Δύσκολο καλοκαίρι προ των πυλών στην Ευρώπη: Η ΕΕ αυξάνει τον πυροσβεστικό στόλο του κοινού μηχανισμού* Βάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο

FILE PHOTO Fire burns Naranco hill in Oviedo, Asturias, Spain, EPA/J.L.Cereijido




Η Ευρωπαϊκή Ένωση διπλασίασε την ικανότητα του πυροσβεστικού της στόλου, με 28 αεροσκάφη συνολικά, για ένα καλοκαίρι που αναμένεται να είναι «έντονο» μετά από σημαντικές καταστροφές το 2022.

«Φέτος είναι ήδη πολύ πιο ξηρός από τον μέσο όρο. Και αυτή η ξηρασία, σε συνδυασμό με τη ζέστη που περιμένουμε, είναι φυσικά ο κύριος μοχλός των δασικών πυρκαγιών», δήλωσε ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Janez Lenarcic σε συνέντευξή του στο European Newsroom, συγκεντρώνοντας ευρωπαϊκά πρακτορεία τύπου, συμπεριλαμβανομένου του AFP.

Μετά από ένα καλοκαίρι του 2022 «το πιο καυτό που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη», η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο διπλασιασμό του ευρωπαϊκού στόλου βομβαρδιστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων.

Το αποθεματικό της ΕΕ, το οποίο προστίθεται  για τη συνδρομή των χωρών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, αυξάνεται έτσι από 13 πτητικά μέσα σε 28, τοποθετημένα σε 10 κράτη μέλη (Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία , Σουηδία). Είναι έτοιμα να αναπτυχθούν από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, για να έρθει βοήθεια σε μια χώρα της οποίας τα μέσα δεν αρκούν . Η ΕΕ χρηματοδοτεί την παροχή αυτών των μέσων

Πρόκειται για 10 Canadair, 14 ελαφρά αμφίβια αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

«Έχουμε διπλασιάσει περίπου τον αριθμό των πτητικών μέσων και τη χωρητικότητα όσον αφορά τον όγκο του νερού που μπορεί να μεταφερθεί», είπε ο επίτροπος.

Επιπλέον, περισσότεροι από 400 πυροσβέστες είναι προ-τοποθετημένοι σε Ελλάδα, Γαλλία και Πορτογαλία, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης από το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ.

Ένας μηχανισμός έκτακτης ανάγκης που ενεργοποιείται για περισσότερες από εκατό φορές το χρόνο

Αυτό το κέντρο, που γιορτάζει τη δέκατη επέτειό του, συντονίζει την παροχή βοήθειας σε χώρες που επλήγησαν από μεγάλη καταστροφή, σε όλο τον κόσμο.

Αυτός ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ έχει χρησιμοποιηθεί για την αποστολή εξοπλισμού, τροφίμων και φαρμάκων στην Ουκρανία από την αρχή της ρωσικής επίθεσης ή ως απάντηση στην πανδημία Covid-19 (αποστολή εμβολίων σε τρίτες χώρες, οργάνωση επαναπατρισμού ευρωπαίων πολιτών κ.λπ. .). Πιο πρόσφατα βοήθησε τους πληθυσμούς που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία.

Ο μηχανισμός, που ιδρύθηκε το 2001, ενεργοποιήθηκε κατά μέσο όρο 20 φορές το χρόνο για τα πρώτα 20 χρόνια και τώρα ενεργοποιείται περισσότερες από 100 φορές το χρόνο, είπε ο Janez Lenarcic, εκτιμώντας ότι στο μέλλον θα χρειασθεί να διατεθούν περισσότερα κονδύλιο

«Λόγω της κλιματικής αλλαγής, γινόμαστε μάρτυρες όλο και πιο συχνών και έντονων φυσικών καταστροφών», είπε, υπενθυμίζοντας τις καταστροφικές πλημμύρες το καλοκαίρι του 2021 στη Γερμανία και το Βέλγιο, καθώς και αυτές που πλήττουν αυτήν τη στιγμή την Ιταλία.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Δυστύχημα στα Τέμπη: Συνέχεια απολογιών των υπευθύνων με τον Πρώην Πρόεδρο του ΟΣΕ-Την Τρίτη Ιταλοί εμπειρογνώμονες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: