Ακόμη και με 8 κόμματα στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία κερδίζει οριακή αυτοδυναμία με 38%: Όλα τα σενάρια για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου [πίνακες]

Παραβάν στο Κέντρο Προετοιμασίας Εκλογικού Υλικού, του Δήμου Θεσσαλονίκης, Δευτέρα 08 Μαΐου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ/STR




Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου που αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα. Η Νέα Δημοκρατία ζητά την αυτοδυναμία, αλλά κανείς δεν μπορεί να της εγγυηθεί ότι θα την πετύχει.

Ο εκλογικός νόμος είναι σαφής. Δίνει μεν μπόνους ενισχυμένης αναλογικής στο πρώτο κόμμα, αλλά είναι προφανές ότι οι έδρες ποικίλουν ανάλογα με το πόσα κόμματα θα πετύχουν να περάσουν το όριο του 3%.

Την 21η Μαΐου, τρία κόμματα (ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας και ΜεΡΑ 25) έμειναν εκτός για πολύ μικρό αριθμό ψήφων. Κάθε κόμμα που μπαίνει στη Βουλή, με τον εκλογικό νόμο που θα ισχύσει κερδίζει τουλάχιστον 8 έδρες που αφαιρούνται αναλογικά από το πρώτο κόμμα και τα υπόλοιπα.

Η ERTnews δημιούργησε μια μεταβλητή εφαρμογή που επιτρέπει τον υπολογισμό των εδρών με βάση τον εκλογικό νόμο. Ο «πειραματισμός με αυτήν δίνει εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Το βασικό είναι ότι το πρώτο κόμμα χρειάζεται τουλάχιστον 38% για να πετύχει οριακή αυτοδυναμία εφόσον η Βουλή θα έχει 8 κόμματα.

Το νέο εκλογικό σύστημα -εν αντιθέσει με την απλή αναλογική- προσφέρει, ως γνωστόν, ένα κυμαινόμενο μπόνους στο νικητή των εκλογών. Συγκεκριμένα στο πρώτο κόμμα που θα συγκεντρώσει άνω του 25% δίνει αυτόματα μπόνους 20 εδρών, ενώ όσο μεγαλύτερο (του 25%) είναι το ποσοστό του, του δίνει μία επιπλέον έδρα για κάθε μισό τοις εκατό, με πλαφόν τις 50 έδρες μπόνους. Κρισιμότατο ωστόσο ρόλο για τον λεγόμενο πήχη της αυτοδυναμίας, παίζουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός βουλής. Οσο μικρότερο είναι το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός κοινοβουλίου, τόσο δυσκολότερη είναι η επίτευξη της αυτοδυναμίας, καθώς αυτός πήχης ανεβαίνει.

Βουλή 8 κομμάτων

Στο ακραίο σενάριο σύμφωνα με το οποίο το όριο του 3% περνούν 8 κόμματα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου , σύμφωνα με τους υπολογισμούς η Νέα Δημοκρατία επιτυγχάνει οριακή αυτοδυναμία 152 εδρών ακόμη και με ποσοστό 38%.

Τις υπόλοιπες έδρες μοιράζονται ο ΣΥΡΙΖΑ με 56, το ΠΑΣΟΚ με 36, το ΚΚΕ με 19, η Ελληνική Λύση με 13 και από 8 έδρες Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και ΜεΡΑ 25.

Βουλή 7 κομμάτων

Με τα ίδια πάντα ποσοστά, με μόνη διαφορά ένα από τα 3 μικρότερα κόμματα εκτός Βουλής με 2,9% η αυτοδυναμία γίενται ισχυρότερη και φτάνει στις 155 έδρες. Οι υπόλοιπες μοιράζονται σχεδόν ισομερώς.

Βουλή 6 κομμάτων

Στο επόμενο σενάριο εργασίας έχει αφαιρεθεί ακόμη ένα κόμμα, με 6 κόμματα να περνούν το όριο του 3%. Τότε αυτόματα προστίθενται ακόμη 4 έδρες στο πρώτο κόμμα που πλέον διαμορφώνει άνετη πλειοψηφία 159 εδρών. Και πάλι οι υπόποιπες μοιράζονται σχεδόν ισομερώς.

Βουλή 5 κομμάτων

Στην περίπτωση που επαναληφθούν τα αποτελέσματα των εκλογών και το όριο περάσουν τα πέντε πρώτα κόμματα όπως και την 21η Μαΐου τότε η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας γίνεται πολύ μεγάλη καθώς φτάνει στις 163 έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ στις 62, το ΠΑΣΟΚ στις 40, το ΚΚΕ στις 21, η Ελληνική Λύση στις 14.

Βουλή 5 κομμάτων και 40% στη Ν.Δ.

Στο σενάριο επανάληψης, σχεδόν ταυτόσημων ποσοστών στα κόμματα, όπως και στις 21 Μαΐου τότε η Νέα Δημοκρατία αποκτά μια πανίσχυρη πλειοψηφία αφαιρώντας έδρες αναλογικά από όλα τα υπόλοιπα κόμματα.

Πέντε κόμματα και «ισοπαλία» ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Τέλος, σε μια ακόμη υπόθεση εργασίας χωρίς να αλλάξουν τα δεδομένα ως προς των αριθμό των κομμάτων και τα ποσοστά του πρώτου κόμματος υπολογίζεται ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν από 17% και έτσι κερδίζουν από 50 έδρες.

Με τον τρόπο αυτό καλύπτονται τα βασικά σενάρια του εκλογικού αποτελέσματος. Εάν επιθυμείτε να «πειραματιστείτε» με τα δικά σας ποσοστά μπορείτε να το μάνετε εισερχόμενοι στην ειδική εφαρμογή της ertnews.

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών: 1,2 εκατομμύρια περισσότερες οι ψήφοι της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: