Η επόμενη μέρα: Δείτε πώς μπορείτε να διαβάσετε τα εκλογικά αποτελέσματα της Τουρκίας -μέχρι στιγμής… Θέλει να απομονώσει την Ελλάδα

FILE PHOTO People walk in front of the Eminonu New Mosque EPA, ERDEM SAHIN




Του STEVEN A. COOK, Council on Foreign Relations

Το Council on Foreign Relations δημοσιεύει άρθρο του Steven A. Cook για την επόμενη μέρα του πρώτου γύρου των εκλογών στην Τουρκία. Ο αρθρογράφος τονίζει τα παρακάτω:

-Ήταν επιτυχία για τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν το 49,5% των ψήφων στον  α΄ γύρο των εκλογών και τώρα έχει όλα τα πλεονεκτήματα για τον β΄ γύρο, καθώς βρίσκεται πάνω από 4 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον βασικό του αντίπαλο, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

-Για το αν θεωρήθηκε ελεύθερη και δίκαιη η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία, τα προβλήματα υπήρξαν πριν ανοίξουν οι κάλπες. Εκτός από την κινητοποίηση των μέσων ενημέρωσης (η συντριπτική πλειονότητα των οποίων βρίσκεται σε φιλικά προς το ΑΚΡ χέρια) για να προωθήσει τον Πρόεδρο Ερντογάν και το κόμμα ΑΚΡ, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε καταναγκασμό για να διασφαλίσει ότι η αφήγηση του Ερντογάν παραμένει αδιαμφισβήτητη.

Μόλις μία ημέρα πριν οι Τούρκοι προσέλθουν στις κάλπες, Τούρκοι αξιωματούχοι ζήτησαν από το Twitter να αποκλείσει τα tweets από ορισμένους λογαριασμούς στην Τουρκία, διαφορετικά απείλησαν να κλείσουν αυτήν την υπηρεσία. Οι προσβλητικοί λογαριασμοί ήταν πιθανώς αντίπαλοι του προέδρου και του κυβερνώντος κόμματος, που έχουν σημαντικούς ακόλουθους.

  • Επίσης, και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, στελέχη του AKP αμφισβήτησαν μεγάλο αριθμό ψηφοδελτίων σε περιοχές, όπου η αντιπολίτευση πιστεύεται ότι είχε σημαντική υποστήριξη. Δεν είναι σαφές εάν τα εν λόγω ψηφοδέλτια καταμετρήθηκαν ποτέ.

-Για το ποια θέματα απασχολούσαν περισσότερο τους ψηφοφόρους, αναφέρει ότι πολλοί σχολιαστές έχουν επικεντρωθεί στις οικονομικές προκλήσεις της Τουρκίας, ιδιαίτερα στην κρίση της λίρας και στα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού. Επίσης στην αργή ανταπόκριση της κυβέρνησης στον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

Ο Κιλιτσντάρογλου έχει δώσει έμφαση στην επιστροφή της Τουρκίας σε κοινοβουλευτικό σύστημα και δημοκρατία, καθώς και σε μια πιο ήπια, λιγότερο πατερναλιστική προσέγγιση στη διακυβέρνηση.

-Για την σοβαρότητα των  οικονομικών προβλημάτων της χώρας, αναφέρει ότι η Τουρκία βιώνει νομισματική κρίση εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, ότι μεταξύ των ετών 2018-2021, η λίρα έχασε περίπου το 50% της αξίας της και στους δώδεκα μήνες μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022, έχασε το 83 % της αξίας της.

Ο τρόπος για να αντιστραφεί η διολίσθηση του νομίσματος και να σταματήσει ο πληθωρισμός,  πρέπει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να αυξήσει τα επιτόκια. Αν και η κεντρική τράπεζα υποτίθεται ότι είναι ανεξάρτητη, ο Ερντογάν είναι σθεναρά αντίθετος στην αύξηση των επιτοκίων και μεσολάβησε για να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων, προτιμώντας μια ανορθόδοξη στρατηγική που πιστεύει ότι θα τονώσει την ανάπτυξη με εξαγωγές.

Ανησυχεί ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα βλάψουν τη βασική του εκλογική περιφέρεια των Τούρκων της μεσαίας τάξης, αν και βιώνουν σημαντική οικονομική πίεση με τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει εκτοξευθεί στο 88,5% σύμφωνα με επίσημες πηγές.

-Για το αν πρέπει να περιμένουμε μία σημαντική αλλαγή πολιτικής από τον Ερντογάν εάν κερδίσει στον δεύτερο γύρο, αναφέρει ότι αυτό φαίνεται απίθανο, καθώς ο Ερντογάν τείνει να θεωρεί τις εκλογικές του νίκες ως εντολές και ως δικαίωση των πολιτικών του.

  • Το πιο πιεστικό ζήτημα είναι η οικονομία, αλλά αντί να αλλάξει την προσέγγισή του και να ακολουθήσει ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές, μια νίκη του Ερντογάν πιθανότατα θα έπειθε τον Τούρκο ηγέτη ότι η μορφή του οικονομικού λαϊκισμού του λειτουργεί.
  • Κάποιοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι αυτή είναι ακριβώς η κατάλληλη στιγμή για να αντιστραφεί η πορεία της οικονομίας, αλλά ο Ερντογάν είναι απίθανο να παραδοθεί σε αυτό που αποκαλεί «το λόμπι των επιτοκίων».

-Για την υπό τον Ερντογάν εξωτερική πολιτική πιθανότατα θα είναι η ίδια. Η Τουρκία θα παίξει  σε μια γκρίζα ζώνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, θα αναπτύξει σχέσεις με τα κράτη του Κόλπου, επιδιώκοντας επενδύσεις από τα κρατικά επενδυτικά τους ταμεία, θα επιδιώξει καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ, για να βελτιώσει τη θέση της Τουρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επίσης  θα βελτιώσει τις σχέσεις με την Αίγυπτο σε μια λεπτή προσπάθεια να απομονώσει την Ελλάδα, παρόλο που οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας βελτιώθηκαν σημαντικά μετά τον σεισμό του Φεβρουαρίου του 2023. Η εξομάλυνση των δεσμών με τη Συρία και η μεταφορά Σύριων προσφύγων πίσω στη χώρα τους μπορεί να μην είναι πλέον τόσο επείγον όσο θεωρήθηκε, καθώς ήταν ένα θέμα της αντιπολίτευσης που ο Ερντογάν οικειοποιήθηκε επειδή ήταν δημοφιλές.

Οι προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής του Κιλιτσντάρογλου είναι πολύ πιο δύσκολο να αποκαλυφθούν, πέρα από την εξομάλυνση των δεσμών με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και την αποστολή Σύριων πίσω στη χώρα τους. Θέλει να αναζωογονήσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά έχει λάβει σκληρή στάση για την Κύπρο.

Δεν έχει σηματοδοτήσει σημαντική αλλαγή στη θέση της Τουρκίας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και παρέμεινε σιωπηλός για τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΠΗΓΗ: Steven A. Cook, Council on Foreign RelationsHere’s How to Read Turkey’s Election Results—So Far

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ποιος ισχυρίστηκε ότι οι Τούρκοι ξέχασαν τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου; Το κρατικό πρακτορείο Anadolu δίνει βήμα στον ψεύτη “πατέρα” της “γαλάζιας πατρίδας”…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: