Το πολιτικό σύστημα με τη συμπεριφορά του απεδείχθη κατώτερο των περιστάσεων: Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, είναι και η Δικαιοσύνη!

FILE PHOTO: Ο καταδικασμένος εγκληματίας πρώην βουλευτής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης κατά τη διάρκεια της δίκης της οργάνωσης, στο Εφετείο Αθηνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ, Αθήνα
Διευθυντής eKathimerini

Η διαχείριση ενός μείζονος θεσμικού και πολιτικού ζητήματος, όπως είναι η απαγόρευση του κόμματος του Ηλία Kασιδιάρη, όχι μόνο δεν τιμά το πολιτικό σύστημα, αλλά είναι πιθανό να οδηγήσει σε ενίσχυση της απήχησης της αντισυστημικής Ακροδεξιάς.

Ακόμη κι αν τελικά δεν συμμετάσχει το συγκεκριμένο κόμμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι ψηφοφόροι του –μπορεί να φθάσουν και το 5% αν λάβουμε υπόψη τον βαθμό στον οποίο ο αριθμός τους υποτιμάται στις δημοσκοπήσεις– κάπου θα «διοχετευθούν».

Δυστυχώς, εδώ θα ισχύσει η αρνητική εκδοχή της διαπίστωσης ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Το σημαντικό αυτό ποσοστό θα βρει τρόπο να καταγραφεί, να επηρεάσει, να τιμωρήσει.

  • Ενα ακόμη ερώτημα που προκύπτει, αλλά δεν εμφανίζεται στον δημόσιο διάλογο, είναι τι θα συμβεί στις δεύτερες εκλογές, που είναι και οι πιο σημαντικές τόσο για τον σχηματισμό κυβέρνησης όσο και για τη συμμετοχή της Ακροδεξιάς σε μια κανονική κοινοβουλευτική περίοδο και όχι απλά για μια ημέρα, όπως θα είναι αυτή που θα ακολουθήσει τις πρώτες εκλογές.

Με τις ατυχείς καθυστερήσεις και παλινδρομήσεις που σημειώθηκαν, το πολιτικό σύστημα «κατάφερε» το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πρώτον, η προχειρότητα και οι κάθε είδους παρεμβάσεις, μάλλον ενίσχυσαν το αντισυστημικό μένος, παρά το περιόρισαν.

Δεύτερον, εάν απαγορευθεί η συμμετοχή του κόμματος, έτσι όπως δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις, θα υπάρξει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα της χώρας και την εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας της 21ης Μαΐου.

Τρίτον, και πιο σημαντικό σε πρακτικό επίπεδο. Οι αλχημείες του πολιτικού συστήματος και η μεγάλη δημοσιότητα που έχει δοθεί σε αυτές, γιγαντώνουν την αντισυστημική Ακροδεξιά και αυτό θα φανεί στην κάλπη. Εάν στις πρώτες εκλογές –που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική και δεν αναμένεται να οδηγήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης– η απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη θα εξέπεμπε ένα μήνυμα, αλλά δεν θα επηρέαζε τις πολιτικές εξελίξεις, δεν ισχύει το ίδιο και για τις δεύτερες.

Ενα κόμμα που σε σημαντικό βαθμό θα αντανακλά τις θέσεις Κασιδιάρη, θα κατέβει στις δεύτερες εκλογές και θα εξασφαλίσει την είσοδό του στη Βουλή.

Αν δεν δύναται ο κ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος, «απελευθερωμένος» από το απαγορευτικό νομικό βάρος της «πραγματικής ηγεσίας» Κασιδιάρη, να κατέβει με το δικό του κόμμα, θα υπάρξει κάποιος άλλος από τον χώρο της Ακροδεξιάς, χωρίς δεσμούς ή επαφές με τον Κασιδιάρη, που θα εξασφαλίσει την υποστήριξη του τελευταίου και την ψήφο της συντριπτικής πλειοψηφίας των οπαδών του και, τελικά, αυτό που όλοι δηλώνουν πως θέλουν να αποτρέψουν, θα συμβεί.

Δεν είναι μόνο το πολιτικό σύστημα που με τη συμπεριφορά του –γενικότερα, όχι μόνο σε αυτή την περίπτωση– απεδείχθη κατώτερο των περιστάσεων.

Είναι και η Δικαιοσύνη, που φέρει τεράστια ευθύνη για το γεγονός ότι δεν έχει τελεσιδικήσει ακόμη η υπόθεση που αφορά την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το “ανήκομεν εις την Δύσιν” ζει και βασιλεύει: Τα τρία μεγάλα κόμματα συμφωνούν στον γεωπολιτικό προσανατολισμό της Ελλάδας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: