Για την Κύπρο η μετεκλογική σταθερότητα στην Τουρκία και την Ελλάδα είναι το πρώτο ζητούμενο: Προβληματισμένος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν στο Προεδρικό Μέγαρο (Elysee), όπου κατά την άφιξή του έτυχε θερμής και εγκάρδιας υποδοχής από τον Πρόεδρο Macron, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO, Σταύρος Ιωαννίδης




Οι κρίσιμες εκλογές σε Τουρκία (την ερχόμενη Κυριακή 14/5) και στην Ελλάδα (μια εβδομάδα μετά στις 21/5) ενδιαφέρουν άμεσα στην Κύπρο, καθώς οι όποιες εξελίξεις στις δυο χώρες επηρεάζουν άμεσα και την ίδια.

Το ενδιαφέρον της Λευκωσίας πέραν του ότι επηρεάζει άμεσα σημαντικά θέματα, όπως το Κυπριακό, έχει αντίκτυπο κα σ’ ότι αφορά την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, γράφει ο Φιλελεύθερος.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται την Κυριακή στην αθηναϊκή εφημερίδα Real News σημείωσε πως «μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ οι εκλογές και στην Ελλάδα και στην Τουρκία».

Αυτό που ο Κύπριος Πρόεδρος ελπίζει είναι «ότι μέσα από τις εκλογές θα υπάρξει σταθερότητα και στην Ελλάδα και στην Τουρκία». Για εμάς, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, βασικό ζητούμενο μέσα από τις εκλογές είναι να υπάρξουν σταθερές και ισχυρές κυβερνήσεις.

Όπως φάνηκε και το προηγούμενο διάστημα για την κυπριακή πλευρά η κυβερνητική σταθερότητα, κυρίως στην Τουρκία, μπορεί κάλλιστα να μεταφραστεί και περιφερειακή σταθερότητα με αντίκτυπο στο Κυπριακό.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με την ανάληψη των καθηκόντων του έχει ξεκινήσει μια έντονη προσπάθεια προκειμένου να εμπλέξει περισσότερο την ΕΕ στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και κυρίως να εργαστεί ο Ευρωπαϊκός παράγοντας προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για επανέναρξη των συνομιλιών.

Η σημασία του ευρωπαϊκού παράγοντα σ’ ότι αφορά την Τουρκία, τον οποίο η Λευκωσία θέλει να εκμεταλλευθεί προς όφελος του Κυπριακού, καταγράφεται μέσα από τις δηλώσεις του Ιμπραήμ Καλίν (πηγή Άνκαρα Ανατόλια/ΓΤΠ) ο οποίος σημείωσε πως το 40% των εξαγωγών της Τουρκίας πραγματοποιείται προς την ΕΕ και πως το 70% των ξένων επενδύσεων στην Τουρκία προέρχεται από την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας «η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος μας εμπορικός εταίρος, θέλουμε να προστατεύσουμε αυτή την κατάσταση και να αυξήσουμε τις εμπορικές σχέσεις. Είμαστε η μόνη χώρα που μπήκε στην τελωνειακή ένωση χωρίς να είναι μέλος της ΕΕ. Ελπίζω ότι μια μέρα θα εισέλθουμε στην ΕΕ, αλλά αν δεν συμβεί αυτό, δεν θα είναι το τέλος του κόσμου».

Στις δηλώσεις του Καλίν θέλησε να δικαιολογήσει τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία δεν βλέπει την εξωτερική πολιτική ως παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Στην Δύση δεν φαίνεται να βλέπουν τα πράγματα με τον ίδιο φακό που τα βλέπει ο στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δέχθηκε νέο πλήγμα από τα δυτικά ΜΜΕ, αυτή τη φορά από την αμερικανική Washington Post η οποία χαρακτηρίζει τον Ερντογάν ως «χαρισματικό δικτάτορα». Το άρθρο σημειώνει ότι ο Ερντογάν «έχει χαράξει έναν ρόλο για τον εαυτό του ως ένα είδος διαμεσολαβητή» μεταξύ Ανατολής και Δύσης λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας:

«Το διπλό παιχνίδι της realpolitik, η επιδίωξη να ενισχύσει τη φήμη του ως γεωπολιτικός άνθρωπος-στόχος, παίζοντας τη μία πλευρά εναντίον της άλλης, είναι κάτι περισσότερο από σκανταλιά. Ο Ερντογάν έχει υιοθετήσει θέσεις που ανατρέπουν τη δυτική στρατηγική και δίνουν στον Πούτιν πολύ περισσότερα περιθώρια ελιγμών. Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία έχει διοχετεύσει βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των χρηματικών ροών από ολιγάρχες που προσπαθούν να αποφύγουν τις κυρώσεις. Ο Ερντογάν έχει επίσης επωφεληθεί από την οικονομική στήριξη άλλων αυταρχικών κρατών, όπως η Κίνα και η Σαουδική Αραβία».

Ο ξεδιάντροπος Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκαλύπτεται: Η κατοχική Τουρκία πίσω από την πώληση των ελληνικών ξενοδοχείων στο Βαρώσι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: