Πρωτοφανή και καινοφανή χαρακτηρίζει ο Αιμιλιανίδης στο Omega τις κυρώσεις σε Κύπριους πολίτες: Έρχονται και ευρωπαϊκές κυρώσεις;

Φωτογραφία via Omega Channel




Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών να εντάξουν στη μαύρη λίστα των κυρώσεων Κύπριους επαγγελματίες για διευκολύνσεις που παρείχαν σε Ρώσους ολιγάρχες είναι πρωτοφανής και καινοφανής.

Το κανάλι OMEGAlive επικοινώνησε με το νομικό Αχιλλέα Αιμιλιανίδη επιχειρώντας να παραθέσει μία δεύτερη ανάγνωση της εν λόγω πολιτικής απόφασης των δύο χωρών.

Εδώ και λίγο καιρό, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχουν ενταχθεί αρκετοί Ρώσοι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι στον κατάλογο κυρώσεων, οι οποίοι θεωρούνται ότι υποστηρίζουν το καθεστώς Πούτιν.

Ωστόσο αυτή τη φορά, η επιβολή κυρώσεων από ΗΠΑ και ΗΒ διαχωρίζεται από τις κυρώσεις που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και οι οποίες έχουν στόχο να πλήξουν τη Ρωσία και τον ίδιο τον Πούτιν.

Η διαφοροποίηση είναι ότι Αγγλία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής επιβάλλουν για πρώτη φορά κυρώσεις σε Κύπριους επαγγελματίες, αφού θεωρήθηκε ότι διευκόλυναν ή υποβοήθησαν μέσω των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων, συγκεκριμένους Ρώσους ολιγάρχες οι οποίοι βρίσκονται στη μαύρη λίστα των κυρώσεων.

Το ιδιαίτερα καινοφανές, είπε ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης μιλώντας στο OMEGAlive, είναι ότι επιβλήθηκαν κυρώσεις σε άτομα για το ρόλο που άσκησαν ως επαγγελματίες, οι οποίοι χειρίζονταν υποθέσεις Ρώσων ολιγαρχών που βρίσκονται στο «black list» των κυρώσεων.

«Ακόμα δεν έχουν επιβληθεί παρόμοιες ευρωπαϊκές κυρώσεις, ωστόσο αυτό είναι κάτι που πολύ πιθανόν να συμβεί, αφού σε πολλές περιπτώσεις η ΕΕ ακολούθησε την πολιτική κυρώσεων που επιβλήθηκαν από ΗΠΑ», είπε ο κ. Αιμιλιανίδης.

Οι συγκεκριμένες κυρώσεις σε Κύπριους επαγγελματίες προνοούν πάγωμα περιουσίας τους στις χώρες όπου επιβλήθηκαν οι κυρώσεις. Παράλληλα όμως, μία πολύ σοβαρότερη επίπτωση, είναι ότι με την ένταξή τους στη λίστα των κυρώσεων, καθίσταται δύσκολη όποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα διεθνώς εκ μέρους των επηρεαζόμενων.

«Τίθενται ουσιαστικά εκτός της οικονομικής διεθνούς αφοράς, κάτι που θα επιδεινωθεί εάν ακολουθήσουν και ανάλογες ευρωπαϊκές κυρώσεις», τόνισε ο κ. Αιμιλιανίδης.

Με τις συγκεκριμένες κυρώσεις, ΗΠΑ και ΗΒ επιχειρούν να περιορίσουν τη δυνατότητα προσώπων που συνδέονται με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ή και τη Ρωσία να ασκούν οικονομική δραστηριότητα, ούτως ώστε να πληγεί το καθεστώς Πούτιν.

Παράλληλα, η συμπερίληψη επαγγελματιών στη λίστα των κυρώσεων στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς άλλους επαγγελματίες ότι εάν επιχειρήσουν ανάλογη στενή διασύνδεση με εταιρείες Ρώσων δισεκατομμυριούχων, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούν και οι ίδιοι εκτεθειμένοι.

Έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό για τη συμπερίληψη Κυπρίων φυσικών και νομικών προσώπων σε καταλόγους κυρώσεων των ΗΠΑ και του ΗΒ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: