Η 9η Μαΐου και η Κύπρος: Ο λαός καλείται να αφυπνισθεί ζητώντας επιτακτικά από την ηγεσία του διεκδικητική πολιτική στο Κυπριακό

To Προεδρικό Μέγαρο Κύπρου. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO, Σταύρος Ιωαννίδης




Του ΞΕΝΗ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ*

Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου 2004 ως πλήρους και ισότιμου μέλους αποτελεί αναντίλεκτα το ιστορικότερο γεγονός στην πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόκειται περί ενός εθνικού άθλου, που επιτεύχθηκε μέσα από συμπληγάδες, χάρη στην ξεκάθαρη εθνική στρατηγική και την ειλικρινή συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας.

Η πορεία της Κύπρου προς την Ευρώπη ολοκληρώθηκε πανηγυρικά με την εισδοχή το 2008 στην Ευρωζώνη, κατατάσσοντας τη μικρή και ημικατεχόμενη χώρα μας στην πιο προηγμένη οικογένεια χωρών του κόσμου.

Δυστυχώς, η μετέπειτα πορεία δεν ήταν η προσδοκώμενη, καθώς η διακυβέρνηση της Κύπρου πέρασε σε χέρια ανάξιων ηγετών, οι οποίοι, θέτοντας το προσωπικό και κομματικό συμφέρον υπεράνω του εθνικού, έσυραν τον τόπο στο σημερινό χάος, με το Κυπριακό σε βαθύ τέλμα, την κοινωνία σε βαθιά κρίση και τα πλατιά στρώματα του πληθυσμού στην οικονομική εξαθλίωση.

  • Η Ευρώπη, παρά τα μειονεκτήματα που έχει, αποτελεί μοναδικό παράγοντα για εδραίωση της ειρήνης όχι μόνο στην πολυτάραχη γειτονιά μας, αλλά και στον ταραγμένο πλανήτη, που ζει σε συνθήκες μόνιμης αβεβαιότητας και ανασφάλειας.

Ειδικότερα, για μια μικρή χώρα όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία βρίσκεται σε μια νευραλγική γεωπολιτική θέση, η ιδιότητα του ισότιμου μέλους της ΕΕ αποτελεί μοναδική εγγύηση για την ίδια την ύπαρξή της.

Έχοντας αυτά κατά νουν, οφείλουμε να παραμείνουμε προσκολλημένοι στο ευρωπαϊκό άρμα, αξιώνοντας πάνω σε συνεχή βάση δίκαιη επίλυση του Κυπριακού και εδραίωση κράτους δικαίου μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και ειρήνης.

Η πολιτική μας ηγεσία, μακριά από λάθη και σκοπιμότητες του παρελθόντος καλείται να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους πως η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με την Ελλάδα μπορουν να διασφαλίσουν τα ζωτικά συμφέροντα της Ένωσης στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο λαός καλείται να αφυπνισθεί ζητώντας επιτακτικά από την ηγεσία του διεκδικητική πολιτική στο Κυπριακό και εδραίωση κράτους δικαίου, ανοίγοντας τον δρόμο για κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας και δίκαιη επίλυση του Κυπριακού.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στο πηδάλιο μπορεί να αποτελέσει την απαρχή ενός νέου αγώνα για δικαίωση της Κύπρου και του Κυπριακού Ελληνισμού.

*δημοσιογράφος, πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού www.iep.org.cy
Λευκωσία 8/9/2023

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η Δύση είναι Ελλάδα και η Ελλάδα Δύση: Οι θέσεις των δικών μας ηγετών πρέπει να μας ανησυχούν, και όχι του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζόρτζ Τσούνη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: