Σε προεκλογικούς ρυθμούς 3η φορά ο Δημοκρατικός Συναγερμός: Πολλοί υποψήφιοι για την ηγετική πυραμίδα

FILE PHOTO: Η Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Αννίτα Δημητρίου και νέα πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Φωτογραφία via Annita Demetriou, @AnnitaDemetriou




Ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων για την ηγετική πυραμίδα του ΔΗΣΥ αλλά και για τις θέσεις του Πολιτικού Γραφείου δημιουργεί έντονο προεκλογικό κλίμα στην Πινδάρου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Φρίξου Δαλίτη στον “Φιλελεύθερο”.

Για ορισμένους το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί διεκδικητές είναι ένδειξη της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος.

Για κάποιους άλλους όμως είναι ένδειξη της κατάστασης που επικρατεί μετεκλογικά στο κόμμα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δημοκρατικός Συναγερμός διανύει άλλη μια προεκλογική εκστρατεία, την τρίτη συνολικά το τελευταίο χρόνο.

Μετά τις προεδρικές εκλογές, ήταν οι εκλογές για ανάδειξη νέας ηγεσίας και τώρα η εκλογική αναμέτρηση για τις υπόλοιπες θέσεις της ηγετικής πυραμίδας. Και αυτά ενώ μεσολαβεί το τακτικό πολιτικό συνέδριο του κόμματος, στις 29 Μαΐου.

Οι υποψήφιοι εστιάζουν κυρίως στο οργανωτικό κομμάτι με τηλεφωνική επικοινωνία με μέλη του κόμματος αλλά και επισκέψεις σε συλλόγους και τοπικές επιτροπές, επιδιώκοντας την άμεση επαφή.

Πρώτιστος και κοινός στόχος είναι η συμμετοχή στις κάλπες.

Το γεγονός ότι οι εκλογές αυτές δεν αφορούν τον πρόεδρο αλλά τις υπόλοιπες θέσεις, είναι για ορισμένους παράγοντας που δεν ευνοεί το μεγάλο αριθμό συμμετοχής.

Από την άλλη βέβαια, το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός υποψηφίων και άρα καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα σε παγκύπρια βάση, θεωρείται ότι μπορεί να αυξήσει και το ενδιαφέρον για προσέλευση στην κάλπη.

  • Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές Μαρτίου για την ανάδειξη νέου προέδρου του κόμματος, ψήφισαν πέραν των 20 χιλιάδων μελών. Αριθμός ιδιαίτερα ικανοποιητικός, παρόλο που ο ΔΗΣΥ μετρά πέραν των 50 χιλιάδων μελών. Στις προηγούμενες εκλογές, το 2018 οι οποίες αφορούσαν μόνο τις τρεις θέσεις αντιπροέδρων, η συμμετοχή ήταν μόνο 13,600 άτομα.

Το μεγάλο ενδιαφέρον ασφαλώς εστιάζεται πρωτίστως στις υποψηφιότητες για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου.

Θέση η οποία θεωρείται βαρύνουσας σημασίας στον Δημοκρατικό Συναγερμό στην φάση την οποία βρίσκεται.

Οι τρεις υποψήφιοι έχουν ο καθένας τα δικά του χαρακτηριστικά και το δικό του ακροατήριο. Ευθύμιος Δίπλαρος, Μιχάλης Σοφοκλέους και Σωτήρης Σαμψών, προέρχονται από διαφορετικές επαρχίες και ο καθένας έχει το δικό του κοινό. Το ποσοστό συμμετοχής της κάθε επαρχίας ενδεχομένως να διαδραματίσει κάποιο ρόλο και στο τελικό αποτέλεσμα της κάλπης.

Το ίδιο ισχύει σε κάποιο βαθμό και στην περίπτωση των αντιπροέδρων, όπου υπάρχουν εφτά υποψηφιότητες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για πρώτη φορά, είναι  υποψήφιες για θέση αντιπροέδρου, τρεις γυναίκες. Σάβια Ορφανίδου, Φωτεινή Τσιρίδου, Γιώργος Κάρουλας, Μάριος Πελεκάνος, Ξένια Κωνσταντίνου, Ονησίφορος Ιορδάνου και Μιχάλης Μιχαήλ, μπαίνουν στην μάχη, έχοντας ο καθένας και η κάθε μια τα δικά της ατού. Σάβια Ορφανίδου, Ξένια Κωνσταντίνου, Μάριος Πελεκάνος και Μιχάλης Μιχαήλ προέρχονται από την επαρχία Λευκωσίας. Φωτεινή Τσιρίδου και Ονησίφορος Ιορδάνους από την επαρχία Λεμεσού και ο Γιώργος Κάρουλας από την επαρχία Αμμοχώστου. Οι υποψήφιοι που θα καταφέρουν να έχουν πρόσβαση σε μέλη επαρχιών πέραν της δικής τους, θα έχουν σίγουρα και πλεονέκτημα έναντι άλλων υποψηφίων. Αναμένεται ότι τουλάχιστον για την μία εκ των τριών θέσεων αντιπροέδρου, θα δοθεί μεγάλη μάχη.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ενέγραψε για συζήτηση και αυτεπάγγελτη εξέταση  από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, το ζήτημα της υποψηφιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Όπως αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου τύπου του κόμματος Ονούφριου Κουλά, θέση του ΔΗΣΥ, είναι ότι η κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί για το θέμα, για το αν  εξετάστηκε σε βάθος η πιθανότητα υποψηφιότητας και αν θα μπορούσε να τύχει στήριξης και ανταπόκρισης.

«Την ίδια ώρα οφείλουν να γίνουν γνωστά τα κριτήρια και οι διαδικασίες, πέραν του ζητήματος της εκλεξιμότητας, αν αυτό έπρεπε να είναι το μοναδικό κριτήριο, και επιπρόσθετα αν αυτό το κριτήριο είναι πιο σημαντικό από την παρουσία της χώρας μας στην εκλογική διαδικασία για έναν από τους μεγαλύτερους διεθνείς Οργανισμούς», σημειώνει.

Με πληροφορίες από “Φιλελεύθερος”

Συνάντηση Χριστσοδουλίδη με τον Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου: Για Κυπριακό και περιφερειακές εξελίξεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: