Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ του Ινδού πρωθυπουργού τον Ιούνιο: Η Ουάσιγκτον επιδιώκει συμμαχίες απέναντι στην Κίνα

FILE PHOTO US President Joe Biden (L) and India Prime Minister Narendra Modi talk during the G20 Leaders Summit in Bali, Indonesia, 15 November 2022. EPA/DITA ALANGKARA / POOL




O Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα υποδεχθεί στις 22 Ιουνίου τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι που θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, στον οποίο θα επιφυλαχθεί η πιο επίσημη μορφή υποδοχής στον Λευκό Οίκο, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπός του.

Η επίσκεψη αναμένεται να “υπογραμμίσει τη βαθιά και στενή συνεργασία συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ινδίας”, δήλωσε η Καρίν Ζαν-Πιέρ σε δελτίο Τύπου, καθώς και “τους θερμούς οικογενειακούς και φιλικούς δεσμούς” μεταξύ των δυο χωρών. Θα ενισχύσει επίσης την κοινή μας αποφασιστικότητα να αναβαθμίσουμε τη στρατηγική μας συνεργασία στην τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της άμυνας, της καθαρής ενέργειας και του διαστήματος”.

Η επίσκεψη αναμένεται επίσης να “ενισχύσει την κοινή δέσμευση των δυο χωρών μας για μια ελεύθερη, ανοικτή, ευημερούσα και ασφαλή περιοχή του Ινδοειρηνικού”, έγραψε η εκπρόσωπος.

Η διατύπωση αυτή είναι για τους Αμερικανούς, ένας τρόπος για να επικαλεστούν χωρίς να την κατονομάσουν την αυξανόμενη περιφερειακή επιρροή της Κίνας, που υπόσχονται να καταπολεμήσουν.

Το δελτίο Τύπου δεν επικαλείται αντίθετα την Ουκρανία, ένα ευαίσθητο θέμα, καθώς η Ινδία, μακροχρόνιος σύμμαχος της Ρωσίας στο στρατιωτικό επίπεδο, ζήτησε το τέλος των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, αλλά ουδέποτε καταδίκασε τη ρωσική εισβολή.

Μια επίσημη επίσκεψη είναι η πιο υψηλή σε βαθμό πρωτοκόλλου για την άφιξη ενός αρχηγού κράτους.

Επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν ο πρώτος που δικαιούτο αυτή την ιδιαίτερα επίσημη υποδοχή, μεταξύ στρατιωτικών τιμών και επίσημου δείπνου και πιο πρόσφατα, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-Γέολ.

Ο Ναρέντρα Μόντι είχε πάει πρόσφατα στον Λευκό Οίκο τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνάντησης, αυτής της Quad, της συμμαχίας στην οποία μετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον του εθνικιστή ινδουιστή πρωθυπουργού από τότε που ανήλθε σε αυτή τη θέση πριν από δέκα χρόνια.

Ο Μόντι, ο οποίος δέχεται επικρίσεις από τον ΟΗΕ για τις επιδόσεις του στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι παρόλα αυτά ένας ηγέτης την εύνοια του οποίου επιζητούν οι Δυτικοί. Θα είναι για παράδειγμα ο επίσημος καλεσμένος στη στρατιωτική παρέλαση της 14ης Ιουλίου στο Παρίσι, την ημέρα της εθνικής γιορτής της Γαλλίας.

Με πληροφορίεα από Reuters AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΓ
Ελλάδα Αθήνα 

Aποκλείει κάθε ενδεχόμενο στάσης πληρωμών ο πρόεδρος Μπάιντεν λόγω του ορίου χρέους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: