Το διπλωματικό “έγκλημα” του Κόλιν Στιούαρτ στην κατεχόμενη Αμμόχωστο: Ένα κυνήγι θησαυρού για να ξεχάσουν οι νέοι μας την κατοχή…

FILE PHOTO: Τρία παιδάκια κρατούν ταμπέλες με το σύνθημα “Είμαστε Αμμόχωστος” στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, στη Δερύνεια, που πραγματοποίησε ο Δήμος Αμμοχώστου για την παράνομη άφιξη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο. Στο βάθος η κατεχόμενη Αμμόχωστος. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

Τους ενόχλησε τους γνωστούς υπήκοους του ναιναικιστάν (από τα ναι, ναι, διευκρινίζω, όχι από τον στρατηγό Νενέκο) επειδή σχολιάσαμε χθες το «κυνήγι θησαυρού», που οργανώνει στην κατεχόμενη Αμμόχωστο ο Κόλιν Στιούαρτ.

Μας παρεξήγησαν, όμως, διότι εμείς απλώς κάναμε κάποιες αναφορές από τη μεσαιωνική ιστορία της Αμμοχώστου για να τον βοηθήσουμε. Διότι οργανώνει στην εντός των τειχών περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου, κυνήγι θησαυρού και καλεί νέους 14 έως 17 ετών «που θέλουν να περάσουν μια ευχάριστη ημέρα στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου» με στόχο «να διδαχθούν οι νέοι τη μεσαιωνική ιστορία της Αμμοχώστου μέσα από έναν ευχάριστο τρόπο».

Είπαμε, λοιπόν, να δώσουμε κάποια στοιχεία από τη μεσαιωνική ιστορία να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις του. Να τους μιλήσουν τους νέους μας για τον Λαλά Μουσταφά, που έγδαρε ζωντανό τον Μαρκαντώνιο Βραγαδίνο, για τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου, που σήμερα είναι τζαμί, για τον μεγαλύτερο ορθόδοξο ναό της εποχής της φραγκοκρατίας, την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων.

  • Για το ναό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, που κτίστηκε κατά τη βασιλεία του Πέτρου Α΄. Για την έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που λέει ότι η μεσαιωνική πόλη της Αμμοχώστου, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 12 σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου που κινδυνεύουν να αφανιστούν.

Τους ενόχλησε που είπαμε να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις του Κόλιν Στιούαρτ; Έχουμε μίσος, γράφουν στις ιστοσελίδες της βλακείας τους, «για κάθε τι στο οποίο συμμετέχουν μαζί, τζαι όϊ χώρκα, κυπραίοι» (τα ελληνικά βλακωδώς ανάμικτα με τα κυπριακά είναι για να δείχνουν πιο Κυπραίοι από τους υπόλοιπους). Πού το είδαν το μίσος, όμως;

Αν έχουμε κάποια αντιπάθεια την έχουμε προς αυτούς τους ναιναικιστανούς που βγάζουν περίπατο το μολυσμένο τους μυαλό, δεν είναι προς όλους τους κυπραίους. Και προπάντων, δεν είναι προς τους Τουρκοκύπριους.

Έχουμε και λίγη προς τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι αντί να ασχοληθούν με την ουσία του προβλήματος μας, όλων των κυπραίων, που είναι η κατοχή και οι ισλαμοφασίστες της Άγκυρας, ασχολούνται με χαριτωμενιές για να περνούν όλοι ευχάριστες μέρες κάτω από την μπότα του κατακτητή.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια ουσιαστική απορία και μπορούν να την απαντήσουν αυτοί οι τύποι. Εκδηλώσεις στις οποίες «συμμετέχουν μαζί, τζαι όϊ χώρκα, κυπραίοι», ξεκίνησαν ένα – δυο χρόνια μετά την εισβολή.

Πρώτα πιο διστακτικά, μετά πιο χαοτικά και τώρα πιο… φυσιολογικά. Υποτίθεται ότι ο σκοπός είναι να έρθουν πιο κοντά οι δυο κοινότητες, να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και να λύσουν το Κυπριακό.

Η απορία μας είναι πότε θα γίνει ένας απολογισμός να ξέρουμε τα αποτελέσματα αυτής της φιλοσοφίας η οποία στηρίζεται και χρηματίζεται από πρεσβείες, από τα Ηνωμένα Έθνη, από κόμματα και οργανώσεις.

Βοήθησαν να πλησιάσουμε σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση; Διότι, από ότι φαίνεται όλο και απομακρύνεται αυτή η λύση. Και όλο και πλησιάζει μια άλλη λύση. Η διευθέτηση συνεργασιών μεταξύ δύο γειτονικών κρατιδίων.

Αυτές οι εκδηλώσεις στις οποίες «συμμετέχουν μαζί, τζαι όϊ χώρκα, κυπραίοι» επί δεκαετίες, βοήθησαν τους Τουρκοκύπριους να μας εμπιστευθούν και να σταματήσουν να θέλουν την Τουρκία να διατηρεί στην πατρίδα μας στρατό κατοχής και να εγγυάται την ασφάλειά τους;

Εμείς ισχυριζόμαστε ότι αντί αυτού βοήθησαν τους Ελληνοκύπριους να αποδεχθούν ότι η Τουρκία δεν θα φύγει ποτέ από την Κύπρο κι αντί να επιμένουν να φύγει επιθυμούν να νομιμοποιήσουν και να απολαύσουν την παρουσία της.

Στρεφόμαστε, λοιπόν, προς τον Κόλιν Στιούαρτ ο οποίος λίγους μήνες μετά την άφιξή του εδώ διαπίστωσε ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι «το μοναδικό σημαντικό πράγμα που λείπει αυτή τη στιγμή και μας εμποδίζει να προχωρήσουμε στο Κυπριακό» (27 Ιουνίου 2022).

Αν αυτό διαπιστώνει επί του εδάφους ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ σημαίνει ότι κάτι έχει στα μάτια και αδυνατεί να δει τι είναι πράγματι αυτό που μας εμποδίζει να προχωρήσουμε. Αδυνατεί να δει τους 40.000 Αττίλες και όσα κάνει η Τουρκία στην Κύπρο. Όπως και οι ναιναικιστανοί, δηλαδή.

Θέλουν να χαιρόμαστε κι από πάνω επειδή οργανώνει «μια ευχάριστη μέρα» στην Αμμόχωστο όταν η λεηλασία της συνεχίζεται μπροστά στα μάτια του;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το ενεργειακό στο πάζλ των αμερικανικών σχεδιασμών και το μήνυμα της Λευκωσίας: Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δίνει προκαταβολή στην Τουρκία!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: