Γεμίζουν με κάμερες τεχνητής νοημοσύνης οι δρόμοι στη Μεγάλη Βρετανία: Ταμειακή μηχανή Big Brother λένε οι επικριτές

Image by Janitors from Pixabay




Η πρώτη κάμερα ταχύτητας AI στον κόσμο έχει τοποθετηθεί στη Βρετανία – και μπορεί να… κατασκοπεύει τους οδηγούς μέσα στα αυτοκίνητά τους.

Το ραντάρ «4D» της μονάδας 10 ιντσών και οι κάμερες υπερανάλυσης μπορούν να εντοπίσουν τους αυτοκινητιστές σε κινητά τηλέφωνα ή χωρίς ζώνες ασφαλείας. Μπορούν επίσης να ανιχνεύσουν αν υπάρχουν πάρα πολλοί επιβάτες μέσα.

Εκτός από την επιβολή προστίμων για υπερβολική ταχύτητα και παραβίαση κόκκινου σηματοδότη η κάμερα Redspeed Sentio μπορεί να συνδεθεί με τις βάσεις δεδομένων DVLA και την αστυνομία για να ελέγχει τη φορολογία και την ασφάλιση επί τόπου.

Μπορεί να παρακολουθεί έξι λωρίδες τη νύχτα και την ημέρα και να συνδυαστεί με άλλες μονάδες για να ελέγξει τις μέσες ταχύτητες.

Οι κάμερες είναι αυτόνομες ενεργειακά. Λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια όλο το 24ωρο. Οι επικριτές τους έχουν χαρακτηρίσει την κάμερα ως «ταμειακή μηχανή του Big Brother».

Ο Μπράιαν Γκρέγκορι, από τη Συμμαχία Βρετανών Οδηγών, δήλωσε: «Είναι σαφές ότι οι κούφιες διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στο αυτοκινητιστικό κοινό σχετικά με τις κάμερες ταχύτητας που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την πρόληψη ατυχημάτων ήταν πάντα απατηλές. Ο στόχος είναι στην πραγματικότητα να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες δημιουργίας εσόδων τους».

Η κάμερα έχει εγκατασταθεί στον πολυσύχναστο A23 στο Lambeth, στο Νότιο Λονδίνο, ως μέρος μιας δοκιμής Transport for London προτού λάβει έγκριση από το υπουργείο Εσωτερικών .

Οι κατασκευαστές Redspeed International αναφέρουν στον ιστότοπό τους: «Το Redspeed Sentio έχει σχεδιαστεί για να είναι όποια κάμερα θέλετε να είναι».

«Συνδυάζοντας πολλές βασικές εφαρμογές επιβολής και έχοντας την τεχνητή νοημοσύνη στην καρδιά του, το Redspeed Sentio έχει την ενσωματωμένη αρθρωτή ευελιξία, ικανότητα και επεκτασιμότητα για να ανταποκριθεί ουσιαστικά σε οποιαδήποτε μελλοντική πρόκληση».

Ο δικηγόρος Nick Freeman -ο οποίος ειδικεύεται σε αδικήματα οδήγησης και είναι γνωστός ως Mr Loophole- είπε: «Ως οδηγοί γινόμαστε όλοι πάπιες. Αυτό θα μπορούσε απλώς να είναι ένα βήμα πολύ μακριά».

«Θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση της έλλειψης αστυνομίας στους δρόμους μας. Αλλά πάντα κάτι θα μας λείπει όταν δεν έχουμε αυτό το ανθρώπινο στοιχείο».

Ο Jake Hurfurt, επικεφαλής του Big Brother Watch, δήλωσε: «Αυτό το είδος της παρεμβατικής και ανατριχιαστικής παρακολούθησης που αντιμετωπίζει κάθε περαστικό ως πιθανό ύποπτο είναι υπερβολική και ομαλοποιητική. Αποτελεί απειλή για την ιδιωτική ζωή όλων.

«Οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι να κάνουν τη ζωή τους χωρίς να αναλύονται από απρόσωπα συστήματα AI».

Υπάρχουν περίπου 7.000 κάμερες ταχύτητας σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο – αν και έως και οι μισές μπορούν να απενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή.

Το Λονδίνο έχει λίγο λιγότερο από 1.000 και ο δήμαρχος Sadiq Khan έχει πιέσει για περισσότερες.

Οι ομάδες ασφαλείας λένε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι θάνατοι σε απόσταση 1.600 μέτρων από τις κάμερες έχουν μειωθεί κατά 58%.

Ωστόσο, οι κριτικοί λένε ότι χρησιμοποιούνται ως περιστροφές χρημάτων, με 45,7 εκατομμύρια λίρες που συγκεντρώθηκαν μόνο το 2021-2022.

Η TfL επιμένει ότι η «λειτουργία AI» δεν χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή και δεν θα εκδίδονται πρόστιμα κατά τη δοκιμαστική περίοδο.

Με πληροφορίες από thesun.co.uk

Μεγάλες απώλειες για τους Συντηρητικούς του Ρίσι Σούνακ στις τοπικές εκλογές: Οι Βρετανοί τους τιμωρούν για τα σκάνδαλα και τον πληθωρισμό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: