Ανακάλυψαν τρία ρωμαϊκά στρατόπεδα στην έρημο της Ιορδανίας μέσω του Google Earth: Ήταν μια μυστική αποστολή, εκτιμούν

There’s no record of a Roman military incursion into this region, and archaeologists think the camps may have been part of a planned secret attack on the Nabataean city of Dumat al-Jandal. (Image credit: F. Bqa’in/Fradley et al, Antiquity)




Ένας αρχαιολόγος χρησιμοποιώντας το Google Earth εντόπισε τα ίχνη τριών ρωμαϊκών στρατιωτικών στρατοπέδων στην έρημο της νότιας Ιορδανίας, προκαλώντας μια επανεξέταση της ιστορίας της περιοχής.

Όπως γράφει ο Τομ Μέτκαλφ στο livescience.com

Τρία αρχαία ρωμαϊκά στρατόπεδα στην έρημο της Ιορδανίας, που πιθανώς χτίστηκαν κατά τη διάρκεια μυστικής στρατιωτικής αποστολής τον δεύτερο αιώνα μ.Χ., ανακαλύφθηκαν από έναν αρχαιολόγο χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες από το Google Earth.

Μόνο μια χούφτα ρωμαϊκά στρατόπεδα έχουν βρεθεί στη Μέση Ανατολή -σε αντίθεση με τα ρωμαϊκά εδάφη στην Ευρώπη , όπου είναι γνωστά εκατοντάδες- και οι ειδικοί λένε ότι η ανακάλυψη είναι μια σημαντική αρχαιολογική πρόοδος.

Μόνο τα περιγράμματα των στρατοπέδων είναι ορατά μέσω του Google Earth. Δεν υπάρχουν κτίρια ή ψηλοί τοίχοι. Οι κατασκηνώσεις βρίσκονται τόσο μακριά στην έρημο που κανένας επιστήμονας δεν τους έχει επισκεφτεί με τα πόδια, αν και τα ίχνη των ελαστικών δείχνουν ότι πολλά οχήματα έχουν βρεθεί στην περιοχή, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 27 Απριλίου στο περιοδικό Antiquity.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Michael Fradley, ένας αρχαιολόγος τοπίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είπε στο Live Science ότι ένας τοίχος ενός στρατοπέδου είχε καταγραφεί σε κάποιο μνημείο κληρονομιάς της Ιορδανίας. «Αλλά δεν είχε ερμηνευθεί ως ρωμαϊκό στρατόπεδο», είπε.

Ο Fradley συνεργάζεται με ένα έργο που ονομάζεται Απειλούμενη Αρχαιολογία στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (EAMENA) για την ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών και το Google Earth είναι μεταξύ των πηγών του.

«Υπάρχουν προβλήματα με ορισμένες περιοχές που δεν έχουν καλή εικόνα, αλλά εξακολουθεί να είναι το βασικό εργαλείο για πολλούς γεωγραφικούς ερευνητές» κυρίως επειδή οι εικόνες ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιεί είναι δωρεάν πρόσβαση, είπε.

Ο Fradley χρησιμοποιούσε το Google Earth πέρυσι για να εξετάσει φωτογραφίες της ερήμου κοντά στα νότια σύνορα της Ιορδανίας με τη Σαουδική Αραβία, όταν εντόπισε το κλασικό σχήμα «τραπουλόχαρτου» ενός ρωμαϊκού στρατοπέδου. Λιγότερο από 24 ώρες αργότερα, είχε εντοπίσει άλλες δύο, που οδηγούσαν σε μια γραμμή από μια όαση στο Bayir περίπου νοτιοανατολικά στην έρημο.

Χάρτης που δείχνει ότι τρία ρωμαϊκά στρατόπεδα εκτείνονται σε μια γραμμή περίπου ανατολικά και νότια στην έρημο από μια όαση στο Bayir. Φαίνεται να κατευθύνονται προς την πόλη Ντουμάτ αλ Τζαντάλ της Ναμπατάης. Αλλά η συνήθης διαδρομή προς την πόλη ήταν προς τα βόρεια, από το Azraq.

Περαιτέρω έρευνες με το Google Earth και από αεροφωτογραφίες υποδεικνύουν ότι τα περιγράμματα είναι τα διακριτικά απομεινάρια προσωρινών ρωμαϊκών στρατοπέδων, που χτίστηκαν από στρατιώτες ακολουθώντας ένα τυπικό αμυντικό σχέδιο – σε αυτές τις περιπτώσεις, συσσωρεύοντας βράχους.

Τα στρατόπεδα είναι πιο μακριά από ό,τι ένας άνθρωπος θα μπορούσε εύκολα να περπατήσει σε μια μέρα -περίπου 23 με 27 μίλια (37 έως 44 χιλιόμετρα)- και ο Φράντλι εκτιμά ότι καταλήφθηκαν από εκατοντάδες έφιππους στρατιώτες, ίσως πάνω σε καμήλες.

Μυστική αποστολή

Δεν υπάρχει καμία αναφορά για ρωμαϊκή εισβολή σε αυτήν την περιοχή, και τον δεύτερο αιώνα, ελεγχόταν από το βασίλειο των Ναβαταίων, έναν λαό Βεδουίνων και φαινομενικά Ρωμαίους συμμάχους που ακολούθησαν τις οδηγίες της αυτοκρατορίας.

Η σειρά των στρατοπέδων φαίνεται να κατευθύνεται προς την πόλη Ντουμάτ αλ Τζαντάλ της Ναμπατάης, η οποία βρίσκεται τώρα στη Σαουδική Αραβία. Αλλά η συνήθης προσέγγιση στην πόλη θα ήταν μέσα από μια ξηρή κοιλάδα πιο βόρεια που ονομάζεται Wadi Sirhan. Ο Fradley υπέθεσε ότι τα στρατόπεδα ήταν μέρος μιας μυστικής ρωμαϊκής αποστολής για επίθεση από μια απροσδόκητη συνοικία.

Τα ρωμαϊκά αρχεία δείχνουν ότι μετά το θάνατο του βασιλιά του το 106 μ.Χ., το βασίλειο των Ναβαταίων πέρασε ειρηνικά στην άμεση ρωμαϊκή κυριαρχία, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Τραϊανού. Αλλά οι νέες ανακαλύψεις υποδηλώνουν ότι η μετάβαση στη ρωμαϊκή κυριαρχία μπορεί να ήταν πιο βίαιη από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, είπε ο Fradley.

Δεν είναι γνωστό τι απέγιναν οι στρατιώτες που έκαναν αυτό το ταξίδι στην έρημο. Μπορεί να γύρισαν πίσω πριν φτάσουν στο Ντουμάτ αλ Τζαντάλ ή μπορεί να συνέχισαν σε άλλους καταυλισμούς πιο ανατολικά, από τα οποία δεν υπάρχουν σημάδια, είπε.

Ο Ντέιβιντ Κένεντι, ομότιμος καθηγητής κλασικών και αρχαίας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας που δεν συμμετείχε στη μελέτη, σημείωσε ότι μόνο μερικά ρωμαϊκά στρατόπεδα έχουν βρεθεί στη Μέση Ανατολή και έτσι η ανακάλυψη είναι σημαντική απόδειξη για τη μελέτη του ρωμαϊκού στρατού στην Αραβία.

Η χρονολόγηση τέτοιων στρατοπέδων θα μπορούσε να είναι δύσκολη, αλλά τα περιγράμματά τους φαινόταν να δείχνουν τους δύο πρώτους αιώνες μ.Χ., είπε.

Πέρα από αυτό, οι αρχαιολόγοι θα έπρεπε να ταξιδέψουν στις τοποθεσίες και να αναζητήσουν αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να τα χρονολογήσουν, αν και αυτό είναι απίθανο: «[Δεν είναι] ένα ελπιδοφόρο εγχείρημα, αλλά απαραίτητο», είπε.

Πηγή livescience.com

Οι Νοτιοαφρικανοί ζητούν πίσω το κλεμμένο «διαμάντι του βασιλιά»: To «Αστέρι της Αφρικής» των 530 καρατίων κοσμεί το σκήπτρο που θα κρατάει ο Κάρολος στη στέψη του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: