Ανακατατάξεις στο Σερβικό πολιτικό σύστημα: Ο Βούτσιτς παραιτείται από το κόμμα του και ιδρύει νέο «πατριωτικό» κίνημα

People gather outside Marshal Tito’s birthplace in the village of Kumrovec, Croatia, 27 May 2023. Thousands of people from ex Yugoslavia gathered on 27 May in the Croatian village of Kumrovec, the birthplace of the leader socialist Yugoslavia, Josip Broz Tito (1892-1980), EPA/ANTONIO BAT




Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποσύρθηκε από την ηγεσία του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) και μετά από πρόταση του η Γενική Συνέλευση εξέλεξε για νέο πρόεδρο τον νυν υπουργό Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς.

Η παραίτηση του Βούτσιτς είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο πριν καιρό όπως επίσης και το γεγονός ότι στις 28 Μαΐου θα προχωρήσει στην ίδρυση ενός ενωτικού κινήματος στο οποίο θα συμμετάσχουν κόμματα και οργανώσεις διαφορετικών ιδεολογικών αποχρώσεων και με μοναδικό συνεκτικό στοιχείο τον πατριωτισμό.

Στη διάρκεια ενός κομματικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, δήλωσε ότι απαιτείται μία νέα προσέγγιση για την επανένωση της χώρας, αλλά τόνισε ότι ο ίδιος θα εξακολουθήσει να ηγείται του κράτους.

Η εξέλιξη αυτή δρομολογήθηκε μετά από τις χθεσινές διαδηλώσεις με τη συμμετοχή ανθρώπων από όλη τη χώρα στο κέντρο του Βελιγραδίου υποστηρίζοντας τον Βούτσιτς.

Οι διαδηλώσεις αυτές, ακολούθησαν τις μεγάλες αντί-κυβερνητικές διαδηλώσεις για τις μαζικές επιθέσεις με όπλα που στοίχισαν τη ζωή σε 18 ανθρώπους, νωρίτερα μέσα στο μήνα.

 

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ και ertnews.gr
Ελλάδα Αθήνα 

Στο σύνταγμα της Βόρειας Mακεδονίας θα συμπεριληφθούν Βούλγαροι, Μαυροβούνιοι, Κροάτες, Σλοβένοι, Εβραίοι και βαλκάνιοι Αιγύπτιοι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: