Η φοβερή κουβέντα της ανταποκρίτριας της Le Figaro: «Aν ο εθνικισμός ήταν υποψήφιος, θα ήταν ο μεγάλος νικητής στις τουρκικές εκλογές»

epa10646529 People walk in front of an election campaign poster of Turkish President Recep Tayyip Erdogan, in Istanbul, Turkey, 22 May 2023. The second round of presidential elections between Turkish President Recep Tayyip Erdogan and Kemal Kilicdaroglu, the leader of the opposition Republican People’s Party (CHP), will be held on 28 May. EPA, SEDAT SUNA




Την κλιμάκωση του ακροδεξιού πολιτικού λόγου και κυρίως κατά των μεταναστών, από όλες τις πλευρές, επισημαίνει η Delphine Minoui ανταποκρίτρια της εφημερίδας Le Figaro στην Κωνσταντινούπολη.

Αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι «αν ο εθνικισμός ήταν υποψήφιος, θα ήταν ο μεγάλος νικητής στις τουρκικές εκλογές».

 «Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (Kemal Kiliçdaroglu)  είναι απελπισμένος. Αυτός, που υποσχέθηκε την “επιστροφή της άνοιξης” και την “ειρηνική δημοκρατία”  στρέφεται στο υπερεθνικιστικό έδαφος, με την ελπίδα να κερδίσει ψήφους», αναφέρει με λύπη υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που προτιμά την ανωνυμία.

Η δημοσιογράφος επισημαίνει την αλλαγή τόνου του Kiliçdaroglu τις τελευταίες ημέρες, σε μία προσπάθεια να προσελκύσει  τους ψηφοφόρους του υπερεθνικιστή Sinan Ogan, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει, αφού ο τελευταίος ανακοίνωσε χθες την πλήρη υποστήριξή του στον Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan).

«Στη σημερινή Τουρκία, το Ισλάμ ενισχύει τον εθνικισμό. Είναι περισσότερο Τούρκοι απ’ ό,τι  μουσουλμάνοι», υποστηρίζει πρώην διπλωμάτης, με την ερευνήτρια Dorothée Schmid, επικεφαλής του προγράμματος σύγχρονη Τουρκία και Μέση Ανατολή στο Ifri, να τονίζει:

«Παντού, στους συνασπισμούς, έχουμε εθνικιστικά κόμματα, με εξαίρεση τον αριστερό συνασπισμό γύρω από το φιλοκουρδικό πράσινο κόμμα YSP. Έχει γίνει μια επιχείρηση, που είναι απόλυτα αποδεκτή από όλα τα πολιτικά κινήματα.» Kατά την ίδια, «αυτό που διαδραματίστηκε σιωπηρά σε αυτές τις εκλογές, ήταν πάνω από όλα η εδραίωση στην Τουρκία, ενός συνηθισμένου εθνικισμού, που καθησυχάζει το εκλογικό σώμα σε μια ιδιαίτερα ανησυχητική διεθνή στιγμή».

Τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές, η κλιμάκωση σχετικά με τους μετανάστες θα μπορούσε να αποθαρρύνει ορισμένους ψηφοφόρους του CHP, αν και, σύμφωνα με παρατηρητή, πρόκειται «πάνω από όλα για μια εκλογική στρατηγική».

Ωστόσο, η σφοδρότητα των ομιλιών τροφοδοτεί ένα ανησυχητικό ευτελισμό των ξενοφοβικών αντιδράσεων μέσα στην κοινωνία, παρατηρεί η δημοσιογράφος, φέρνοντας ως παράδειγμα την δήλωση, πριν από λίγες μέρες, Τούρκου πολίτη σε τηλεοπτικό σταθμό, «Άραβες, Αφγανοί, Πακιστανοί, δεν μπορούμε να πούμε, ότι είναι άνθρωποι».

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Delphine Minoui  – Turquie: le nationalisme au cœur du deuxième tour de la présidentielle

«Είσαι πλαστογράφος»: Κιλιτσντάρογλου κατά Ερντογάν για μονταρισμένο βίντεο που τον εμφανίζει με μαχητές του PKK

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: