Η επόμενη μέρα για Κύπρο μετά τις εκλογές στην Τουρκία: Ποιές είναι οι βασικές διαφορές των δύο υποψηφίων για την τουρκική Προεδρία

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan addressed the youth during the 3rd Türkiye Youth Summit in Istanbul. Photo via Turkish Presidency




Φιλοξενούμενος στο δελτίο ειδήσεων του OMEGA, ήταν το βράδυ του Σαββάτου, 13/05/2023, ο διεθνολόγος, Λέκτορας τουρκικών και μεσανατολικών σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ζήνωνας Τζιάρρας και μίλησε για την κρίσιμη εκλογική διαδικασία της Κυριακής.

Όπως είπε ο κ. Τζιάρρας πρόκειται για μία ιστορική εκλογική διαδικασία, αφού το 2023 αποτελεί χρονιά ορόσημο, αφού συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της τουρκικής Δημοκρατίας.

«Οι τάσεις αυταρχισμού που έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, δημιούργησαν αντίθετο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα για τον Ερντογάν, αφού παρατηρείται η ανάγκη του κόσμου, ο οποίος ασφυκτιά, για αλλαγή», δήλωσε.

Την Κυριακή, κατά την εκλογική διαδικασία αναμένεται ρεκόρ συμμετοχής, κάτι που αντικατοπτρίζεται και από την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και στη διασπορά.

«Υπάρχει μάλιστα ένα σημαντικός αριθμός νέων ψηφοφόρων αλλά και ψηφοφόρων που δεν είναι μέχρι στιγμής βέβαιοι για το τι θα ψηφίσουν, που ενδέχεται να κρίνουν και το εκλογικό αποτέλεσμα», είπε ο Ζήνωνας Τζιάρρας.

Σ’ ότι αφορά στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Τζιάρρας υπέδειξε ότι «με βάση το παρελθόν δεν αξίζουν να δίνεις ιδιαίτερη σημασία. Περισσότερα πρέπει να τις δούμε ως ενδεικτικές. Όπως και να έχει, φαίνεται ότι τις τελευταίες δύο μέρες παρατηρείται μία τάση υπέρ του Κιλιτσντάρογλου. Το κατά πόσο αυτή η τάση θα επιβεβαιωθεί θα φανεί στην κάλπη».

Πάντως, μετά την απόσυρση του ενός εκ των τεσσάρων υποψηφίων και ειδικότερα του Ίμτζε, αυξήθηκαν οι πιθανότητες οι εκλογές στην Τουρκία να είναι «εκλογές ενός γύρου».

Σ’ ότι αφορά στην εξωτερική πολιτική που ενδέχεται να εφαρμόσουν Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου, αναλόγως του ποιος θα αναδειχθεί ο νικητής, ο κ. Τζιάρρας είπε:

«Ο Κιλιτσντάρογλου δηλώνει ότι θα κινηθεί πιο φιλοδυτικά και στόχος του είναι να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Δύση και παράλληλα να κρατήσει ισορροπίες με την Ασία . Την ίδια ώρα έχει αναπτύξει μία ανταγωνιστική ρητορική ως προς τη Ρωσία» είπε ο κ. Τζιάρρας και συμπλήρωσε:

«Από την άλλη ο Ερντογάν με τη ρητορική του έδειξε πολύ πιο εξωστρεφής και πιο διεκδηκιτικός στην περιφερειακή πολιτική».

Σε σχέση με την Ελλάδα και Κυπριακό, ο κ. Τζιάρρας ξεκαθάρισε ότι αποτελούν δύο παραδοσιακά προβλήματα συνδεδεμένα με την ασφάλεια της Τουρκίας, γι αυτό και δεν παρατηρούνται μεγάλες διαφορές ανάμεσα στους δύο κύριους διεκδικητές της εξουσίας στην Τουρκία.

«Δεν πρέπει όμως να αγνοούμε τη νέα δυναμική, που θα δημιουργηθεί σε περίπτωση εκλογής του Κιλιτσντάρογλου, αφού θα υπάρξουν κάποιες νέες διεθνείς πιέσεις για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με Ελλάδα και Κύπρο», υπέδειξε.

Καταλήγοντας, ο Ζήνωνας Τζιάρρας προέβλεψε ότι εάν ο Ερντογάν ηττηθεί με μικρή διαφορά, τότε είναι πιθανόν να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα και να ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Χριστοδουλίδης για Κυπριακό: Δεν αναμένω ουσιαστική αλλαγή σε περίπτωση που κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: