Τα αφτιά και τα μάτια του Πούτιν: 1 στους τρεις Ρώσους διπλωμάτες είναι πράκτορας στις Σκανδιναβικές χώρες

FILE PHOTO: H ρωσική σημαία πίσω από ένα συρματόπλεγμα σε έναν φράχτη της Ρωσικής Πρεσβείας στο Κίεβο. EPA, SERGEY DOLZHENKO




Ένας στους τρεις Ρώσους «διπλωμάτες» στη Σκανδιναβία, στην πραγματικότητα, εργάζεται για τις υπηρεσίες πληροφοριών, λέει έρευνα του ενημερωτικού ιστότοπου της Φινλανδίας Yle η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ενώ εργάζονται για την πρεσβεία «στα χαρτιά», οι διπλωματικοί υπάλληλοι στην πραγματικότητα εργάζονται για την Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών της Ρωσίας (GRU) ή την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB).

Η ρωσική πρεσβεία στο Ελσίνκι αρνήθηκε να σχολιάσει τα ευρήματα της έρευνας.

Ο σουηδικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός SVT εντόπισε 21 Ρώσους κατασκόπους, με τουλάχιστον 13 εξ αυτών να εργάζονται στην πρεσβεία της Ρωσίας στη Στοκχόλμη τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο του 2022.

Η Σουηδία απέλασε πέντε Ρώσους διπλωμάτες στις 25 Απριλίου, λέγοντας ότι οι ενέργειές τους έρχονταν σε αντίθεση με το διπλωματικό τους καθεστώς.

«Ο Ντμίτρι Οτορότσκιν είναι ένας από τους Ρώσους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών που αναγνώρισε ο Yle, και πρόκειται για άτομο πουργάστηκε στην αποστολή στο Ελσίνκι από το 2014 έως το 2018», αναφέρει το άρθρο του Yle.

«Μετά τη Φινλανδία, εντάχθηκε στη ρωσική πρεσβεία στην Κοπεγχάγη. Η Δανία απέλασε τον Οτορότσκιν την άνοιξη του 2022».

Σύμφωνα με δημοσιογράφους, οι κατάσκοποι δεν συνδέονται με μια σαφώς καθορισμένη διπλωματική αποστολή, η οποία «δίνει ελευθερία στη διεξαγωγή δραστηριοτήτων πληροφοριών».

«Οι κορυφαίοι διπλωμάτες της πρεσβείας είναι σπάνια αξιωματικοί των υπηρεσιών πληροφοριών», αναφέρεται στο άρθρο του Yle.

H έρευνα του φινλανδικού μέσου Yle βρήκε τρία προφίλ για τον Οτορότσκιν στο ρωσικό κοινωνικό δίκτυο VKontakte, το καθένα με διαφορετικό όνομα.  Μερικές από τις φωτογραφίες του αφαιρέθηκαν από τα προφίλ του τον Απρίλιο.

  • Το ένα τρίτο των διπλωματών της ρωσικής πρεσβείας είναι στην πραγματικότητα υπάλληλοι των μυστικών υπηρεσιών, ανέφεραν οι αρχές επιβολής του νόμου.

Οι κρατικές υπηρεσίες δεν αποκαλύπτουν πόσοι υπάλληλοι της ρωσικής πρεσβείας εντάλθηκαν να φύγουν πέρυσι. Ωστόσο, το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών της Φινλανδίας μπόρεσε να επαληθεύσει ότι (τουλάχιστον) δύο αξιωματικοί πληροφοριών που εργάζονταν για την GRU έφυγαν από τη Φινλανδία την περασμένη άνοιξη.

«Ένας από αυτούς είναι ο 60χρονος Βλαντιμίρ Κομάροφ που εργάστηκε ως σύμβουλος αποστολής στο Ελσίνκι μέχρι τον Απρίλιο του 2022», λέει η έρευνα.

  • «Στις ρωσικές βάσεις δεδομένων, η διεύθυνσή του επισημαίνεται ως η έδρα της GRU στη Μόσχα.

«Ένας άλλος αξιωματικός πληροφοριών της GRU που εκδιώχθηκε είναι ο 37χρονος Ντμίτρι Ντβινιανίνοφ που εργαζόταν ως βοηθός αποστολής. Στο παρελθόν είχε εργαστεί στο Ρωσικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών.

Με πληροφορίες από Yle μέσω The New Voice of Ukraine

Wagner: Το προγεφύρωμα του Πούτιν στην Αφρική * Η παρουσία των μισθοφόρων είναι κοινό μυστικό και η πολιτική ισχύς του Κρεμλίνου αυξάνεται

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: