Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση στην Κύπρο, για βροχές, καταιγίδες και χαλαζόπτωση

FILE PHOTO: Βροχές έπληξαν σήμερα την Λευκωσία. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Νέα κίτρινη προειδοποίηση εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας, προειδοποιώντας για βροχές και καταιγίδες από το πρωί του Σαββάτου, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 11:00 και θα εκπνεύσει στις 18:00.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Τμήμα Μετεωρολογίας προειδοποιεί για τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, πιθανώς συνοδευόμενες από χαλάζι, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως περιοχές του εσωτερικού και των ορεινών.

Η ένταση της βροχής, προσθέτει η ανακοίνωση, αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 35 και 55 χιλιοστών ανά ώρα.

Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό για έντονες βροχοπτώσεις

Η Πολιτική Άμυνα με στόχο την πρόληψη και την ορθή προετοιμασία για ελαχιστοποίηση των κινδύνων και αρνητικών συνεπειών από τυχόν έντονες βροχοπτώσεις συστείνει στους πολίτες να βεβαιωθούυν ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους ή τον χώρο εργασίας τους δεν είναι φραγμένα, ότι οι υδρορροές στο υποστατικό τους λειτουργούν κανονικά και σε περίπτωση που έχουν υπόγειο σε ευπαθή περιοχή με κίνδυνο να πλημμυρίσει, να ανοίξουν ειδικό λάκκο συσσώρευσης νερού, να εγκαταστήσουν αυτόματη αντλία νερού και να απομακρύνουν από το υπόγειο πολύτιμα αντικείμενα ή ακριβό εξοπλισμό.

Σε ανακοίνωσή της την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, η Πολιτική Άμυνα συστήνει σε όσους κατοικούν σε οικόπεδο με αυλή, να αφήσουν – όπου είναι δυνατόν – ελεύθερο χώμα για να απορροφά νερό η γη, να στερεώσουν αντικείμενα που πιθανόν να παρασυρθούν από το νερό και να μετακινηθούν (π.χ. ντεπόζιτα, θερμοσίφωνες κ.α.), να επιδιορθώσουν τυχόν ανοίγματα σε τοίχους περίφραξης, να ετοιμάσουν σακιά άμμου που θα εμποδίσουν την εισροή νερού στο υποστατικό τους, αν βρίσκονται σε περιοχή που διατρέχει κίνδυνο να πλημμυρίσει.

Συστήνει επίσης ότι μετά από ενημέρωση για την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, να περιορίζονται οι μετακινήσεις και να αποφύγεται εργασία και παραμονή σε υπόγειους χώρους.

Αναφέρει ακόμα πως όσοι κατά τη διάρκεια της πλημμύρας βρίσκονται σε υπόγειους χώρους να μετακινηθούν σε ασφαλές ψηλό σημείο.

Όσοι βρίσκονται σε ανοικτό χώρο να μην διασχίζουν πλημμυρισμένο δρόμο πεζοί ή με αυτοκίνητο / ποδήλατο / μοτοσυκλέτα. Αν βρεθούν σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει να σταματήσουν και να αλλάξουν κατεύθυνση, να εγκαταλείψουν αυτοκίνητο που έχει ακινητοποιηθεί, καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει, και να μένουν μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια. Επίσης συστήνει να μην πλησιάζου περιοχές στις οποίες έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Μετά την πλημμύρα συστήνει οι ευρισκόμενοι σε ανοικτούς χώρους να μένουν μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να πλημμυρίσουν τις επόμενες ώρες καθότι η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά των γνώριμων περιοχών, να εγκυμονούνται κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα και περιοχές με επικίνδυνη κλίση, τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα, αν έχουν παρασύρει μαζί τους διαφόρων ειδών αντικείμενα ή και ζώα, να μην εμποδίζουν τα συνεργεία διάσωσης, να μην χρησιμοποιούν χωρίς σοβαρό λόγο το τηλέφωνο.

Πριν αρχίσουν διαδικασίες αποκατάστασης συστήνει στους πολίτες όπως θυμούνται ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μετά την απόσυρση των υδάτων, να βεβαιώνονται ότι από τις αρμόδιες αρχές ότι η περιοχή σας είναι ασφαλής και μπορούν να επιστρέψουν για τις εργασίες αποκατάστασης, να κλείνουν τους διακόπτες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, να φορούν κλειστά παπούτσια και κατάλληλη ενδυμασία, ώστε να αποφύγουν τυχόν τραυματισμούς.


Δελτίο καιρού

Χαμηλή πίεση και ασταθείς καιρικές συνθήκες αναμένεται να επηρεάζουν την περιοχή, μέχρι και την Κυριακή.

Την Κυριακή ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και το απόγευμα αναμένονται μεμονωμένες βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως σε περιοχές του εσωτερικού και στα ορεινά.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος αλλά σταδιακά θα καταστεί μερικώς συννεφιασμένος και τις απογευματινές ώρες πιθανό να πέσουν μεμονωμένες βροχές, κυρίως στα ορεινά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά άνοδο για να κυμανθεί κοντά στους κλιματικούς μέσους όρους.

Εντυπωσιακά πλάνα από την επιτυχή επιχειρησιακή αξιολόγηση της Διοίκησης Αεροπορίας [video, photos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: