Το άλλοτε αδιανόητο θα συμβεί στο Λονδίνο: Εκπρόσωπος του ιρλανδικού Σιν Φέιν στην στέψη του Καρόλου

FILE PHOTO: Η Μισέλ Ο’ Νιλ, ως εκπρόσωπος του Σιν Φέιν θα παρευρεθεί στην τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου ΙΙΙ στο Λονδίνο. Photo via Twitter@Michelle O’Nei/SinnFein




Πριν από είκοσι χρόνια, θα ήταν αδιανόητο για έναν Ιρλανδό Ρεπουμπλικανό να είναι παρών σε μια τέτοια βασιλική εκδήλωση – η  Michelle O’Neill του Sinn Fein αποδέχτηκε την πρόσκληση να παραστεί στη στέψη του βασιλιά Καρόλου.

Το Σιν Φέιν είναι πολιτικό κόμμα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και στη Βόρεια Ιρλανδία. Ιδεολογικά θεωρείται σοσιαλδημοκρατικό και υπερκαθολικό κόμμα με στόχο την εθνική αυτοδιάθεση. Ιστορικά έχει συνδεθεί με  τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό (IRA), αποτελώντας την πολιτική του πτέρυγα.

Η υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας είπε στο Sky News «ζούμε σε έναν χώρο που αλλάζει» και είπε ότι τιμά τη δέσμευσή της να «εκπροσωπήσει όλη την κοινότητα».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν εκείνοι στην κοινότητά μας που έχουν βρετανική ταυτότητα και πίστη στη μοναρχία και νομίζω ότι είναι σημαντικό εγώ, ως πρώτη υπουργός για όλους, να σέβομαι την άποψή τους».

Ερωτηθείσα για τη σημασία του να παρευρεθεί ένας Ιρλανδός ρεπουμπλικάνος σε μια τέτοια βρετανική εκδήλωση, απάντησε: «Λοιπόν, δεν υπάρχει αμφιβολία ο ρεπουμπλικανισμός και η μοναρχία, είναι δύο πράγματα που είναι πολύ αντίθετα, αλλά και πάλι, νομίζω ότι είναι απλώς ο κόσμος στον οποίο ζούμε.

«Ζούμε σε έναν πολύ μεταβαλλόμενο χώρο και νομίζω ότι όσοι από εμάς είμαστε στην πολιτική ηγεσία πρέπει να έχουμε την εμπιστοσύνη από το δικό μας υπόβαθρο, τη δική μας οπτική.

«Δεν μειώνει τον ρεπουμπλικανισμό μου να παρευρεθώ στη στέψη του βασιλιά, να σέβομαι αυτούς τους ανθρώπους εδώ με βρετανική ταυτότητα, των οποίων η πολιτική πίστη εκφράζεται έτσι».

Η O’ Neill έκανε θερμή χειραψία με τον βασιλιά, πιάνοντας μάλιστα με τα δυο της χέρια το χέρι του μονάρχη, προκειμένου να τον συλλυπηθεί, όταν ο Κάρολος  επισκέφθηκε τη Βόρεια Ιρλανδία μετά τον θάνατο της μητέρας του πέρυσι.

Την ευχαρίστησε για τα «απίστευτα καλά λόγια» της για τη Βασίλισσα όταν συναντήθηκαν στο Κάστρο Χίλσμπορο .

Η κ. O’Neill απάντησε: «Λοιπόν, έπαιξε σπουδαίο ρόλο εδώ όσον αφορά τη συμφιλίωση και την οικοδόμηση της ειρήνης μας, επομένως είναι σίγουρα το τέλος μιας εποχής».

Ως αντιπρόεδρος του Σιν Φέιν, παρευρέθηκε στην κηδεία της Βασίλισσας στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, όπου θα γίνει και η στέψη.

Πριν από είκοσι χρόνια, θα ήταν αδιανόητο για έναν Ιρλανδό Ρεπουμπλικανό να είναι παρών σε μια τέτοια βασιλική εκδήλωση. Αλλά η ιστορική κρατική επίσκεψη της Βασίλισσας στην Ιρλανδία τον Ιούνιο του 2011 άλλαξε το παιχνίδι, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στις αγγλο-ιρλανδικές σχέσεις.

Με πληροφορίες από Sky News

«Άφαντο» το θέμα της κατάρρευσης Ερντογάν στα τουρκικά ΜΜΕ: Ακύρωσε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του για σήμερα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: