Έντονο παρασκήνιο και διαξιφισμών συνέχεια μεταξύ Γάλλων και Ιταλών με φόντο τη «ναυμαχία» για τις κορβέτες

Gowind vs FCx30 Doha…Η ναυμαχία των μνηστήρων συνεχίζεται και μετεκλογικά όπως όλα δείχνουν. Και οι δυο εταιρείες ανακοίνωσαν επισήμως την συνεργασία τους με τα ναυπηγεία της Ελευσίνας και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Πηγή εικόνας: Naval Group




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//Hellas Journal

Τακτικές κινήσεις και διαξιφισμών συνέχεια για τις κορβέτες από τους δυο βασικούς διεκδικητές, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα βρίσκεται προ των πυλών ενδεχόμενης διπλής εκλογικής διαδικασίας.

Φαίνεται ότι τόσο οι Γάλλοι, όσο και οι Ιταλοί ανέμεναν την έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA που γίνεται στο Metropolitan expo, στα Σπάτα για να δείξουν έναν ακόμη από τους άσσους που κρατάει ο καθένας στο μανίκι του.

Και οι δυο αυτοί άσσοι λίγο πολύ είναι γνωστοί, όμως έχει ξεχωριστή αξία όταν υπάρχει η επίσημη ανακοίνωση των «μνηστήρων» για τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί και αφορούν τα ναυπηγεία Ελευσίνας & Σκαραμαγκά, ενώ από την άλλη πλευρά σε πλήρη εξέλιξη υπάρχει ένα έντονο πολιτικό παρασκήνιο.

Οι ναυμάχοι διασταυρώνουν τα ξίφη τους…

Οι Γάλλοι ανακοίνωσαν ότι πλέον έχουν συμφωνήσει με τον ιδιοκτήτη των ναυπηγείων
Σκαραμαγκά Γιώργο Προκοπίου ότι μακροπρόθεσμα θα συνεργαστούν για την παραγωγή
πολεμικών πλοίων στην Ελλάδα. Πρώτη φαίνεται να είναι η ναυπήγηση των κορβετών Gowind,
εφόσον αυτή προκριθεί στη «ναυμαχία» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Μάλιστα οι Γάλλοι λένε ότι η παραγωγή των κορβετών θα μπορεί να ξεκινήσει στην Ελλάδα, από την κοπή χάλυβα έως την παράδοση. Και επιμένουν με τον σχεδιασμό του συγκεκριμένου τύπου κορβέτας, με την τεχνογνωσία και τα σχέδια να μένουν σε ελληνικά χέρια.

Φωτο: Οι Γάλλοι ποντάρουν πολύ στην ομοιοτυπία σε πολλά συστήματα, τόσο μηχανολογικά, ηλεκτρονικά και όπλα με εκείνα των φρεγατών Belh@rra. Πηγή: Group Naval 

Σ’ ότι αφορά τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων έχει
οριστικοποιηθεί, έχουν συσταθεί οι αποκλειστικές εταιρείες που θα εκμεταλλεύονται τις πολιτικές και στρατιωτικές δραστηριότητες. Το πρόγραμμα αυτό, εφόσον υλοποιηθεί, όπως υποστηρίζουν οι Γάλλοι έχει στόχο να υπερβεί σε συμμετοχή ελληνικών βιομηχανικών εταιρειών το 30%.

Και αυτό βοηθά ιδιαίτερα την χώρα μας ώστε ν’ αυτονομηθεί πλήρως μελλοντικά για τη ναυπήγηση κι άλλων μονάδων επιφανείας που απαιτεί ο στόλος.
Παράλληλα οι Γάλλοι ως ισχυρό «όπλο» κρατούν την ομοιοτυπία, τη διαλειτουργικότητα και την κοινή γραμμή παραγωγής αναλώσιμων μεταξύ των φρεγατών Belh@rra & των κορβετών Gowind.

Στον αντίποδα η Ιταλοί της Fincantieri και ο όμιλος ΟΝΕΧ shipyards & Technologies παρουσίασαν την συνολική στρατηγική τους, αν ο ιταλικός όμιλος, ως κύριος ανάδοχος, αναλάβει το πρόγραμμα κατασκευής των νέων κορβετών του πολεμικού ναυτικού στο ναυπηγείο Ελευσίνας.

Φωτο: Με εκτόπισμα πλήρους φορτίου 3.200 τόνων, ολικό μήκος 107 μέτρων και μέγιστη ταχύτητα άνω των 26 κόμβων, τα σκάφη είναι ικανά να επιχειρούν σε αντίξοα και εχθρικά περιβάλλοντα, παρέχοντας υψηλές επιδόσεις σε όλες τις καιρικές συνθήκες και εξαιρετικές δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου, όπως χαμηλή ακουστική υπογραφή και ηλεκτρική κίνηση χαμηλού θορύβου. Πηγή Fincantieri 

Η FCx30 κλάσης Doha θεωρείται ένα δοκιμασμένο πλοίο που κατασκευάστηκε για το πολεμικό
ναυτικό του Κατάρ. Και το νεότερο στοιχείο- επίσημα- που αφορά το συγκεκριμένο πλοίο είναι το υβριδικό σύστημα πρόωσης. Αυτό σημαίνει ότι η κορβέτα έχει σύστημα ηλεκτρικής κίνησης στις χαμηλές ταχύτητες και λειτουργία εσωτερικής καύσης στις υψηλές.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την επομένη των εκλογών στην Άγκυρα…

Σε πολιτικό επίπεδο μπορεί η χώρα να οδεύει προς τις κάλπες όμως δεν είναι παράλογο τα πολιτικά κόμματα που διεκδικούν την εξουσία να στρέφουν το βλέμμα τους και προς τις εκλογές στη γείτονα.

Άλλωστε πολλά που έχουν να κάνουν με τον ρυθμό ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της
χώρας- κακά τα ψέματα- συνδέονται με τα ελληνοτουρκικά και κυρίως με την συμπεριφορά της γείτονος αλλά και την ενίσχυση του σύγχρονου τείχους προστασίας που εγγυώνται οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Και μπορεί επί του παρόντος Αθήνα και Άγκυρα να έχουν εστιάσει στην προεκλογική εκστρατεία, όμως την επομένη των εκλογών ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι το βαθύ κράτος της Τουρκίας δεν θα «οπλίσει» ξανά την επεκτατική πολιτική που είναι γεμάτη από νέο-οθωμανικές τάσεις και αναθεωρητικές κινήσεις.

Χαρακτηριστικά ήταν όσα είπε ο πρωθυπουργός σε μια εκ των τελευταίων συνεντεύξεων που
έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό action 24. Ο κος. Μητσοτάκης σημείωσε πολλά σ’ ότι έχει να κάνειμε την Τουρκία ενώ δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί στο επόμενο εξοπλιστικό πακέτο, εφόσον η ΝΔ είναι και πάλι κυβέρνηση.

«Η Τουρκία πρέπει να κάνει μια επιλογή, μετά τις εκλογές της. Αν θα επιχειρήσει να
ξαναέρθει κοντά στη Δύση, ευρύτερα στην Ευρώπη, να ξαναχτίσει κάποιες σχέσεις με τις
Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό σε ένα βαθμό θα επηρεάσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εμείς,
όμως, πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το σενάριο, η Τουρκία να συνεχίσει τον αναθεωρητισμό τον οποίο έδειξε τα τελευταία τρία χρόνια. Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο και φυσικά να διεκδικούμε πάντα το καλύτερο. Γιατί υπάρχει και η άλλη όψη. Η δυνατότητα να χτίσουμε μια θετική ατζέντα με την Τουρκία{…} Αλλά φυσικά και τα προγράμματα του ναυτικού. Οι πρώτες δύο φρεγάτες ναυπηγούνται ήδη, έχουμε ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα ακόμα που είναι οι τρεις κορβέτες, μικρές φρεγάτες ουσιαστικά που εναπόκειται στην επόμενη κυβέρνηση να κάνει την τελική επιλογή. Όλη η προετοιμασία έχει ήδη γίνει, είμαστε μεταξύ δύο τελικών προτάσεων.»

Την πρώτη μέρα δε της έκθεσης DEFEA 2023 ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ερωτώμενος για το πρόγραμμα των κορβετών ξεκαθάρισε ότι υπάρχει σοβαρή προσπάθεια μέσα από τις συζητήσεις με τους «μνηστήρες» η εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας να είναι στο 30%.

Ωστόσο τις κορβέτες τις πρόλαβαν οι εκλογές γεγονός που σημαίνει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αφορά πλέον την επόμενη κυβέρνηση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

Η νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «ΚΙΜΩΝ» αποκαλύπτεται μαζί με το νέο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: