Οι Εγγλέζοι αποικιοκράτες είναι εχθροί της Κύπρου: Το προεδρικό ζεύγος δεν είχε καμία δουλειά να πάει στην τελετή στέψης του Βασιλιά Καρόλου

FILE PHOTO: A police officer watches members of the anti-monarchy group Republic protesting on the day of the Coronation of Britain’s King Charles III in London, Britain, 06 May 2023. EPA, McNaughton




Του ΑΛΕΚΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

Είχε ανοίξει μια μικρή και μάλλον επιδερμική συζήτηση, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυρίως, για τη σχέση μας με τη Βρετανία, την εξέλιξη της αποικιοκρατίας, την Κοινοπολιτεία, εξ αφορμής της παρουσίας του προεδρικού ζεύγους της Κύπρου στην τελετή στέψης του Βασιλιά Καρόλου.

Μια συζήτηση που επικεντρώθηκε σε λανθασμένη βάση, στα σημερινά απομεινάρια μιας αυτοκρατορίας που πασχίζει να κρατηθεί στη ζωή και όχι με γνώμονα την ιστορία και τη συνέχειά της. Την ιστορία της ελλειπούς αποαποικιοποίησης και της εμμονής των Άγγλων με μια αυτοκρατορία που δεν λησμόνησαν ποτέ.

Εκτός Κύπρου, η συζήτηση είναι πολύ πιο ευρεία και αφορά τη θέση όλων των εθνών μέσα στην Κοινοπολιτεία, αλλά και τον διαχρονικό ηγεμονικό ρόλο της Βρετανίας, που συνεχίζει να διατηρεί ιδιαίτερη σχέση με τις πρώην αποικίες της.

Η Κοινοπολιτεία δε, έχει ονομαστεί πολύ εύστοχα είτε ως «μετα-αποικιακή λέσχη» είτε ως «Βρετανική Αυτοκρατορία 2.0», ακόμα και αν θεωρούμε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει θέση ισχύος μέσα σε αυτήν. Βρετανικές εταιρείες ελέγχουν βασικούς πόρους της Αφρικής, αξίας πέραν του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων:

  • Χρυσό, διαμάντι, φυσικό αέριο και πετρέλαιο και μια έκταση γης περίπου τριπλάσια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η Κοινοπολιτεία συνηγορεί υπέρ των καθεστώτων, φιλικών προς τις εταιρείες που απορροφούν τον πλούτο των χωρών και αυτά τους προσφέρουν χαμηλούς εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές και ένα σύστημα φορολογικού παραδείσου.

Έτσι, η Αφρική χάνει κάθε χρόνο 30 δισεκατομμύρια λίρες περισσότερες από όσα λαμβάνει σε βοήθεια, δάνεια και εμβάσματα και είναι ένας από τους λόγους που η Γκάμπια αποχώρησε το 2013 (για να επανενταχθεί με την εκλογή νέου προέδρου το 2018).

Εν τω μεταξύ, 14 έθνη της Καραϊβικής, μεταξύ των οποίων και μέλη της Κοινοπολιτείας, προσπαθούν να μηνύσουν τη βρετανική κυβέρνηση για αποζημιώσεις σχετικές με τέσσερις αιώνες σκλαβιάς και η Βρετανία χρησιμοποιεί ζητήματα δικαιοδοσίας που προκύπτουν από την Κοινοπολιτεία, για να εμποδίσει την αξίωση.

Γι’ αυτό, σε πιο αξιοπρεπείς συνθήκες, εκτός Κύπρου, η Κοινοπολιτεία χαρακτηρίζεται ως «ένα άσχετο ίδρυμα που βυθίζεται στην αυτοκρατορική αμνησία» (Philip Murphy, διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινοπολιτειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου) διότι δεν μπορεί να αποδεχτεί ούτε τα οφθαλμοφανή εγκλήματα της πάλαι ποτέ βρετανικής αποικιοκρατίας.

Από την Κοινοπολιτεία, γλύτωσαν μόνο η Ιρλανδία, η Μιανμάρ (τότε Βιρμανία) και το Άντεν. Η πράξη της Ιρλανδίας (1948) ήταν ένα τρομερό μήνυμα που έπρεπε να εκφραστεί παρόμοια και στην Κύπρο το 1959.

Κατά τα άλλα, το πόση ισχύ αποκτά η μικρή Κύπρος μέσα από τη συμμετοχή στην Κοινοπολιτεία, ανακαλύπτεται στην επίσημη ιστοσελίδα της, στο υποκεφάλαιο που αφορά την πατρίδα μας, οι ηγέτες της οποίας επιμένουν να μπλέκουν και να συναγελάζονται με τα απομεινάρια της αμαρτωλής και θανατηφόρας Βρετανικής Αυτοκρατορίας:

«Η Κύπρος είναι ένα οβάλ νησιωτικό κράτος, με βορειοανατολική χερσόνησο. Βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο, νότια της Τουρκίας, νοτιοανατολικά της ηπειρωτικής Ελλάδας και δυτικά της Συρίας. Η βραχώδης ακτή της Κύπρου έχει μεγάλες, αμμώδεις παραλίες. Έχει δυο οροσειρές, βόρεια και νότια, με μια επίπεδη πεδιάδα στο ενδιάμεσο».

Κι ας νομίζει ο νέος Πρόεδρος (Νίκος Χριστοδουλίδης), αντιγράφοντας πιστά όλους τους προηγούμενους, ότι στην Αγγλία, στις τελετές στέψης, στα ανάκτορα, στις συνεδριάσεις της Κοινοπολιτείας, αλλάζει στάτους και μέγεθος.

Κι ας νομίζουν μερικοί συμπατριώτες μας ότι ζούσαμε σε σπηλιές και ήρθαν οι Εγγλέζοι και μας άνοιξαν τα μάτια. Που δεν πλήρωσαν ποτέ για τα εγκλήματά τους, σε τόσες και τόσες χώρες του κόσμου.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο χάρτης Μπάιντεν-Χόκσταϊν βάζει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του αγωγού αερίου EastMed: Η συμφωνία Νετανιάχου και Χριστοδουλίδη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: