Γιωργάλλα στο Μουσείο Αγώνος αποτελεί υπόμνηση του καθήκοντος και της ευθύνης της παρούσας και των μελλοντικών γενεών της Κύπρου, ανέφερε τη Δευτέρα ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας, κατά την τελετή παράδοσης της γραφομηχανής του ήρωα της ΕΟΚΑ στο μουσείο, παρουσία και του Υφυπουργού Πολιτισμού, Μιχάλη Χατζηγιάννη.

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Άμυνας είπε πως υποδέχεται με συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια την εκούσια προσφορά ενός αντικειμένου ιστορικής αξίας, προσθέτοντας πως η γραφομηχανή βρίσκεται πλέον εκεί που της αρμόζει για να εκτίθεται στις επόμενες γενεές.

«Τα εκθέματα του μουσείου αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα των ιστορικών γεγονότων και της ιστορικής και πολύτιμης προσφοράς όλων των αγωνιστών και πεσόντων που προσέτρεξαν στο ιερό κάλεσμα της πατρίδας για την απελευθέρωση, την αποκατάσταση του δικαίου και την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα», συνέχισε ο κ. Γιωργάλλας, συμπληρώνοντας πως όλα τα κειμήλια συντελούν με καθοριστικό τρόπο στη διάσωση, διατήρηση και διάδοση της ιστορικής μνήμης και αποτελούν υπόμνηση του καθήκοντος και της ευθύνης της παρούσας και των μελλοντικών γενεών της Κύπρου.

Πρόσθεσε πως η ευγενική απόφαση παράδοσης της γραφομηχανής του ήρωα της ΕΟΚΑ Μάκη Γιωργάλλα εκ μέρους της Κυριακής Παμπορίδου αποτελεί μια συγκινητική και αξιέπαινη πράξη και θα βρίσκεται πλέον με τα υπόλοιπα προσωπικά αντικείμενα του αγωνιστή στο μουσείο, όπου όλοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν ιδίοις όμμασι το μέσο με το οποίο η άλκιμη νεανίδα Κυριακή Παμπορίδου δακτυλογραφούσε σημειώματα και μηνύματα της οργάνωσης.

Κλείνοντας, εξέφρασε συγκίνηση για τους οικογενειακούς δεσμούς οι οποίοι τον συνδέουν με τον Μάκη Γιωργάλλα και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την κ. Παμπορίδου για την ευγενική δωρεά της γραφομηχανής στο Μουσείο Αγώνος.

Δήλωσε επίσης βέβαιος πως κάτι τέτοιο θα ήταν επιθυμία και του ίδιου του αποθανόντα αγωνιστή, «ώστε αυτή να αποτελεί αέναη υπενθύμιση του πατριωτισμού και της αποφασιστικότητας των Ελλήνων της Κύπρου να διεκδικήσουν την ελευθερία και την ένωσή τους με τον εθνικό κορμό, καλώντας σήμερα να φανούμε αντάξιοι συνεχιστές του αγώνα τους, ακολουθώντας το πρότυπο ευψυχίας και αγωνιστικότητας που μας παρέδωσαν με τις θυσίες και τον αγώνα τους».

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Χατζηγιάννης, είπε πως η γραφομηχανή του Μάκη Γιωργάλλα, η οποία εντάσσεται πλέον στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Αγώνος, αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του τόπου που πρέπει να διαφυλαχθεί ως παρακαταθήκη για τις επόμενης γενιές της Κύπρου, αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμού.

Ανέφερε επίσης πως ο Μάκης Γιωργάλλας έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους σημαντικότερους ήρωες της ΕΟΚΑ, διακρινόμενος για τη μαχητικότητά του, το θάρρος, την πρωτοβουλία και τη δύναμη της ψυχής του, αλλά και για την κρίση του σε ζητήματα κατασκευής όπλων και πυρομαχικών, μετακινήσεων και άλλων προβλημάτων της οργάνωσης, ενώ ευχαρίστησε και ο ίδιος με τη σειρά του την κ. Παμπορίδου για την ανεκτίμητη, όπως είπε, δωρεά της, διαβεβαιώνοντάς τη παράλληλα ότι το παραδοθέν υλικό θα προστατευθεί και να αναδειχθεί όπως του αρμόζει στο πλέον κατάλληλο περιβάλλον του Μουσείου Αγώνος.

Στον δικό της χαιρετισμό, τον οποίο διάβασε η κόρη της, η κ. Παμπορίδου είπε πως η γραφομηχανή που παραδίδεται σήμερα στο Μουσείο Αγώνος έχει γράψει κυριολεκτικά ιστορία την εποχή του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959.

Έχοντας παραμείνει για 65 χρόνια φυλαγμένη μαζί με πολύτιμα οικογενειακά κειμήλια, ήρθε η ώρα να τοποθετηθεί εκεί που της αξίζει, σε έναν μουσειακό χώρο όπου τιμάται ο αγώνας του κυπριακού Ελληνισμού για την ελευθερία, συνέχισε η κ. Παμπορίδου, προσθέτοντας πως παραδίδει με τεράστια συγκίνηση την ιστορική αυτή γραφομηχανή πρώτα στον Υπουργό Άμυνας, και μέσω αυτού στον Υφυπουργό Πολιτισμού για τελική έκθεσή της στο μουσείο, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη σιγουριά ότι θα τύχει του σεβασμού που της αξίζει.

Απόψε η επικοινωνία του Προέδρου Μπάιντεν με τον Ερντογάν, λέει ο Καλίν αλλά… «υπάρχουν και άλλοι εταίροι πέραν των ΗΠΑ»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: