Οι δημοσκόποι, μπορεί να έχουν ελαφρυντικά αλλά το «έγκλημά» τους ήταν προμελετημένο: Απλές εμπορικές επιχειρήσεις ή κρίσιμη παράμετρος της Δημοκρατίας




ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ της HELLAS JOURNAL

Σε μια απίστευτη παραδοχή προχώρησαν χθες Δευτέρα, την επομένη των εκλογών αρκετοί δημοσκόποι ως αυτοκριτική για την αποτυχία τους να προβλέψουν τη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ομολόγησαν ότι δεν ήταν λάθος ήταν σκόπιμο. Και αυτό που είπαν είναι πιο ανησυχητικό και τρομακτικό. Σχεδόν όλοι παραδέχθηκαν ότι με βάση τα στοιχεία, τουλάχιστον των τελευταίων ημερών, έβλεπαν τη διαφορά στην πραγματική της τιμή αλλά αυτοί προτιμούσαν με διάφορα «φίλτρα» και σταθμίσεις να την κατεβάζουν κατά το δοκούν σε ένα «πολιτικώς ορθό» ποσοστό διαφοράς επειδή φοβόντουσαν την κριτική και τις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως και να το δει κάποιος καθίσταται σαφές ότι το πλήγμα του αυτοτραυματισμού τους και της αυτολογοκρισίας τους θα είναι ακόμη μεγαλύτερο από αυτό που τους προκάλεσε η μεγάλη αστοχία του 2015 και θα τους συνοδεύει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μπορεί ταυτόχρονα να είναι και δικακτικό και λυτρωτικό για αυτούς αλλά θα χρειαστεί αρκετός χρόνος και ακρίβεια δεκαδικού για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των πελατών τους και των πολιτών. 

Και φυσικά, θα είναι η τελευταία τους ευκαιρία.

Ορισμένα σκόρπια ερωτήματα που προκύπτουν αυτόματα:

  • Οι εταιρείες παραπλανούσαν μόνο στους πολίτες ή και στους πελάτες τους; Και δεν εννοούμε μόνον τα ΜΜΕ αλλά και κόμματα, επιχειρηματίες, πρεσβείες ή όποιους άλλους ήθελαν να έχουν γνώση των τάσεων του εκλογικού σώματος.
  • Κι αν έλεγαν ψέματα από πότε συνέβη αυτό;
  • Το υπόλοιπο χρονικό διάστημα νωρίτερα έλεγαν την αλήθεια; Και πόση;
  • Όταν μετά τα Τέμπη, για παράδειγμα, φυσιολογικά μιλούσαν για φθορές της Νέας Δημοκρατίας το ποσοστό της πτώσης εκκινούσε από πραγματική βάση ή ήταν και αυτό σταθμισμένο με τον ίδιο τρόπο.
  • Στις νέες δημοσκοπήσεις που θα ακολουθήσουν τι μεθοδολογία θα ακολουθήσουν και για ποιο λόγο θα πρέπει να τους πιστέψουν οι πολίτες;

Τα ερωτήματα μπορεί να είναι πολλά περισσότερα και ήρθε οι ώρα να γίνει μια μεγάλη και πραγματική συζήτηση μεταξύ τους (των δημοσκόπων) για το τι ακριβώς είναι.

Αν δηλαδή τελικά έχουν αποφασίσει να είναι κυρίως εμπορικές επιχειρήσεις ή έχουν αφήσει σε δεύτερη μοίρα την παραδοχή ότι υπηρετούν ένα κρίσιμο κομμάτι της δημοκρατίας. Και ότι επίσης οι όποιες στρεβλώσεις που σκόπιμα βάζουν στο δημόσιο διάλογο δεν βλάπτουν απλώς τη δική τους φήμη αλλά βλάπτουν συνολικά το κοινωνικό σύνολο και ευθέως και εμμέσως.

Ο φόβος τους μπορεί να είναι κατανοητός αλλά δεν είναι αποδεκτός. Σκληρό μεν, αλλά επαναλαμβάνουμε οι δημοσκόποι παρέχουν μια κρίσιμη υπηρεσία στο κοινωνικό σύνολο και δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση δεν την τίμησαν.

Επίσης είναι σαφές ότι σε αυτό το τοξικό πολιτικό περιβάλλον του δημόσιου διαλόγου, πολιτικού και κοινωνικού, που κυριαρχεί το μίσος και τα τρολ εκατέρωθεν είναι δύσκολο να σταθείς όρθιος αλλά πρέπει, ειδικά σε αυτή τη δουλειά που έχουν αποφασίσει να κάνουν.

Και για να υπάρχει πλήρης εικόνα των πραγμάτων παραθέτουμε ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα των δηλώσεων που έγιναν

  • Θωμάς Γεράκης: 5 χρόνια σάκος του μποξ

Ο διευθύνων σύμβουλος της MARC, Θωμάς Γεράκης, μιλώντας στον ANT1 απάντησε στην ερώτηση αν οι δημοσκόποι είχαν την εικόνα πως η διαφορά είναι χαοτική, αλλά λόγω του bullying που έχουν υποστεί όλα τα τελευταία χρόνια, δεν τόλμησαν να το πουν:

«Έτσι ακριβώς είναι. Κάθε ερευνητής -σε κάθε επιστήμη, όχι μόνο ένας δημοσκόπος- όταν βλέπει στα στοιχεία του κάτι υπερβολικό, κάτι ακραίο, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, ανθρώπινο είναι να θεωρεί ότι κάπου έχει γίνει ένα λάθος. Αυτό είναι ένα σκέλος. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι εδώ και 5 χρόνια οι δημοσκοπήσεις είναι σάκος του μποξ.

Και τις 20 μονάδες τις είχαμε δει μέσα στην 4ετία, θυμάστε, στη μισή θητεία της κυβέρνησης. Έπεφτε λοιπόν το μισό πολιτικό σύστημα πάνω στις δημοσκοπήσεις και μας λοιδορούσαν, μας απειλούσαν με εισαγγελείς και μας έλεγαν ότι είμαστε μέρος του συστήματος που τα κάνουμε όλα για να κρύψουμε την υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ και να βγάλουμε πλαστά στοιχεία».

  • Στράτος Φαναράς: Έχω υποστεί τη μεγαλύτερη επίθεση

Ο Στράτος Φαναράς της Metron Analysis τόνισε πως οι εταιρείες «δεν ήταν σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους, αφού βρίσκονται διαρκώς υπό την απειλή του ΣΥΡΙΖΑ».

«Είμαι ο άνθρωπος που υπέστη τη μεγαλύτερη επίθεση γιατί τολμούσε να δώσει τη μεγαλύτερη διαφορά. Αυτό είναι λοιπόν ένα πρόβλημα Δημοκρατίας και όχι δημοσκοπήσεων. Και ο νόων νοείτο», ανέφερε στο MEGA.

«Ήμασταν η μόνη εταιρεία που είχαμε δώσει εκτίμηση για το ΠΑΣΟΚ οριακά διψήφιο ποσοστό κι επίσης ήμασταν η εταιρεία που έδειχνε διψήφια διαφορά. Είναι ανακρίβεια ότι δεν υπήρξε έρευνα που να παρουσιάζει το ΣΥΡΙΖΑ κάτω από 25%, καθώς υπήρξαν δικές μας έρευνες που παρουσίασαν μέχρι και 21 μονάδες διαφορά στην πρόθεση ψήφου» τόνισε ο κ. Φαναράς.

«Το exit poll δίνεται σε δύο ανακοινώσεις, η μια στο 80% με στοιχεία ως τις 16.30. Τότε, υπήρχε ένας γενικευμένος ψίθυρος, σχετικά με αυτά που θα πάθουμε, λόγω της μεγάλης διαφοράς. Από πριν, υπήρχε ένα γενικότερο κλίμα πως η διαφορά που έδινε το exit poll, δεν υπάρχει. Στα τελικά στοιχεία, η διαφορά διευρύνθηκε. Στο 100% το πάνω όριο της Νέας Δημοκρατίας ήταν 41,5% και το κάτω όριο του ΣΥΡΙΖΑ 23,5%» πρόσθεσε ο κ. Φαναράς.

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που χάσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρχαν απειλές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, έλεγαν πως σήμερα θα είχαν εγκατασταθεί εισαγγελείς στη Metron Analysis. Η τάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ενισχύεται τις τελευταίες ώρες. Εκεί μπορεί να χάσουμε 1-2%. Η συζήτηση ήταν πως θα μας πάρουν το κεφάλι επειδή δεν υπάρχει διαφορά. Τώρα θέλουν να μας το πάρουν επειδή η διαφορά ήταν μεγάλη. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα», συμπλήρωσε.

  • Δημήτρης Μαύρος: Γνωρίζαμε, αλλά…

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος, τόνισε πως «οι απλές σταθμίσεις των στοιχείων έδιναν το αποτέλεσμα».

Εξήγησε ότι τα στοιχεία που έρχονταν από τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, με στάθμιση σε φύλο, ηλικία, περιοχές και προηγούμενη ψήφο έδιναν στη Νέα Δημοκρατία κεντρική τιμή 42% και στον ΣΥΡΙΖΑ 19%.

Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων έδειχναν ξεκάθαρα ότι θα υπήρχε διαφορά 20 μονάδων. «Αν βγαίναμε έτσι. θα μας έλεγαν “αυτά τα δείγματα είναι για πέταμα, πετάξτε τα”», είπε.

«Η αλήθεια είναι ότι όταν υφίστασαι μία πίεση από το 2015 μέχρι σήμερα σε ηθικό, μεθοδολογικό, επιστημονικό, επικοινωνιακό επίπεδο από συγκεκριμένο χώρο» για υποεκτίμηση των στοιχείων και πράγματι υπάρχει υποεκτίμηση, το αποτέλεσμα είναι οι δημοσκόποι «να απομακρυνόμαστε από τα στοιχεία γιατί είχαμε υποστεί μετατραυματικό σοκ».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κυρία Μαρία Καρακλιούμη της RASS μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Κουβαλητής» της νίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ: Η… διχασμένη προσωπικότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ελληνικής Αριστεράς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: