Και εμείς περιμένουμε λύση! Όταν η κ. Ολγκίν είναι στην Κύπρο, ο κ. Στιούαρτ είναι αδειούχος: Η συνύπαρξη των δυο αξιωματούχων του ΟΗΕ και η… ανύπαρκτη χημεία τους

FILE PHOTO: The Personal Envoy of the UN Secretary-General on Cyprus, Maria Angela Holguín Cuéllar, arrived in the UN Protected Area. She was welcomed by the Head of UNFICYP, Colin Stewart. Photo via UN Cyprus, @UN_CYPRUS




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Όταν ήταν πρόσφατα  στην Κύπρο η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Μαρία Ανχέλ Ολγκίν Κουεγιάρ, ο ειδικός αντιπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού στο νησί, Κόλιν Στιούαρτ, έκανε χρήση της άδειας ξεκούρασης του.

Ως εκ τούτου, δεν ήταν στην υπηρεσία όταν η Κολομβιανή απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες πραγματοποιούσε επαφές στο νησί. Βέβαια, από το προηγούμενο της ταξίδι η κ. Ολγκίν είχε εγκαινιάσει την πρακτική των τετ α τετ συναντήσεων.

Με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη συναντήθηκε χωρίς την παρουσία συνεργατών τους ενώ με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ η κατ’ ιδίαν διήρκησε πολύ λίγο και συνεχίσθηκε με διευρυμένη σύνθεση.

Είναι σαφές πως και να ήταν ο κ. Στιούαρτ στο γραφείο δεν θα συμμετείχε στις συναντήσεις.

Υπάρχει εξήγηση; Φαίνεται πως δεν υπάρχει χημεία μεταξύ των δυο κι αυτό το διαπιστώνουν πρωτίστως οι συνεργάτες τους. Είναι κάτι που δεν κρύβεται πλέον.

Η κ. Ολγκίν κρατά τα προσχήματα και ενημερώνει τον ειδικό αντιπρόσωπο για τις επαφές της, μετά και την ολοκλήρωση των συναντήσεων ή και της επίσκεψης.

Από την άλλη, ο κ. Στιούαρτ, ήταν προφανές από την αρχή ότι δεν καλόβλεπε τον διορισμό προσωπικής απεσταλμένης καθώς θεωρεί πως αυτός  διαμένει μόνιμα στο νησί, ζει τις εξελίξεις και θα πρέπει να έχει το πάνω χέρι.

Σημειώνεται ότι χειρίσθηκε την τελευταία περίοδο και κρίσεις, όπως αυτή της Πύλας και το προβάλλει ως δική του επιτυχία. Το γεγονός ότι η συμφωνία έχει μπει στον πάγο, τούτο έρχεται μάλλον σε δεύτερη μοίρα.

Είναι σαφές πως ενώ η συνύπαρξη των δυο δεν επηρεάζει γενικά τις αποστολές τους, ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως οι σχέσεις δεν είναι οι καλύτερες.

Η Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ είναι μεν με συμβόλαιο έχει όμως συγκεκριμένη αποστολή. Το συμβόλαιο της δεν είναι ανοικτού τέλους και προφανώς επιθυμεί να καταγράψει επιτυχία γιατί θέλει, όπως αναφέρεται συχνά-πυκνά στους διαδρόμους των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, να αναρριχηθεί στην ιεραρχία των Ηνωμένων Εθνών (στη θέση του Γ.Γ.).

Συνεπώς θέλει να προχωρήσει μόνη και απερίσπαστη ρισκάροντας σε μια αποστολή, που οι προκάτοχοι της απέτυχαν. Από την άλλη, ο κ. Στιούαρτ μάλλον δεν θα την θέλει συνέχεια να εμπλέκεται στο Κυπριακό.

Υ.Γ.: Οι ειδικοί απεσταλμένοι του Διεθνούς Οργανισμού στο νησί και οι ειδικοί αντιπρόσωποι του ΟΗΕ στο νησί λειτουργούν συνήθως ανταγωνιστικά. Αυτό έχει να κάνει με τη λογική της επικράτησης σε μια προσπάθεια επικράτησης.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Κτυπά πόρτες στις Βρυξέλλες ο Τατάρ, ζητώντας συναντήσεις όπως αυτές που έχει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Θέλει να υλοποιήσει την αξίωση του για «ίσο διεθνές καθεστώς»!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: