Σύνδεση της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο με τις εθνικές εκλογές: Η Le Monde γράφει ότι χαίρονται οι ψηφοφόροι της ακροδεξιάς!

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (2Α), ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης (2Α) και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος (3Α), παρακολουθούν ομιλία στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής – επέκτασης του φράχτη και συνοδών έργων, κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην περιοχή Ψαθάδες Διδυμοτείχου έως Κορνοφωλιά Σουφλίου στην Π.Ε. Έβρου στις Φέρες, την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Ανταπόκριση από την Αθήνα της εφημερίδας Le Monde (κείμενο Marina Rafenberg) σημειώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί την επέκταση του διαχωριστικού τείχους με την Τουρκία, χαροποιώντας έτσι τους ψηφοφόρους της ακροδεξιάς λίγες εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος μόλις δύο μέρες νωρίτερα ανακοίνωσε τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 21 Μαΐου, εγκαινιάζει έτσι την εκστρατεία του υπενθυμίζοντας στους ψηφοφόρους το επεισόδιο στα τέλη Φεβρουαρίου 2020 όταν ο Τούρκος ισλαμιστής πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan), είχε δηλώσει ότι θα άφηνε να περάσουν, μέσω των χερσαίων συνόρων με την Ελλάδα, τους μετανάστες που επιθυμούσαν να πάνε στην ΕΕ. […]

Η ΕΕ χρηματοδοτεί την αγορά υπερσύγχρονου εξοπλισμού, ωστόσο αρνείται να δώσει χρήματα για την κατασκευή τειχών στα εξωτερικά σύνορα του χώρου της. Ωστόσο, η Ελλάδα, καθώς και δώδεκα άλλες χώρες, είχαν ζητήσει από το 2021 αυτή την οικονομική βοήθεια από τις Βρυξέλλες. Δεν έχει σημασία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Με ή χωρίς ευρωπαϊκά χρήματα ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει», διαβεβαίωσε.

Την Πέμπτη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι σοσιαλιστές, οι ευρωβουλευτές της ευρωπαϊκής αριστεράς, οι κεντρώοι του Renew Europe, οι Πράσινοι, αλλά και τα μισά μέλη της δεξιάς ομάδας (ΕΛΚ) καταψήφισαν την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την ανέγερση τειχών σε όλη την ΕΕ.

Η αντιπολίτευση εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να πιάσει το ακροδεξιό ακροατήριο που μπορεί να κάνει τη διαφορά στις επερχόμενες εκλογές, καθώς η διαφορά μεταξύ του συντηρητικού κόμματος και του ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται μετά τη σιδηροδρομική καταστροφή.

Το κόμμα Οι Έλληνες, που δημιουργήθηκε από τον φυλακισμένο Ηλία Κασιδιάρη, πρώην νεοναζί βουλευτή της Χρυσής Αυγής, συγκέντρωσε σε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στις 30 Μαρτίου σχεδόν 4% της πρόθεσης ψήφου, πάνω από το απαιτούμενο 3%  για την εκλογή βουλευτών στην ελληνική Βουλή. Η Βουλή τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης αυτού του κόμματος, αλλά η δικαιοσύνη δεν έχει ακόμη αποφανθεί.

 Για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, η αριστερά είχε μια καταστροφική μεταναστευτική πολιτική «ανοιχτών θυρών»: «Θα ήθελαν να επιστρέψουμε σε μια κατάσταση χάους όπως όταν ήταν στην εξουσία.

«Την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, το 2015, είχαν καταγραφεί ένα εκατομμύριο αφίξεις. Το 2019 ήταν μόνο 72.000 και τώρα οι ροές έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 90%», είπε με ικανοποίηση, χθες, ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε μάλιστα ότι «250.000 παράνομες είσοδοι μεταναστών απετράπησαν» κατά τη διάρκεια της θητείας του -καταλήγει η ανταπόκριση.

ΠΗΓΗ: Le Monde, Marina Rafenberg – Dans la région frontalière de l’Evros, le premier ministre grec part à la conquête de l’électorat nationaliste

Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύεται σύντομο βίντεο με εικόνες από την εκδήλωση στον Έβρο για την επέκταση του συνοριακού φράχτη.

Στο ρεπορτάζ επισημαίνονται δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις οποίες ο φράχτης έχει κατασκευαστεί αποκλειστικά με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, ωστόσο, όπως είπε ο ίδιος, είναι καιρός η Ε.Ε. να εξετάσει τη διάθεση ευρωπαϊκών πόρων για τη χρηματοδότηση τέτοιων έργων.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα συμβάλλει στην ασφάλεια της Ευρώπης και επιδιώκει μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική κοινή πολιτική ασύλου της Ε.Ε.

Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι η χρηματοδότηση υποδομών θωράκισης των συνόρων από τις Βρυξέλλες είναι αμφιλεγόμενη και πρωτίστως η Αυστρία και η Ελλάδα την υποστηρίζουν. Η Αθήνα προτίθεται μέχρι το 2026 να έχει επεκτείνει τον φράχτη στα 100 χμ και υπολογίζει το κόστος στα 100 εκατ. ευρώ.

Τέλος, επισημαίνεται ότι τον Μάιο επίκεινται εκλογές στη χώρα, με το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να έχει μεν προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, αν και πολύ μικρό έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΗΓΗ: Frankfurter Allgemeine Zeitung«Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τον συνοριακό φράχτη»

Δώστε τα χρήματα για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο: Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας απαιτεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για να προστατευθεί η χώρα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: