Σενάρια από το Economist Intelligence Unit: Αξιολόγηση των πιθανοτήτων ενός αριστερού συνασπισμού (υπό τον ΣΥΡΙΖΑ) στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με πολίτες κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην κεντρική αγορά του Αργοστολίου, στην Κεφαλλονιά, την Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Thomas Zikos




Στην ιστοσελίδα του Economist Intelligence Unit και στην ενότητα με το προφίλ της Ελλάδας δημοσιεύεται σήμερα ανάλυση, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να προκύψει μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

ΤΙΤΛΟΣ: “Assessing the chances of a leftist coalition in Greece” – «Αξιολόγηση των πιθανοτήτων ενός αριστερού συνασπισμού στην Ελλάδα»

Εισαγωγικά, οι συντάκτες του κειμένου σημειώνουν:

«Θεωρούμε τον σχηματισμό ενός αριστερού συνασπισμού ως ένα απίθανο σενάριο, αλλά είναι χρήσιμο να εξετάσουμε αν μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να σχηματιστεί και, αν αυτό συμβεί, τι θα σήμαινε για την Ελλάδα».

Καταλήγουν δε αναφέροντας πως:

«Η φαινομενική αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσει το 30% στις δημοσκοπήσεις, καθώς και ο κατακερματισμός και οι προσωπικές έχθρες μεταξύ της κεντροαριστεράς και της ριζοσπαστικής αριστεράς, αναμένεται να ωφελήσουν τον κ. Μητσοτάκη στην προσπάθειά του να κερδίσει μια δεύτερη θητεία ύστερα από έναν δεύτερο γύρο στις εκλογές.

Εάν ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ερχόταν στην εξουσία, ωστόσο, οι επιπτώσεις για τη συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας θα ήταν μάλλον αρνητικές, δεδομένου του ιστορικού της προηγούμενης κυβέρνησης.

Αυτό θα επανέφερε μεγάλη αβεβαιότητα στις μακροοικονομικές και επιχειρηματικές προοπτικές της Ελλάδας και θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στη στάση των επενδυτών απέναντι στη χώρα.

Θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη μακροοικονομική σταθερότητα, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη φιλοδοξία της χώρας να επιτύχει φέτος την επενδυτική βαθμίδα στις αξιολογήσεις των κινδύνων αθέτησης του δημοσίου χρέους. Θα δημιουργούσε επίσης αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της χώρας να απορροφήσει τα σημαντικά κονδύλια της ΕΕ που είναι διαθέσιμα».

Economist Intelligence Unit

Μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας: «Όσο βαρύς και αν είναι ο σταυρός μας, το ανέσπερο φως θα σκορπίσει τον ζόφο»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: