Ασπρόπυργος: Συνελήφθη ο 15χρονος που δημιουργούσε deepfake γυμνές φωτογραφίες ανηλίκων κοριτσιών μέσω εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης

Photo by Cottonbro studio by Pexels




Συνελήφθη στον Ασπρόπυργο ένας 15χρονος που αφού υπέκλεψε φωτογραφίες δύο 12χρονων κοριτσιών από πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, τις επεξεργάστηκε μέσω ειδικού προγράμματος, ώστε να τις εμφανίζει γυμνές

Ο 15χρονος κατηγορείται για προσβολή γενετήσιας ευπρεπείας και παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο κατηγορούμενος μετά την επεξεργασία των φωτογραφιών από το εν λόγω πρόγραμμα απέστειλε τις επεξεργασμένες φωτογραφίες σε τουλάχιστον τρεις συμμαθητές του, κατά την διάρκεια κοινής συνομιλίας τους, μέσω της ίδιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.

Η επεξεργασία φέρεται να έγινε μέσω του ιστότοπου Deepsukebe μιας μηχανής παραγωγής «deepfake» εικόνων. Η εφαρμογή βασίζεται σε μοντέλα, κατά μίαν έννοια τεχνητής νοημοσύνης, δηλαδή μηχανικής μάθησης ώστε να να μετατρέπει πολύ γρήγορα τις ανώδυνες φωτογραφίες διάσημων ή μη γυναικών σε ρεαλιστικά πλην εντελώς ψεύτικα γυμνά.

Screenshot της ιστοσελίδος που φέρεται να χρησιμοποίησε ο 15χρονος

Τα εργαλεία Nudifier, όπως είναι γνωστά, δεν είναι νέα.

Για παράδειγμα μία από τις πρώτες τέτεοιες εφαρμογές, το DeepNude κυκλοφόρησε το 2019, αλλά οι δημιουργοί του απέσυραν γρήγορα την υπηρεσία και αναγκάστηκαν σε επιστροφές χρημάτων, μετά από αντιδράσεις.

Στην σελίδα του στο Twitter το Deepsukebe αυτοδιαφημιζόταν ως «γυμνωτής με μόχλευση AI».

Ισχυρίζεται ότι δεν αποθηκεύει τις ψεύτικες φωτογραφίες που δημιουργεί, αλλά μέσω ενός «προγράμματος κινήτρων» ανταμείβει όσες ψεύτικές εικόνες μοιράζονται πιο πολύ.

Ετσι, χρήστες που κάνουν αρκετά άτομα να κάνουν κλικ πάνω τους μπορούν να «γυμνώσουν» περισσότερες φωτογραφίες πιο γρήγορα. Οι χρήστες μπορούν επίσης να πληρώνουν ένα μηνιαίο τέλος σε κρυπτονομίσματα για να παρακάμψουν το όριο μιας φωτογραφίας κάθε δύο ώρες.

«Είναι άγνωστο ποιος βρίσκεται πίσω από τον ιστότοπο, ο οποίος είναι γεμάτος με ορθογραφικά και συντακτικά λάθη», ανέφερε σε ένα από τα πρώτα ρεπορτάζ της για το θέμα η Huffington Post.

Oι εικόνες που παράγονται από τέτοια εργαλεία είναι πολύ πιο ακριβείς και ρεαλιστικές από τα παραδοσιακά εργαλεία επεξεργασίας φωτογραφιών.

Και αυτό επειδή η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence AI ) μπορεί να ανιχνεύσει μικρές λεπτομέρειες σχετικά με το σχήμα και το μέγεθος του σώματος ενός ατόμου και να προσαρμόσει τις εικόνες ανάλογα.

Επιπλέον, μπορεί να επεξεργαστεί φωτογραφίες ατόμων που φορούν διάφορα είδη ρούχων, όπως μαγιό, φορέματα και παλτό, ώστε οι χρήστες να μπορούν να επιλέξουν ποια εικόνα θα ήθελαν να δημιουργήσουν.

 

Ενα δείγμα «εφαρμοργής» του DeepSukebe. Screenshot by Techktimes

 

Μπορεί επίσης να ανιχνεύσει με ακρίβεια το χρώμα, το μέγεθος και το σχήμα του ρούχου, έτσι ώστε όταν τα ρούχα αφαιρούνται, οι τόνοι του δέρματος και το σχήμα του σώματος από κάτω να παραμένουν αληθινά. Κάνει τις εικόνες που προκύπτουν πιο ρεαλιστικές και λιγότερο καρτουνίστικες.

Η ακρίβεια του χρώματος και του σχήματος βοηθά επίσης να διασφαλιστεί ότι οι τόνοι του δέρματος αναμειγνύονται φυσικά, δημιουργώντας μια απρόσκοπτη μετάβαση μεταξύ του ρούχου και της γυμνής φιγούρας από κάτω…

Επιπλέον, το Deepsukebe μπορεί να ανιχνεύσει ανεπαίσθητες αλλαγές στα ρούχα, όπως ρυτίδες ή σχέδια υφασμάτων, προσθέτοντας επιπλέον ρεαλισμό στις εικόνες που προκύπτουν.

Στη Βρετανία οι φωνές για απαγόρευση τέτοιων σελίδων έφθσαν μέχρι τη Βουλή ηδη από το 2021 με σχετική εισήγηση της βουλευτού Maria Miller.

Μόνο το α’ εξάμηνο του 2021 η ιστοσελίδα είχε συγκεντρώσει περισσότερες πάνω 40 εκατομμύρια επισκέψεις.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου, απογευματινές ώρες της 2-5-2023 από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ασπροπύργου της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, 15χρονος ημεδαπός και σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για προσβολή γενετήσιας ευπρεπείας και παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Ειδικότερα, απογευματινές ώρες της 2-5-2023 ο κατηγορούμενος αφού πρώτα προέβη στην υποκλοπή φωτογραφιών δύο ανήλικων κοριτσιών από πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, τις επεξεργάστηκε μέσω προγράμματος επεξεργασίας φωτογραφιών, ώστε να εμφαίνονται οι εικονιζόμενες γυμνές.

Στη συνέχεια, απέστειλε τις επεξεργασμένες φωτογραφίες σε κοινή συνομιλία που είχε με τρεις τουλάχιστον συμμαθητές του μέσω της ίδιας εφαρμογής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΕΛ.ΑΣ. BBC, Techktimes

«Ερμής» – Ο πρώτος εικονικός τηλεπαρουσιαστής με τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα έκανε πρεμιέρα στην ΕΡΤ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: