Τα κινητά που ανιχνεύουν τους σεισμούς είναι εδώ: Απλοί αισθητήρες τα διασυνδέουν σε ένα παγκόσμιο δίκτυο σεισμικής πρόγνωσης

FILE PHOTO: Η Google εισήγαγε μια λειτουργία που επιτρέπει στους χρήστες να δώσουν άδεια στο τηλέφωνό τους να στέλνει αυτόματα δεδομένα στο σύστημα ειδοποιήσεων σεισμών Android , εάν η συσκευή τους λαμβάνει δονήσεις που είναι χαρακτηριστικές των Κύριων κυμάτων (P) ενός σεισμού. Photo via pixabay.com/Horacio30/https://pixabay.com/users/horacio30-14168832/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=4602489




Πενήντα χρόνια από την πρώτη κλήση που έγινε από κινητό τηλέφωνο, η τεχνολογία που κουβαλάμε όλοι πλέον στην τσέπη μας βοηθά στη δημιουργία του μεγαλύτερου συστήματος ανίχνευσης σεισμών στον κόσμο, αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμά του το BBC με τίτλο How an everyday item predicts earthquakes.

Στις 25 Οκτωβρίου 2022, ένας σεισμός 5,1 Ρίχτερ έπληξε την περιοχή του κόλπου της Καλιφόρνια .

Ευτυχώς, ήταν κάτι λίγο περισσότερο από ένα βίαιο τίναγμα, αλλά αναφορές από κατοίκους σε όλη την περιοχή κατέκλεισαν το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS).

Δεν αναφέρθηκαν ζημιές, αλλά ο σεισμός ήταν σημαντικός και με έναν ακόμη τρόπο – πολλοί άνθρωποι στην περιοχή έλαβαν ειδοποιήσεις στα τηλέφωνά τους πριν ξεκινήσει η δόνηση.

  • Ακόμη πιο σημαντικό, πολλά από αυτά τα τηλέφωνα βοήθησαν και στην ανίχνευση του σεισμού .

Έγκαιρη προειδοποίηση και πρόβλεψη μέσω απλών αισθητήρων Android

Η Google συνεργάζεται με το USGS και ακαδημαϊκούς σε διάφορα πανεπιστήμια στην Καλιφόρνια για να αναπτύξει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που ειδοποιεί τους χρήστες λίγα δευτερόλεπτα πριν φτάσουν οι δονήσεις.

Είναι ένα μικρό μήνυμα  προειδοποίησης για ακραία φαινόμενα, αλλά μερικά δευτερόλεπτα μπορούν να δώσουν αρκετό χρόνο για να βρεθεί κανείς κάτω από ένα τραπέζι ή ένα γραφείο. Μπορεί επίσης να είναι αρκετός χρόνος για να προλάβουν επιβραδύνουν τα τρένα, να σταματήσουν τα αεροπλάνα να απογειώνονται ή να προσγειώνονται και να εμποδιστούν  τα αυτοκίνητα να εισέλθουν σε γέφυρες ή σήραγγες.

  • Ως εκ τούτου, αυτό το σύστημα είναι πιθανό να σώσει ζωές όταν χτυπήσουν ισχυρότεροι σεισμοί.

Χρησιμοποιεί δεδομένα από δύο πηγές.

Αρχικά, το σύστημα βασιζόταν σε ένα δίκτυο 700 σεισμομέτρων – συσκευές που ανιχνεύουν δονήσεις της γης – που εγκαταστάθηκαν σε όλη την πολιτεία από σεισμολόγους από το USGS, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Μπέρκλεϋ και την πολιτειακή κυβέρνηση. (Σεισμόμετρα σε δύο άλλες πολιτείες των ΗΠΑ – Όρεγκον και Ουάσιγκτον – τροφοδοτούν επίσης το σύστημα, γνωστό ως ShakeAlert.)

  • Αλλά η Google έχει δημιουργήσει επίσης το μεγαλύτερο δίκτυο ανίχνευσης σεισμών στον κόσμο μέσω τηλεφώνων που ανήκουν σε μέλη του κοινού.

Τα περισσότερα smartphone με λειτουργικό σύστημα Android της Google διαθέτουν ενσωματωμένα επιταχυνσιόμετρα – το κύκλωμα που ανιχνεύει πότε μετακινείται ένα τηλέφωνο. Αυτά χρησιμοποιούνται πιο συχνά για να δοθεί η εντολή στο τηλέφωνο να επαναπροσανατολίσει την οθόνη του από κατακόρυφη σε οριζόντια λειτουργία όταν είναι κεκλιμένη, για παράδειγμα, και επίσης βοηθούν στην παροχή πληροφοριών σχετικά με την καταμέτρηση βημάτων για το ενσωματωμένο πρόγραμμα παρακολούθησης φυσικής κατάστασης της Google.

  • Αλλά οι αισθητήρες είναι εκπληκτικά ευαίσθητοι και μπορούν επίσης να λειτουργήσουν σαν ένα μίνι σεισμόμετρο .

Η Google εισήγαγε μια λειτουργία που επιτρέπει στους χρήστες να δώσουν άδεια στο τηλέφωνό τους να στέλνει αυτόματα δεδομένα στο σύστημα ειδοποιήσεων σεισμών Android , εάν η συσκευή τους λαμβάνει δονήσεις που είναι χαρακτηριστικές των Κύριων κυμάτων (P) ενός σεισμού.

Συνδυάζοντας δεδομένα από χιλιάδες ή ακόμα και εκατομμύρια άλλα τηλέφωνα, το σύστημα μπορεί να καθορίσει εάν συμβαίνει ένας σεισμός και πού. Στη συνέχεια, μπορεί να στείλει ειδοποιήσεις σε τηλέφωνα στην περιοχή όπου είναι πιθανό να χτυπήσουν τα σεισμικά κύματα, δίνοντας έγκαιρη προειδοποίηση.

  • Και επειδή τα ραδιοφωνικά σήματα ταξιδεύουν πιο γρήγορα από τα σεισμικά κύματα, οι ειδοποιήσεις μπορούν να φτάσουν πριν ξεκινήσει η δόνηση σε περιοχές μακριά από το επίκεντρο.

Ταχύτητα του φωτός κατά της ταχύτητας του σεισμού

Ο Marc Stogaitis, μηχανικός λογισμικού στο Android, το έθεσε ως εξής :

Ουσιαστικά τρέχουμε με την ταχύτητα του φωτός (η οποία είναι περίπου η ταχύτητα με την οποία ταξιδεύουν τα σήματα από ένα τηλέφωνο) ενάντια στην ταχύτητα ενός σεισμού. Και για καλή μας τύχη, η ταχύτητα του φωτός είναι πολύ μεγαλύτερη!».

Καθώς τα περισσότερα δεδομένα προέρχονται από πληθώρα σημάτων, η τεχνολογία ανοίγει τη δυνατότητα παρακολούθησης για σεισμούς σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν εκτεταμένα δίκτυα ακριβών σεισμομέτρων. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνει τη δυνατότητα παροχής ειδοποιήσεων για σεισμό ακόμη και σε απομακρυσμένες και φτωχότερες περιοχές του κόσμου.

Τον Οκτώβριο του 2022, μηχανικοί της Google είδαν τηλέφωνα σε όλη την περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο να φωτίζονται με δεδομένα ανίχνευσης σεισμών καθώς τα σεισμικά κύματα ταξίδευαν από το επίκεντρο.

Το σύστημα τώρα παίρνει τακτικά αυτές τις δονήσεις. Πιο πρόσφατα, το απόγευμα της 4ης Απριλίου 2023,  ένας σεισμός μεγέθους 4,5 Ρίχτερ  που σημειώθηκε κοντά στο Tres Pinos της Καλιφόρνια καταγράφηκε  από το σύστημα ShakeAlert , πυροδοτώντας μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα για τις χρήσεις στην περιοχή.

Οι σεισμοί είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στην Καλιφόρνια, όπου  σημειώνονται έως και 100 μικροί σεισμοί την ημέρα . Οι περισσότεροι από αυτούς είναι πολύ μικροί για να τα νιώσει κανείς. Ωστόσο, υπάρχουν συνήθως αρκετοί μεγαλύτεροι σεισμοί στην Καλιφόρνια ετησίως, με μέγεθος  περίπου 15-20 πάνω από 4,0 Ρίχτερ .

  • Ευρύτερα, από τα εκτιμώμενα 16 δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο, περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια τρέχουν Android  και το σύστημα ειδοποιήσεων σεισμών είναι πλέον διαθέσιμο σε περισσότερες από 90 χώρες που είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε σεισμούς.

Αλλά το σύστημα έχει τους περιορισμούς του, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές όπου υπάρχουν λίγοι χρήστες τηλεφώνων και σε σεισμούς που συμβαίνουν στην ανοικτή θάλασσα, που μπορούν να προκαλέσουν τσουνάμι.

Και ενώ μπορεί να βοηθήσει στην έκδοση ειδοποιήσεων λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα, η επιστήμη της πρόβλεψης των σεισμών πριν συμβούν παραμένει τόσο ασαφής όσο ποτέ.

Με πληροφορίες από BBC

 

Ο πιο θερμός Μάρτιος από το 1979 στην Ευρώπη αυτός που μόλις ζήσαμε: 2ος θερμότερος παγκοσμίως

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: