“Συνομιλίες σε πρώτο πρόσωπο – Ποιήματα”: Ο δημοσιογράφος Παύλος Παύλου μας “ξάφνιασε” ευχάριστα με την ποιητική του συλλογή

Ο δημοσιογράφος Παύλος Παύλου. Τώρα και ποιητής… Φωτογραφία ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




“Ποιητής δεν είμαι. Γνωρίζω τα όριά μου. Η ποίηση με συντροφεύει ανελλιπώς, από τα μαθητικά και νεανικά μου χρόνια μέχρι σήμερα. Αγαπώ την ποίηση πάρα πολύ, επειδή θεωρώ ότι απ’ όλες τις τέχνες έχει τη δύναμη να εκφράζει μεγάλες αλήθειες και βαθιές έννοιες, με πολύ συμπυκνωμένο τρόπο”.

Έτσι ξεκινά τον πρόλογο του βιβλίου του, “Συνομιλίες σε πρώτο πρόσωπο – Ποιήματα”, ο δημοσιογράφος Παύλος Παύλου, ένας εξαίρετος συνάδελφος, που για πολλούς από εμάς ήταν μπροστάρης στον δημοσιογραφικό στίβο. Δημοσιογράφος της τηλεόρασης, τον διέκρινε η σοβαρότητά του λόγου του και η ψυχραιμία του ακόμα και στην πιο δυσάρεστη είδηση.

Ο Παύλος μας ξάφνιασε ευχάριστα με την ποιητική του συλλογή, η οποία πλουτίζει τὴ σοβαρὴ κυπριακὴ ποιητικὴ παραγωγή, όπως έγραψε ο Γιώργος Χατζηκωστής. Σημειώνει τα εξής:

“Ἐπὶ τέλους, πλάϊ στὴν πληθώρα φλύαρης καὶ ἐπιπόλαιης στιχουργίας ποὺ μᾶς κατακλύζει, μιὰ ποίηση στιβαρή, κατασταλαγμένη, χωρὶς λεξιθηρία καὶ ἐπιδίωξη ἐντυπωσιασμοῦ.

Ποίηση βγαλμένη μέσα ἀπὸ μακρὰ ἐμπειρία ζωῆς, στοχασμοῦ πάνω στὰ συμβάντα καὶ στὰ συμβαίνοντα, ἐκφραστικὴ τοῦ ἐθνικοῦ, πολιτικοῦ καὶ κοινωνικοῦ καημοῦ, δηκτικὴ ὅπου χρειάζεται, μὲ προβληματισμὸ σὲ καίρια θέματα καὶ σεβασμὸ στὴ μνήμη σοβαρῶν πραγμάτων καὶ γεγονότων.

Καὶ ἀκόμα ποίηση κατανοητὴ ἀπὸ τὸν καθένα, ἔχοντας τὴν ἀρετὴ τοῦ ἁπλοῦ, ἀπαλλαγμένη ἀπὸ τὶς θολὲς διατυπώσεις δυσνόητων προσωπικῶν περιπετειῶν, ἀπὸ τὶς ἀχρείαστες λέξεις ὄμορφες καὶ φράσεις συγκινητικές.

Τέλος μιὰ ποιητικὴ συλλογὴ ποὺ δικαιώνει τὸ ἀξίωμα οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ, ἀλλ᾿ ἐν τῷ εὖ τὸ πολύ”.

Ο συνάδελφος γράφει στον διπλό του πρόλογο ένα λιτό κείμενο γεμάτο νοήματα:

Σκεφτείτε, πόσες γραμμές πεζού λόγου θα χρειάζονταν, για να εκφράσει κανείς αυτό που ο Διονύσιος Σολωμός διατύπωσε σε ένα μόνο στίχο του στους «Ελεύθερους Πολιορκημένους»: Λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί κι η μάνα το ζηλεύει.

Kι ακόμη ολόκληρη διάλεξη για να ερμηνευτεί ο στίχος του Σεφέρη: Για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη.

Ειδικό σημείωμα για να εξηγήσεις την αναφορά του Ρίτσου στον Γρηγόρη Αυξεντίου: Έμαθε τόσα μόνο γράμματα, όσα να γράφει τη λέξη Ελευθερία ή το Κουράγιο, μικροκόρη μας, που μας εγίνεις μάνα.

Πώς θα μπορούσες καλύτερα να αναφωνήσεις: Της δικαιοσύνης, Ήλιε, νοητέ, και μυρσίνη, συ, δοξαστική, παρά με τον ποιητικό λόγο του Ελύτη; Με ποιον άλλο τρόπο, παρά με τη δύναμη του στίχου του, θα μπορούσε διαφορετικά να αποτιμήσει ο Σικελιανός το μεγαλείο του Παλαμά στην κηδεία του, παρά με το ανεπανάληπτο: Σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα;

Κι ακόμη, τι άλλο να αντιπαραβάλεις στην πληρότητα του στίχου του Αλκαίου: Πώς να ημερέψει ο νους μ’ ένα σεντόνι, πώς να δεθεί η Μεσόγειος με σχοινιά;

Μόνο ποιητικά θα μπορούσε κι ο δικός μας μεγάλος Μόντης, να απευθύνει τη δραματική του έκκληση στο σκλαβωμένο βουνό μας: Ανασήκωσε την πλάτη κι απόσεισέ τους, Πενταδάχτυλε.

Με μια θητεία πενήντα τόσων χρόνων στη δημοσιογραφία και την επικοινωνία, με ερεθίσματα από γεγονότα της επικαιρότητας, που χρονικά πάνε αρκετά πίσω και δεν αφορούν ειδικά τα πρόσφατα γεγονότα, αλλά και με εμπειρίες ζωής, αισθάνθηκα την ανάγκη να εκφράσω τα συναισθήματά μου με ποιητικό στίχο.

Κάποτε το ερέθισμα προερχόταν από κείμενα άλλων πνευματικών δημιουργών, τους οποίους μνημονεύω με τη σχετική αφιέρωση. Από καιρού εις καιρόν, στη διάρκεια πολλών χρόνων, σε μια σχεδόν συνωμοτική διαδικασία με τον εαυτό μου, καταχωρούσα στο χαρτί τους λιγοστούς στίχους μου.

Ήμουν διστακτικός να τους μοιραστώ με άλλους. Τελικά… αποκαλύπτομαι. Με μία έκδοση περιορισμένου αριθμού αντιτύπων που δεν προσφέρονται για πώληση, παρά μόνο για φιλική προσφορά σε δικούς μου ανθρώπους.

  • Βιογραφικό

Δημοσιογράφος, παρουσιαστής ειδήσεων και επικαιρικών εκπομπών με μακρά και επιτυχημένη θητεία στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, και με πολύχρονη θητεία στη διεύθυνση δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας. Είναι κάτοχος του τίτλου B.Sc. του Empire College, State University of New York, στις κλασσικές σπουδές με επικέντρωση στα θέματα επικοινωνίας.

Γεννήθηκε στο χωριό Λυθροδόντας της επαρχίας Λευκωσίας στις 25 Νοεμβρίου 1947. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στα τεθωρακισμένα. Τέλειωσε τη Σχολή Τηλεοπτικής Παραγωγής του BBC στο Λονδίνο (1973) και έτυχε μετεκπαίδευσης στο CNN στην Ατλάντα των Η.Π.Α. (1990). Πήρε μέρος σε διεθνή συνάντηση παρουσιαστών ειδήσεων στο Παρίσι (1988) και σε διάφορα διεθνή συνέδρια. Παρακολούθησε επιμορφωτικά σεμινάρια στους τομείς των δημοσίων σχέσεων και της τεχνικής των διαπραγματεύσεων.

Ήταν υπάλληλος του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) από το 1968 μέχρι το 1992, απ’ όπου αφυπηρέτησε πρόωρα κατέχοντας τη θέση Πρώτου Λειτουργού Προγραμμάτων. Ως παραγωγός τηλεοπτικών προγραμμάτων και παρουσιαστής συνδέθηκε με τα πιο σημαντικά γεγονότα της εξέλιξης του ΡΙΚ και ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής-συντονιστής πολλών, μεγάλης σημασίας γεγονότων για την Κύπρο. Κάλυψε επίσης σημαντικά γεγονότα σε διάφορες χώρες του εξωτερικού.

Με την εκδήλωση της τουρκικής εισβολής το 1974 κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά και πήρε μέρος στις μάχες της περιοχής Κυθρέας-Τζιάους.

Τιμήθηκε με πρώτο βραβείο καλύτερης κυπριακής ταινίας μεγάλου μήκους στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1975 για την ταινία «Το Χρονικό της κυπριακής συμφοράς», που καταγράφει τα τραγικά γεγονότα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974 μέχρι την επιστροφή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Κύπρο. Το υλικό της ταινίας χρησιμοποιείται συχνά λόγω της αρχειακής του αξίας. Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτης στην ταινία του διαπρεπούς Κύπριου σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη «Αττίλας 74».

Εκπροσώπησε την Κύπρο στη διεθνή συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών Habitat με την ταινία «A new town for Aphrodite».

Ήταν για σειρά ετών κεντρικός παρουσιαστής ειδήσεων της τηλεόρασης του ΡΙΚ και παραγωγός-παρουσιαστής εκπομπών που διακρίθηκαν, όπως «Πανόραμα» και Διάλογος».

Το εξώφυλλο του βιβλίου του Παύλου Παύλου

Ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κύπρο από το 1981 μέχρι το 1996. Υπ’ αυτή την ιδιότητα κάλυψε σε πολύ δύσκολες συνθήκες πολέμου την αποχώρηση των Παλαιστινίων από την Τρίπολη του Λιβάνου το 1982.

Ήταν από τους βασικούς συντελεστές της επιτυχίας του Τρίτου Προγράμματος Ραδιοφώνου του ΡΙΚ, πρώτος παρουσιαστής της επιτυχημένης εκπομπής «Πρωινό Δρομολόγιο» και επικεφαλής του ειδησεογραφικού τμήματος του Τρίτου Προγράμματος για ένα χρόνο (1991-1992).

Μετά την αποχώρησή του από το ΡΙΚ ανέλαβε Γενικός Διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού ΑΣΤΡΑ (1992-1993).

Ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής ειδήσεων στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1993 μέχρι το 2004 και παρουσιαστής της επικαιρικής εκπομπής «Δημόσια Κατάθεση». Πολλές δημοσκοπήσεις που έγιναν κατά καιρούς τον κατέτασσαν δημοφιλέστερο παρουσιαστή ειδήσεων και επικαιρικών εκπομπών όλων των καναλιών.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Δημόσια Κατάθεση» (2003), που καταγράφει ιστορικές συνεντεύξεις και στοιχεία για την εξέλιξη της τηλεόρασης στην Κύπρο, και του βιβλίου «Μνήμη και Τιμή, πεσόντες και αγνοούμενοι του Λυθροδόντα» (2016). Είχε τη γενική ευθύνη και επιμέλεια του Λευκώματος «100 χρόνια ΕΛΗΑ» που εκδόθηκε με την ευκαιρία των εκατοντάχρονων (1919-2019) του σωματείου «ΕΛΗΑ» Λυθροδόντα. Είχε την επιμέλεια της έκδοσης του βιβλίου «ΝΙΚΟΣ Κ. ΣΙΑΚΟΛΑΣ-Αφηγήσεις, Εμπειρίες, Διδάγματα» (2021). Το 2023 εξέδωσε την ποιητική του συλλογή «Συνομιλίες σε πρώτο πρόσωπο».

Από το Γενάρη του 1994 κατέχει τη θέση του Διευθυντή Δημοσίων Σχέσεων στον Όμιλο Σιακόλα/Όμιλο CTC, ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά συγκροτήματα της Κύπρου.

Για δύο χρόνια παρέδιδε μαθήματα τηλεοπτικής δημοσιογραφίας ως επισκέπτης καθηγητής στο Intercollege.

Παράλληλα με την επαγγελματική του δράση αναμείχθηκε επί σειρά ετών στο συνδικαλιστικό κίνημα κατέχοντας τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Ένωσης Υπαλλήλων ΡΙΚ (ΕΥΡΙΚ).

Το 1985 εξελέγη με το συνδυασμό του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας, χωρίς ωστόσο να ασκήσει τα καθήκοντά του λόγω ασυμβίβαστου με την επαγγελματική του ιδιότητα ως μόνιμος υπάλληλος ημικρατικού οργανισμού. Ήταν υποψήφιος βουλευτής με την ΕΔΕΚ το 2011 χάνοντας την εκλογή του για ελάχιστες ψήφους.

Υπηρέτησε για δέκα χρόνια ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Είναι νυμφευμένος με την Πόλυ, εκφωνήτρια-παραγωγό ραδιοφώνου του ΡΙΚ, με την οποία έχουν δυο παιδιά, τον Κωστή και την Ελευθερία, δικηγόρους.

Μπράβο στις μαθήτριες και τους μαθητές του Γυμνασίου Ζηπαριου της Κω: Κέρδισαν το πρώτο βραβείο για την “Εξομολόγηση” (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: