Έρχονται Βρετανοί και Αμερικανοί τεχνοκράτες για τη σύσταση Μονάδας Κυρώσεων στην Κύπρο

File Photo: Περιπολικά της κυπριακής αστυνομίας. ΚΥΠΕ




Την ώρα που αναμένεται η δημοσιοποίηση από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο των ονομάτων των νέων νομικών και φυσικών προσώπων στην Κύπρο, η Κυβέρνηση δίδει έμφαση στην αντιμετώπιση της κατάστασης, στην οποία σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει η λειτουργία της Εθνικής Μονάδας Ελέγχου Κυρώσεων (ΕΜΕΚ).

Οι αρμόδιες Αρχές των δύο κρατών αναμένεται να θέσουν υπό καθεστώς κυρώσεων κυπριακές εταιρείς και φυσικά πρόσωπα.

Στο εγχείρημα της σύστασης της Εθνικής Μονάδας Ελέγχου Κυρώσεων, η οποία θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη Αρχή στα πρότυπα της αντίστοιχης βρετανικής μονάδας, θα συμβάλει, σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η κάθοδος κλιμακίου Αμερικανών και Βρετανών τεχνοκρατών προς συμβουλευτική υποστήριξη.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές στον “Φιλελεύθερο”, η ΕΜΕΚ θα αντικαταστήσει τη Μονάδα Ελέγχου Κυρώσεων (ΜΕΚ) και τη Συμβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Κυρώσεων (ΣΕΟΚ), που λειτουργούν αυτή τη στιγμή υπό το Υπουργείο Οικονομικών.

  • Σημειώνεται ακόμη ότι η απόφαση για τη δημιουργία της ΕΜΕΚ είχε ληφθεί τον Ιούνιο του 2022 από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ τον περασμένο Μάρτιο απελευθερώθηκαν από τη Βουλή κονδύλια για τη δημιουργία της.

Έλεγχος σε 5 δικηγορικά γραφεία της Κύπρου για την παραβίαση των κυρώσεων στη Ρωσίας: Συνολικά θα ελεγχθούν 36

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: