“Βράζει” το οικονομικό σύστημα της Κύπρου: Φοβούνται και στις τράπεζες για τις κυρώσεις σε Ελληνοκύπριους δικηγόρους και λογιστές

FILE PHOTO: Πολίτες περιμένουν στην ουρά έξω από υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Αναστάτωση επικρατεί στον τομέα παροχής υπηρεσιών καθώς η απόφαση για επιβολή κυρώσεων σε ελληνοκύπριους λογιστές και δικηγόρους έθεσε σε εγρήγορση τα αρμόδια σώματα που εξετάζουν τις περαιτέρω ενέργειες τους.

Μάλιστα ταυτίζονται με την κατεύθυνση που έδωσε η κυβέρνηση ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και γι` αυτό ετοιμάζουν κοινές συναντήσεις, Omega o Ανδρέας Παφίτης.

Ο Πρόεδρος thw Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Γιώργος Θεοχαρίδης δήλωσε ότι «από την πρώτη στιγμή που δημοσιεύτηκαν οι κυρώσεις η επιτροπή κεφαλαιαγοράς διερευνά αν αυτά τα νομικά ή φυσικά πρόσωπα έχουν οποιαδήποτε σχέση με την επιτροπή. Όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα λάβει τα μέτρα της.

Παράλληλα περιμένουμε να καθοριστούν οι συναντήσεις και να υπάρξει ο συντονισμός με τους άλλους φορείς όπως η Κεντρική Τράπεζα, ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών και ο Δικηγορικός Σύλλογος».

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που μίλησαν στο Omega υπό την μορφή ανωνυμίας, επικρατεί αναβρασμός και έντονη κινητικότητα στον τραπεζικό τομέα, προχωρώντας στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

«Οι τράπεζες δρουν προληπτικά ενώ μια έχει ήδη αποστείλει επιστολή για να κλείσουν λογαριασμούς εντός δυο μηνών σε εταιρείες και πρόσωπα με διεύθυνση στην Ρωσία, χωρίς αυτό να αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο», αναφέρει τραπεζική πηγή.

Σύμφωνα με τον Οικονομολόγο Γιώργο Συρίχα «το μέλλον του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Κύπρο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν του ότι διεθνώς το περιβάλλον ολοένα και θα γίνεται αυστηρότερο σε δύο κυρίως τομείς σε θέματα φορολογίας και σε θέματα ξεπλύματος χρήματος. Και αυτό το είχαμε προδιαγράψει από την κρίση του 2013 όπου το ΥΠΟΙΚ και η κεντρική τράπεζα ανέλαβαν μια προσπάθεια να γίνει η Κύπρος ένα αξιόπιστο χρηματοοικονομικό κέντρο».

Ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε πρώτη φάση αυτές οι κυρώσεις δεν φαίνεται να πλήττουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου.

«Αυτές οι κυρώσεις προς το παρόν είναι μεμονωμένες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας οπότε η επίπτωση δεν θα είναι μεγαλύτερη θέλω να πιστεύω αν υπάρχουν άλλα παρόμοια φαινόμενα να ληφθούν έγκαιρα και γρήγορα οι αποφάσεις που απαιτούνται όπως έχω πει να μείνουμε στην γραμμή ότι το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα βελτιώνεται», συμπλήρωσε ο κ. Συρίχας.

Εξάλλου για το θέμα επιβολής κυρώσεων προειδοποιούσε και ο δικηγορικός σύλλογος από τον Μάρτιο του 2022 ένα μήνα δηλαδή μετά την εισβολή στην Ουκρανία όπου με εγκύκλιο του στα μέλη του ζητούσε όπως απέχουν από ενέργειες αποξένωσης των περιουσιακών στοιχείων των πελατών τους που εμπίπτουν στις κυρώσεις, για να μην θεωρηθούν professional enablers για να μη θεωρηθεί και για τους ίδιους ότι έχουν εμπλοκή στις κυρώσεις.

Ανοιξε ο ασκός του Αιόλου; Θορύβησαν οι αμερικανικές και βρετανικές κυρώσεις εις βάρος Ελληνοκυπρίων και επιχειρηματικών οντοτήτων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: