Bloomberg: Τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν ανήκουν στην Βρετανία για να τα κρατά * Να αναλάβει ρόλο ο βασιλιάς Κάρολος

FILE PHOTO: ‘The Parthenon Marbles’ collection, on display at the British Museum in London, Britain. EPA, FACUNDO ARRIZABALAGA




Ο Πάπας Φραγκίσκος επέστρεψε τον περασμένο μήνα στην Ελλάδαθραύσματα από τα μάρμαρα του Παρθενώνα που κρατούσαν τα Μουσεία του Βατικανού για περίπου 100 χρόνια. Είναι καιρός η Βρετανία να ακολουθήσει το παράδειγμα του Αργεντινού ποντίφικα. Το επόμενο έτος, όταν η Ελλάδα σηματοδοτεί την 50ή επέτειο από την επιστροφή της δημοκρατικής εξουσίας, παρουσιάζει μια ιδανική ευκαιρία.

Mε αυτό τον πρόλογο, δημοσίευμα στο πρακτορείο Bloomberg συνηγορεί στην εκστρατεία της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, τονίζοντας πως δεν ανήκουν στην Βρετανία για να τα κρατά, ενώ υπερτονίζει πως ο ίδιος ο Βασιλιάς Κάρολος θα πρέπει να παρέμβει καθοριστικά προκειμένου “να τιμήσει την μνήμη του πατέρα του”.

Αναφερόμενο στην επιστροφή των θραυσμάτων από το Βατικανό, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι “με άλλα λόγια, ο Πάπας Φραγκίσκος πρόσθεσε το βάρος του στην άποψη της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, επίσης ευρέως αποδεκτή από τον ελληνικό λαό, ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα, που χρονολογούνται στον 5ο αιώνα π.Χ., πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε αμέσως ότι την πράξη του Πάπα πρέπει να ακολουθήσει η Βρετανία, η οποία κατέχει το μεγαλύτερο θησαυροφυλάκιο μαρμάρων του Παρθενώνα.

Φυσικά, για την κίνηση του Βατικανού, επισημαίνει το δημοσίευμα, βοήθησε το γεγονός ότι ο Πάπας είχε την εξουσία να λάβει μια μονομερή απόφαση. Αυτό του έδωσε τη δύναμη να παρακάμψει τη διαφωνία που αναφέρθηκε από ορισμένους στα Μουσεία του Βατικανού.

Συγκριτικά, η ιδιοκτησία των μαρμάρων του Παρθενώνα από τη Βρετανία, γνωστά ως “Ελγίνεια” από το όνομα του Λόρδου Έλγιν που επέβλεψε την απομάκρυνσή τους το 1801, είναι επενδυμένη με ατελείωτο άγχος και αποκλίνουσες απόψεις από αναρίθμητους ενδιαφερόμενους.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ απέκλεισε το ενδεχόμενο τροποποίησης του βρετανικού νόμου του 1963 που απαγορεύει σε μεγάλο βαθμό στο Βρετανικό Μουσείο να διαθέτει τα κτήματά του. Έτσι, ο δανεισμός των μαρμάρων ως μέρος μιας συμφωνίας εκ περιτροπής βασισμένης σε πολιτιστικές ανταλλαγές θα ήταν ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί αυτό το νομικό εμπόδιο.

Το Parthenon Project, ένα όργανο υπό την προεδρία του πρώην υπουργού Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Ed Vaizey, που συνεργάζεται με το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης για την εξεύρεση λύσης, παραδέχεται ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να «συμφωνήσουν ότι διαφωνούν» σχετικά με την ιδιοκτησία.

Αντίθετα, προτείνει μια πολιτιστική συνεργασία που θα έφερνε τα κειμήλια πίσω στην Αθήνα, ενώ ελληνικά αριστουργήματα θα μπορούσαν σε αντάλλαγμα να στεγαστούν στο Βρετανικό Μουσείο.

Αλλά το Βρετανικό Μουσείο – του οποίου η συλλογή αμφισβητούμενων έργων τέχνης περιλαμβάνει την Πέτρα Ροζέτα, διατηρημένα κεφάλια Μαορί από τη Νέα Ζηλανδία και περίπου 200 Χάλκινα Μπενίν – έχει πει ότι μια τέτοια «πολιτιστική ανταλλαγή» δεν θα λειτουργούσε για την Ελλάδα αφού θα αναγνώριζε τη βρετανική ιδιοκτησία.

  • Η Αθήνα υποστηρίζει ότι η αφαίρεση των μαρμάρων ήταν μια πράξη λεηλασίας από τον Λόρδο Έλγιν πριν από τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε τη σύσταση της UNESCO το 2021 να ξανανοίξει τις συνομιλίες με την Ελλάδα. «Η θέση μας είναι σαφής: τα γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με τον τότε νόμο». Το ΗΒ ισχυρίζεται ότι τα μάρμαρα αγοράστηκαν από το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Λόρδο Έλγιν το 1816 για περίπου 350.000 λίρες (437.000 $) σε σημερινά χρήματα, καθώς ο Έλγιν είχε λάβει έγκριση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία να αφαιρέσει τα μάρμαρα εξαρχής.

Αλλά υπάρχει μια ευκαιρία εδώ, και μια ευκαιρία όπου ο Πάπας Φραγκίσκος δείχνει το δρόμο. Η Ελλάδα θα γιορτάσει την 50ή επέτειο της αποκατάστασης της δημοκρατικής εξουσίας στις 24 Ιουλίου 2024.

Για να σηματοδοτήσει αυτήν την ημερομηνία, η Βρετανία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός απεριόριστου δώρου των μαρμάρων στον ελληνικό λαό.

Θα χρειαζόταν μια κοινοβουλευτική πράξη, αλλά ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, ο οποίος έχει μιλήσει συχνά για την εγγύτητά του με την Ελλάδα ως γενέτειρα του πατέρα του, θα μπορούσε να είναι ένας κατάλληλος απεσταλμένος.

Επιπλέον, οι μοναδικές συνθήκες του δώρου θα μείωναν επίσης τον κίνδυνο να αποτελέσει το προηγούμενο για το άδειασμα των βρετανικών μουσείων, ένας βαθύς φόβος στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου μια αυξανόμενη επανεξέταση του ρόλου της αυτοκρατορίας του βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στα Μουσεία του Βατικανού, η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα θεωρείται μεμονωμένη.

  • Και για τη Βρετανία θα παρείχε μια ευκαιρία, να καλλιεργήσει τη φιλία στην Ελλάδα, και κατ’ επέκταση να αρχίσει να επιδιορθώνει ένα κάταγμα και με την Ευρώπη.

Εάν η Ελλάδα αποφασίσει με βάση τα πλεονεκτήματα της να στείλει έργα τέχνης για ανταλλαγή στο Βρετανικό Μουσείο, τότε όλα καλά, καταλήγει το άρθρο του Bloomberg.

Πηγή: Bloomberg

«Το τέλος ενός κόσμου»: Η σκηνοθετική σύλληψη του διάσημου Ολιβιέ Πυ για τη «Μαντάμ Μπαντερφλάι» στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: