Δώστε τα χρήματα για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο: Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας απαιτεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για να προστατευθεί η χώρα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με πολίτες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Σουφλί, στο πλαίσιο της περιοδείας του στον Έβρο, Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.E.) οικονομική στήριξη για την επέκταση του αντιμεταναστευτικού χαλύβδινου φράχτη της χώρας του κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.

Τα παραπάνω σημειώνει το δημοσίευμα του Politico (κείμενο Antonia Zimmermanm), σχετικά με τη δήλωση του πρωθυπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP

Το ερώτημα εάν οι φράχτες των συνόρων των χωρών-μελών της ΕΕ θα πρέπει να χρηματοδοτούνται με χρήματα της ΕΕ είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο εντός της ένωσης.

Οι ηγέτες της ΕΕ υποσχέθηκαν τον Φεβρουάριο «σημαντικά» κονδύλια για την ενίσχυση των καμερών και του προσωπικού στα σύνορα, αλλά τελικά δεν συμφώνησαν να χρηματοδοτήσουν άμεσα την ανέγερση τειχών — κάτι για το οποίο πίεζαν πολλές χώρες, με επικεφαλής την Αυστρία.

Την παραμονή της συνόδου του Φεβρουαρίου, μια σειρά από χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, υποστήριξαν με επιστολή τους σκληρότερα μέτρα για τα σύνορα.

Το μήνυμα απηχούσε μια παρόμοια επιστολή από τον Οκτώβριο του 2021 που είδε 12 κράτη μέλη να ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αφήσει τα μετρητά της ΕΕ να περάσουν στα σύνορα.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen, η οποία αντιτίθεται στη διοχέτευση των χρημάτων της ΕΕ στην κατασκευή τειχών, τόνισε μετά τη συνάντηση ότι οι ηγέτες συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα της ΕΕ μόνο για υποδομές όπως κάμερες, πύργους παρακολούθησης και οχήματα.

Τον Ιανουάριο, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρώπης, Ylva Johansson, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν χρήματα στον προϋπολογισμό της ΕΕ για τη χρηματοδότηση τέτοιων έργων.

Όμως ο Μητσοτάκης (στις 31/3) δήλωσε ότι, με τον φράχτη στα σύνορά της η Ελλάδα «συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και συμβάλλουμε επίσης σε μια πιο ολοκληρωμένη και αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου».

Ακόμη και χωρίς κονδύλια της ΕΕ, η επέκταση του φράχτη, η οποία εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, θα προχωρήσει, είπε ο Μητσοτάκης.

«Πάντα πίστευα ακράδαντα ότι δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια νέα συμφωνία για τη μετανάστευση και το άσυλο αν δεν προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ: Politico Antonia ZimmermanmGreek prime minister renews call for EU cash for border fence

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: