Ελέγχονται άλλα πέντε δικηγορικά Κυπρίων για ενδεχόμενη παραβίαση κυρώσεων: Εύλογη υποψία από μαρτυρικό υλικό για συνεργασία με Ρώσους ολιγάρχες

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου ∆ικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης. Φωτογραφία via dialogos.com.cy




Στην Αστυνομία για διερεύνηση του ενδεχομένου να παραβίασαν ευρωπαϊκές κυρώσεις παραπέμφθηκαν πέντε δικηγορικά γραφεία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται εσωτερική έρευνα που αφορά συνολικά 36 δικηγορικά γραφεία.

Όπως δήλωσε στον «Φιλελεύθερο» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης, από τις ως τώρα ενέργειες του Συλλόγου, προέκυψε εύλογη υποψία από μαρτυρικό υλικό ότι τέσσερα δικηγορικά γραφεία ενδεχομένως να παραβίασαν ευρωπαϊκές κυρώσεις (σ.σ. για συναλλαγές που δεν επιτρέπονταν από τις κυρώσεις).

Έτσι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος έχει αποστείλει τα εν λόγω στοιχεία στην Αστυνομία, όπου και θα προχωρήσει με διερεύνηση των καταγγελιών για διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Επίσης, αποστέλλεται σήμερα επιστολή στην Αστυνομία που θα αφορά ακόμη ένα δικηγορικό γραφείο για διερεύνηση του ίδιου ενδεχομένου.

Παράλληλα, όπως εξήγησε ο κ. Κληρίδης, πέρσι όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις σε Ρώσους από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και τον ΟΗΕ, στάληκε εγκύκλιος σε όλα τα μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για να δηλώσουν κατά πόσον εξυπηρετούν Ρώσους οι οποίοι βρίσκονταν στη λίστα με τις κυρώσεις.

Στην εγκύκλιο απάντησαν αρχικά 35 δικηγορικά γραφεία όταν είχαν τέτοιους πελάτες και αργότερα ακόμα ένα, σύνολο 36. Ακολούθως, πρόσθεσε ο κ. Κληρίδης, στάληκε δεύτερο ερωτηματολόγιο για το κατά πόσον εξυπηρετούν πελάτες τους, ενώ βρίσκονται σε ισχύ οι κυρώσεις.

Η προθεσμία να απαντήσουν έληξε χθες και τώρα θα αναλάβει τριμελής επιτροπής από εμπειρογνώμονες για να μελετήσει τις απαντήσεις που στάληκαν και ανάλογα μπορεί να διενεργήσει και επί τόπου έρευνες. Στα 36 δικηγορικά γραφεία, συμπεριλαμβάνεται και το Γραφείο Χριστόδουλος Γ. Βασιλειάδης & ΣΙΑ Δ.Ε.Π.Ε.

Όπως επεξήγησε ο κ. Κληρίδης η διερεύνηση σε αυτά τα 36 δικηγορικά γραφεία δεν γίνεται επειδή περιλαμβάνονται όλα στις κυρώσεις, αλλά επειδή προγενέστερα είχαν πελάτες οντότητες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις. Η διερεύνηση των πιο πάνω γραφείων αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου ένα μήνα.

Σημειώνεται πως στην Κύπρο μπορούν να δοθούν οδηγίες για διερεύνηση ποινικών αδικημάτων για παραβίαση κυρώσεων μόνο εάν αυτές προέρχονται από ΕΕ ή ΟΗΕ. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει με τις κυρώσεις που προέρχονται από τις ΗΠΑ ή την Βρετανία.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Καθώς πλησιάζει η ανακοίνωση του δεύτερου πακέτου των αμερικανο-βρετανικών κυρώσεων, που σύμφωνα με την κυβέρνηση αναμένεται την Παρασκευή, εντείνεται και το «μαρτύριο της σταγόνας» για την Κύπρο.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, κυβέρνηση, δικηγορικά γραφεία και εταιρείες παροχής υπηρεσιών βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα, λίγες ώρες πριν φτάσει στα χέρια των κυπριακών αρχών η λίστα με νέες κυπριακές οντότητες που θα ενταχθούν σε καθεστώς κυρώσεων, με νέες αλυσιδωτές επιπτώσεις, για τις οποίες κυριαρχεί ο φόβος, μήπως είναι μεγαλύτερης έκτασης από εκείνες του πακέτου του Απριλίου.

Το μεγάλο διακύβευμα αυτήν τη φορά, σύμφωνα και με όσα συζητούνται στη δημόσια σφαίρα, αλλά και παρασκηνιακά, είναι αν θα δεχτεί ανεπανόρθωτη ζημιά ένας βασικός πυλώνας εσόδων της χώρας από το εξωτερικό, ο τομέας των υπηρεσιών, και αν οι κυρώσεις οδηγήσουν σε ντόμινο απολύσεων εργαζομένων του κλάδου.

Σύμφωνα με πληροφόρηση της «Κ», υπό τον φόβο των πιο πάνω, τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση δέχεται πίεση από τον τομέα των υπηρεσιών, ώστε να είναι προετοιμασμένη να ενεργήσει άμεσα και αποτελεσματικά, απέναντι σε δυσάρεστες εξελίξεις.

Την ίδια ώρα δεν μπορεί να αποκλειστεί και το σενάριο της μη επιβολής κυρώσεων, για οποιονδήποτε λόγο, όπως αναφέρουν πρόσωπα, που είναι γνώστες αυτών των θεμάτων.

Η κυβέρνηση δέχεται κριτική από μερίδα του δικηγορικού κόσμου για τις ενέργειές της κατά το ξέσπασμα αυτής της κρίσης τον περασμένο Απρίλιο.

Σε δηλώσεις του στον ΣΠΟΡ FM, ο δικηγόρος Κρις Τριανταφυλλίδης, είπε ότι οι αρχικές αντιδράσεις από τη γνωστοποίηση των κυρώσεων βρήκαν την Κυπριακή Δημοκρατία απροετοίμαστη και κάτω από ένα αίσθημα ενοχής.

Κατά την άποψή του η κυβέρνηση έπρεπε τότε να σηκώσει ανάστημα, να υποδείξει ότι δεν είναι όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου των υπηρεσιών που παραβιάζουν τις κυρώσεις, να ζητήσει συγκεκριμένα στοιχεία και νομική τεκμηρίωση της παραβίασης των κυρώσεων, και τότε αυτοί που φταίνε να πληρώσουν, και όχι επαγγελματίες που δεν φταίνε.

Έρχονται Βρετανοί και Αμερικανοί τεχνοκράτες για τη σύσταση Μονάδας Κυρώσεων στην Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: