Starship: Αναβλήθηκε η εκτόξευση του πυραύλου του Ίλον Μασκ * Ο ισχυρότερος πύραυλος που κατασκευάστηκε ποτέ θα ξαναδοκιμάσει “εντός ημερών” [videos]

O πύραυλος Starship έχει ύψος 120 μέτρα – ξεπερνά το άγαλμα της Ελευθερίας- κι είναι ο μεγαλύτερος και βαρύτερος που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Photo via Twitter@SpaceX




Κυριολεκτικά στο παρά πέντε αναβλήθηκε η πολυαναμενόμενη σημερινή εκτόξευση του υπερπυραύλου της Space X του Ίλον Μασκ αφού οι μηχανικοί δεν κατάφεραν να επιλύσουν έγκαιρα ένα πρόβλημα πίεσης.

Η εδρεύουσα στην Καλιφόρνια διαστημική εταιρία ανακοίνωσε σε απευθείας διαδικτυακή μετάδοση τα τελευταία λεπτά της αντίστροφης μέτρησης πως αναβάλλει την προσπάθεια πτήσης για τουλάχιστον 48 ώρες, επικαλούμενη ένα θέμα συμπίεσης στον κάτω όροφο του βοηθητικού πυραύλου προώθησης.

Όλα δείχνουν ότι αναμένεται νέα προσπάθεια για την εκτόξευση του  Starship σε τουλάχιστον 48 ώρες. “Σε λίγες μέρες” έγραψε ο Ίλον Μασκ στο Twitter μετά την επίσημη αναγγελία της αναβολής από την εταιρία Space X.

Ήταν η πρώτη προσπάθεια της SpaceX να εκτοξεύσει τον πύραυλο Starship μετά από χρόνια δοκιμών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Μασκ περιέγραψε το Starship ως το όχημα που στηρίζει τον ιδρυτικό σκοπό του SpaceX: την αποστολή ανθρώπων στον Άρη για πρώτη φορά.

Ο πύραυλος ήταν έτοιμος για την πρώτη του δοκιμαστική πτήση, αλλά  Μασκ ανακοίνωσε ότι υπήρξε τεχνικό πρόβλημα λίγα λεπτά πριν την προγραμματισμένη εκτόξευση.

“Μια βαλβίδα πίεσης φαίνεται να είναι παγωμένη, έτσι, εκτός κι αν ξεκινήσει να λειτουργεί σύντομα, δεν έχουμε εκτόξευση σήμερα” ανακοίνωσε ο Μασκ. «Έμαθα πολλά σήμερα, τώρα εκφορτώνουμε το προωθητικό, προσπαθούμε ξανά σε λίγες μέρες…» πρόσθεσε αργότερα ο μεγιστάνας. 

Οι μηχανικοί προσπάθησαν σκληρά να επιλύσουν το τεχνικό πρόβλημα σε μία βαλβίδα των κινητήρων, χωρίς όμως επιτυχία. «Η ομάδα εργάζεται για την επόμενη διαθέσιμη ευκαιρία» τόνισε η Space X.

 

Ο μεγαλύτερος πύραυλος που έγινε ποτέ

O Starship είναι ο πιο ισχυρός πύραυλος που έχει δημιουργηθεί ποτέ και επρόκειτο να επιχειρήσει την παρθενική του εκτόξευση.

Το όχημα, γνωστό ως Starship, έχει κατασκευαστεί από την εταιρεία SpaceX του Αμερικανού επιχειρηματία Έλον Μασκ.

Έχει ύψος σχεδόν 120 μέτρα  και είναι σχεδιασμένο να έχει σχεδόν διπλάσια ώση από οποιονδήποτε πύραυλο στην ιστορία.

Η σημερινή επιχείρηση με το μη επανδρωμένο πύραυλο επρόκειτο να ξεκινήσει από την Μπόκα Τσίκα στο Τέξας.

Ο στόχος ήταν να στείλει το ανώτερο επίπεδο του οχήματος προς τα ανατολικά, για να ολοκληρώσει σχεδόν έναν γύρο του πλανήτη.

  •  Ο  Μασκ ωστόσο είχε απευθύνει έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους και τους παρατηρητές να μετριάσουν τις προσδοκίες τους. Δεν είναι ασυνήθιστο για έναν πύραυλο να βιώνει κάποιου είδους αστοχία στην αρχική του έξοδο.

“Είναι η πρώτη εκτόξευση ενός πολύ περίπλοκου, γιγαντιαίου πυραύλου, επομένως μπορεί να μην εκτοξευθεί. Θα είμαστε πολύ προσεκτικοί και αν δούμε οτιδήποτε που μας προκαλεί ανησυχία, θα αναβάλουμε την εκτόξευση”, είχε γράψει στο Twitter .

«Εάν κάνουμε εκτόξευση, θα θεωρούσα κέρδος  οτιδήποτε δεν έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή της ίδιας της εξέδρας εκτόξευσης».

Η SpaceX επρόκειτο να προσπαθήσει να μεταφέρει το Starship στον αέρα στις 08:00 τοπική ώρα (13:00 GMT, 14:00 BST) .

Χιλιάδες θεατές έφτασαν σε παράκτιες τοποθεσίες στον Κόλπο του Μεξικού για να παρακολουθήσουν το γεγονός.

Έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί πλήρως και γρήγορα.

Το όραμα είναι να καταστεί δυνατόν να πετούν άνθρωποι και δορυφόροι σε τροχιά πολλές φορές την ημέρα με τον ίδιο τρόπο που ένα τζετ θα μπορούσε διασχίζει τον Ατλαντικό.

Πράγματι, ο Μασκ πιστεύει ότι το όχημα θα μπορούσε να εγκαινιάσει μια εποχή διαπλανητικών ταξιδιών για τους απλούς ανθρώπους.

Εάν, όπως υποσχέθηκε, το SpaceX προχωρήσει σε ώση 90% όχι πλέον σήμερα Δευτέρα, αλλά την επόμενη φορά,  θα αποδώσει κάτι κοντά στα 70 meganewtons. Αυτό ισοδυναμεί με τη δύναμη που απαιτείται για να προωθηθούν σχεδόν 100 υπερηχητικά αεροσκάφη Concorde κατά την απογείωση.

Υποθέτοντας ότι όλα θα προχωρήσουν όπως έχει προγραμματιστεί, το Starship θα ανέβει και θα κατευθυνθεί προς τα κάτω στον Κόλπο, ενώ οι 33 κινητήρες στο κάτω μέρος του ενισχυτή με μεθάνιο θα καίνε για δύο λεπτά και 49 δευτερόλεπτα.

Σε εκείνο το σημείο, τα δύο μισά του πυραύλου θα χωριστούν και το πάνω τμήμα, το σκάφος,  θα συνεχίσει με τις δικές του μηχανές για άλλα έξι λεπτά και 23 δευτερόλεπτα.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να ταξιδεύει πάνω από την Καραϊβική και να ταξιδεύει στο διάστημα  πάνω από 100 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη.

Η SpaceX θέλει το Super Heavy booster να προσπαθήσει να πετάξει πίσω κοντά στην ακτή του Τέξας και να κατέβει κάθετα, για να αιωρείται ακριβώς πάνω από τα νερά του Κόλπου. Στη συνέχεια θα αφεθεί να ανατραπεί και να βυθιστεί.

Το σκάφος στοχεύει να εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης κατεβαίνοντας στον Ειρηνικό ακριβώς βόρεια των νησιών της Χαβάης.

Του έχουν δοθεί προστατευτικά πλακάκια για να αντεπεξέλθουν στην τεράστια θέρμανση που θα βιώσει κατά την κατάβαση. Μια “προσγείωση” στον ωκεανό έχει προγραμματιστεί να συμβεί 90 λεπτά μετά την απογείωση.

Μακροπρόθεσμα, η SpaceX αναμένει ότι τόσο ο ενισχυτής όσο και το πλοίο θα πραγματοποιούν ελεγχόμενες προσγειώσεις, ώστε να μπορούν να ανεφοδιαστούν με καύσιμα και να εκτοξευθούν εκ νέου.

Με πληροφορίες από BBC/ CNN

 

Starship: Έτοιμος για εκτόξευση ο πύραυλος του Ίλον Μασκ * Ο ισχυρότερος πύραυλος που κατασκευάστηκε ποτέ * Live η εκτόξευση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: