Βατερλό για τη Ρωσία η χειμερινή επίθεση, βατερλό για την παγκόσμια κοινότητα η προεδρία του θύτη Mad Vlad στο Συμβούλιο Ασφαλείας

epa10422446 A placard depicting Russian president Putin as people form a symbolic human chain across the Charles Bridge to mark the Day of Unity of Ukraine, in Prague, Czech Republic, EPA, MARTIN DIVISEK




Την ώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ή Mad Vlad καταζητείται πλέον και επισήμως από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, η χώρα της οποίας ηγείται και η οποία έχει εισβάλει στην Ουκρανία αναλαμβάνει την κρίσιμη ηγεσία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδεικνύοντας το πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα για την παγκόσμια κοινότητα.

Παράλληλα, ενώ η Ουκρανία ετοιμάζεται για την μεγάλη καλοκαιρινή της αντεπίθεση προκειμένου να επανακατακτήσει ακόμη περισσότερα εδάφη από τους εισβολείς Βρετανοί ειδικοί εκτιμούν ότι οι προσπάθειες της Ρωσίας να αυξήσει τον στρατιωτικό έλεγχο που ασκεί στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας απέτυχαν.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας στα χέρια του θύτη

Η Ρωσία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία προέτρεψε τα μέλη να εμποδίσουν την κίνηση.

Καθένα από τα 15 μέλη του συμβουλίου αναλαμβάνει την προεδρία για ένα μήνα, εκ περιτροπής. Την τελευταία φορά που η Ρωσία είχε την προεδρία, τον Φεβρουάριο του 2022, εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.

Σημαίνει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας διευθύνεται από μια χώρα της οποίας ο πρόεδρος υπόκειται σε διεθνές ένταλμα σύλληψης για φερόμενα εγκλήματα πολέμου. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο -που δεν είναι όργανο του ΟΗΕ- εξέδωσε το ένταλμα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν τον περασμένο μήνα.

Παρά τις καταγγελίες της Ουκρανίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι δεν μπορούν να εμποδίσουν τη Ρωσία – μόνιμο μέλος του Συμβουλίου – να αναλάβει την προεδρία.

Τα άλλα μόνιμα μέλη του συμβουλίου είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Κίνα.

Ο ρόλος είναι ως επί το πλείστον διαδικαστικός, αλλά ο πρεσβευτής της Μόσχας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, είπε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ότι σχεδίαζε να επιβλέπει αρκετές συζητήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας για τον έλεγχο των όπλων.

Είπε ότι θα συζητήσει μια «νέα παγκόσμια τάξη» που, όπως είπε, έρχεται να «αντικαταστήσει τη μονοπολική».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα χαρακτήρισε τη ρωσική προεδρία «το χειρότερο αστείο για την Πρωταπριλιά» και μια «καθαρή υπενθύμιση ότι κάτι δεν πάει καλά με τον τρόπο λειτουργίας της διεθνούς αρχιτεκτονικής ασφάλειας». Ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας, Mykhaylo Podolyak, είπε ότι η κίνηση είναι «ένας ακόμη βιασμός του διεθνούς δικαίου… μια οντότητα που διεξάγει επιθετικό πόλεμο, παραβιάζει τους κανόνες του ανθρωπιστικού και ποινικού δικαίου, καταστρέφει τον Χάρτη του ΟΗΕ, παραμελεί την πυρηνική ασφάλεια, δεν μπορεί ο βασικός φορέας ασφαλείας στον κόσμο».

Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky ζήτησε πέρυσι το Συμβούλιο Ασφαλείας να μεταρρυθμιστεί ή να «διαλυθεί εντελώς», κατηγορώντας το ότι δεν έλαβε αρκετά μέτρα για να αποτρέψει τη ρωσική εισβολή. Ζήτησε επίσης να αφαιρεθεί η Ρωσία από το καθεστώς μέλους της.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ είπαν ότι τα χέρια τους ήταν δεμένα καθώς ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ δεν επιτρέπει την απομάκρυνση ενός μόνιμου μέλους. «Δυστυχώς, η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και δεν υπάρχει εφικτός διεθνής νομικός δρόμος για να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ σε συνέντευξη Τύπου αυτή την εβδομάδα.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν από τη Μόσχα «να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη θέση της στο συμβούλιο για να διαδώσει παραπληροφόρηση» και να δικαιολογήσει τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ένα διεθνές όργανο υπεύθυνο για τη διατήρηση της ειρήνης. Πέντε έθνη εκπροσωπούνται μόνιμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Αντικατοπτρίζουν τη μεταπολεμική δομή εξουσίας που κυριαρχούσε όταν σχηματίστηκε το συμβούλιο. Τα μέλη αυτής της ομάδας εργάζονται μαζί με 10 μη μόνιμα κράτη μέλη.

Η παρουσία της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας σημαίνει ότι μπορεί να ασκήσει βέτο σε ψηφίσματα. Για να περάσει μια ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, πρέπει να υπάρξουν εννέα ψήφοι υπέρ, χωρίς κανένα από τα πέντε μόνιμα μέλη να καταψηφίσει.

Τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους η Ρωσία άσκησε βέτο σε ένα ψήφισμα που αποσκοπούσε στον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία (η Κίνα, η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απείχαν όλες).

Τον Σεπτέμβριο άσκησε βέτο σε ψήφισμα που ζητούσε την ανατροπή της παράνομης προσάρτησης τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας . Βραζιλία, Κίνα, Γκαμπόν και Ινδία απείχαν.

Η αποτυχία του Στρατού

Ο επικεφαλής του ρωσικού επιτελείου στρατού Βαλέρι Γκεράσιμοφ, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” της χώρας στην Ουκρανία στις 11 Ιανουαρίου, προσπάθησε να «εξαπολύσει γενική χειμερινή επίθεση με σκοπό να επεκτείνει τον ρωσικό έλεγχο σε ολόκληρη την περιοχή Ντονμπάς», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας στο Twitter. «Ογδόντα ημέρες μετά, είναι όλο και πιο φανερό πως αυτό το σχέδιο απέτυχε», προστίθεται στο κείμενο.

Σε αρκετά σημεία κατά μήκος του μετώπου, «οι ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν οριακά μόνο κέρδη με κόστος δεκάδες χιλιάδες απώλειες», ανέφερε το υπουργείο. Αυτό είχε αποτέλεσμα να «χαθεί σε μεγάλο βαθμό» το πλεονέκτημα στον αριθμό του στρατιωτικού προσωπικού που είχε αποκτηθεί με τη μερική επιστράτευση πέρυσι.

«Υπάρχει η ρεαλιστική πιθανότητα ο Γκεράσιμοφ να σπρώχνει τα όρια τού μέχρι πόσο η πολιτική ηγεσία της Ρωσίας θα μπορεί να αντέξει την αποτυχία», εκτιμά το υπουργείο.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας παρέχει καθημερινές επικαιροποιήσεις των πληροφοριών των υπηρεσιών του αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Μόσχα κατηγορεί το Λονδίνο για στοχευμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης.

Με πληροφορίεςαπό BBC και dpa μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λονδίνο, Βρετανία

Κωδικός Vulkan: Στο φώς απόρρητα στοιχεία για το εργοστάσιο fake news και κυβερνοπολέμου του Πούτιν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: