Προειδοποίηση της Πρέσβειρας των ΗΠΑ στη Λευκωσία, μέσω του Σίγμα: Οι λίστες των κυρώσεων θα επεκτείνονται όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία

η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο Τζούλι Φίσερ. Φωτογραφία via Sigma TV




Η λίστα κυρώσεων εναντίον προσώπων που συνεργάζονται με Ρώσους ολιγάρχες θα επεκτείνεται όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, δηλώνει η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο Τζούλι Φίσερ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κυπριακό κανάλι ΣΙΓΜΑ (Γιάννης Σελινόπουλος), η κυρία Φίσερ εξηγεί τους στόχους των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλώνοντας εντυπωσιασμένη από το εύρος της συνεργασίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Λευκωσίας – τόσο πριν όσο και μετά τη δημοσιοποίηση της επίμαχης λίστας.

Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζει προνοητικό και ξεκάθαρο τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, και σημειώνει ότι θα συνεχιστεί η στενή συνεργασία, όχι μόνο με την κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και με λογιστές και δικηγόρους στην Κύπρο.

Η συνέντευξη ακολουθεί:

  • Κυρία Φίσερ, σας ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία και την συνέντευξη. Η Αμερικανική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τη συνεργασία με τις Κυπριακές Αρχές και την ανταπόκριση τους μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας κυρώσεων; Λήφθηκαν τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν σε πρώτο στάδιο;

Ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτή την ευκαιρία. Είναι πραγματικά μεγάλη χαρά να συζητήσουμε, όχι μόνο συγκεκριμένα για την ανταπόκριση της κυβέρνησης εδώ, αλλά και αυτό που πραγματικά εμείς σαν ΗΠΑ κάνουμε με την πολιτική των κυρώσεων, και νομίζω με αυτό πρέπει να αρχίσουμε. Οι κυρώσεις μας στοχεύουν να φέρουν μια αλλαγή συμπεριφοράς.

Οι κυρώσεις μας είναι σχεδιασμένες να στοχεύσουν αυτούς, των οποίων οι προσπάθειες είναι να υπονομεύσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια των ΗΠΑ, των συνεταίρων μας, των συμμάχων μας και τελικά να προκαλέσουμε μια αλλαγή συμπεριφοράς της Ρωσίας, η οποία διώκεται για αυτό τον αδικαιολόγητο και απρόκλητο πόλεμο ενάντια στην Ουκρανία.

Οπότε, αυτό που ανακοινώσαμε στις 12 Απριλίου την περασμένη εβδομάδα, ήταν ένα πακέτο κυρώσεων εναντίον 15 ανθρώπων και 18 οντοτήτων στην Κύπρο. Αλλά αυτό δεν είναι όλη η ιστορία του τι ανακοινώσαμε στις 12 Απριλίου. Στην πραγματικότητα είχαμε περισσότερα από 120 πρόσωπα και οντότητες σε 20 διαφορετικές χώρες οι οποίοι στοχεύτηκαν.

Ειδικότερα, στο στόχαστρο ήταν τα περιουσιακά στοιχεία συγκεκριμένων δισεκατομμυριούχων, Ρώσων δισεκατομμυριούχων και 2 εταιρείες που είναι γνωστές ότι διευκολύνουν την χρησιμοποίηση παιδιών στον πόλεμο, και των οποίων οι προσπάθειες είναι σχεδιασμένες να επηρεάσουν τον τρόπο σκέψης παιδιών για το πως προσεγγίζουν αυτόν τον πόλεμο, την οποία πρακτική της Ρωσίας εμείς θεωρούμε ιδιαίτερα άνομη.

Οπότε, εργαστήκαμε απίστευτα στενά με τους εταίρους στη G7, εργαστήκαμε στενά με τους Βρετανούς ομολόγους και με τους ομολόγους μας στην Ε.Ε. και βέβαια διμερώς με την Κυπριακή Δημοκρατία, για να σχεδιάσουμε τα «πακέτα στόχευσης», να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα, να κλείσουμε τα «παραθυράκια» που χρησιμοποιούν αυτοί που θέλουν να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Οπότε είχαμε μια πολύ εύρωστη συνομιλία σε ποικίλα επίπεδα, για να διασφαλίσουμε την αλληλεγγύη της Δύσης και να διασφαλίσουμε ότι θα πετύχουμε την αλλαγή που θέλουμε, ώστε τελικά να τερματίσουμε αυτό τον πόλεμο.

Να αναμένουμε ότι θα υπάρξει επέκταση της λίστας κυρώσεων και ότι και άλλα φυσικά και νομικά πρόσωπα από την Κύπρο ίσως να συμπεριλαμβάνονται σε αυτή;

Αυτό που βλέπουμε είναι την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων. Αυτό που βλέπουμε στις ΗΠΑ είναι ότι οι κυρώσεις είναι επιδραστικές. Η συλλογική δουλειά όλων αυτών των συνεργατών μας, οι G7, η Ε.Ε, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι, αυτή η συλλογική δράση είχε πραγματικό αντίκτυπο στο έτοιμο διαθέσιμο ρευστό της Ρωσίας. Έχει ένα πραγματικό αντίκτυπο στα πετρελαϊκά κέρδη που έχει η Ρωσία, και τελικά αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερα όπλα, τανκς και πύραυλοι διαθέσιμα για τη Ρωσία σε αυτό τον πόλεμο.

Οπότε, θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε για αυτά τα εργαλεία που θα έχουν αντίκτυπο στη δυνατότητα της Ρωσίας να διεξάγει αυτό τον πόλεμο. Οπότε να περιμένετε ότι αυτό θα συνεχιστεί όσο ο πόλεμος συνεχίζεται.

  • Πότε αναμένεται να δοθούν στην κυπριακή κυβέρνηση τα στοιχεία που ζητούνται από τις αντίστοιχες Αμερικανικές, Αρχές ώστε για να αξιολογηθούν από την Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας; Θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί διαδικασία δικαστικής συνδρομής για την παράδοση αυτών των στοιχείων;

Βρίσκομαι στην Κύπρο για ένα μικρό χρονικό διάστημα μέχρι τώρα, περίπου δύο μήνες. Ένα από τα πράγματα που πραγματικά μου έκανε εντύπωση είναι το εύρος του συντονισμού και της συνεργασίας που έχουμε, μεταξύ των κυβερνήσεων μας, μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Λευκωσίας.

Έχουμε μια απίστευτα ευρεία εμβέλεια καναλιών που βρίσκονται σε λειτουργία καθημερινά, και εργαζόμαστε μαζί για να αντιμετωπίσουμε διεθνείς απειλές, να αντιμετωπίσουμε την εμπορία προσώπων, να εκπαιδεύσουμε αξιωματούχους ασφάλειας των συνόρων, να καταπολεμήσουμε απειλές όπως ο πολλαπλασιασμός (πυρηνικών). Οπότε θα συνεχίσουμε αυτή την ευρείας κλίμακα συνεργασία σε ποικίλα διαφορετικά θέματα, στην επιβολή του νόμου, και την ασφάλεια προς όφελος των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  • Η Αμερικανική κυβέρνηση θα συνδράμει τεχνοκρατικά ή τεχνολογικά τις κυπριακές Αρχές στην προσπάθεια εφαρμογής των κυρώσεων σε Κύπριους συνεργάτες Ρώσων ολιγαρχών;

Ξανά, θα επανέλθω στο ότι έχουμε τόσο ευρείες συζητήσεις που εξελίσσονται μεταξύ των επισήμων των δύο χωρών, σε ένα ευρύ φάσμα θέσεων και προοπτικών. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε όλα αυτά τα πράγματα που βοηθούν στη διασφάλιση του ότι οι κυρώσεις έχουν την επίδραση που σχεδιάζουμε, ώστε να φέρουμε την αλλαγή της συμπεριφοράς. Ώστε να βοηθήσουμε στο τέλος της ημέρας να σωθούν ζωές στην Ουκρανία, και να βοηθήσουμε την Ουκρανία όσο πολεμά ενάντια σε αυτή την εισβολή. Ώστε να διασφαλίσουμε την ύπαρξη της Ουκρανίας όταν όλο αυτό τελειώσει.

Οπότε, για τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με την κυβέρνηση εδώ.

Πιστεύω ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπήρξε πολύ προνοητικός, είναι πολύ ξεκάθαρος στην ανταπόκριση του. Έχει εκφράσει, πιστεύω ρητά, την ανησυχία του για πιθανή ζημιά στη φήμη της Κύπρου, η οποία προκαλείται από τις ενέργειες αυτών των δρώντων.

Οπότε θα εργαστούμε με την κυβέρνηση, θα εργαστούμε με τους επαγγελματικούς οργανισμούς, τους οργανισμούς των λογιστών, τους δικηγορικούς συλλόγους, για να κάνουμε ότι μπορούμε για να εξηγήσουμε τις κυρώσεις και τους στόχους που έχουμε και την επίδραση που έχουν στην Κύπρο.

  • Η Αμερικανική Οικονομία είναι η μεγαλύτερη στον πλανήτη. Σε ποιο βαθμό οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε εταιρείες και επιχειρηματίες που συνδέονται με Ρώσους ολιγάρχες σε ξένες χώρες, εφαρμόζονται και στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής;

Σας ευχαριστώ. Πιστεύω ότι αυτή είναι πολύ σημαντική ερώτηση και χαίρομαι πολύ για την ευκαιρία να την απαντήσω. Διότι πρώτα και πάνω από όλα, οι αμερικανικές κυρώσεις είναι για Αμερικανούς και περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ. Πρώτα και πάνω από όλα. Οπότε, το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας, μόλις κατέθεσε στη Γερουσία μας αυτή την εβδομάδα, ότι διώξαμε περισσότερα από 30 πρόσωπα από την έναρξη του πολέμου, ότι διευκολύναμε συλλήψεις σε μισή ντουζίνα χώρες σε όλο τον κόσμο. Πρώτα και κύρια αρχίζουμε με την εφαρμογή των κυρώσεων στο σπίτι μας, και ακολούθως – επειδή αυτές οι κυρώσεις, η δύναμη αυτών των κυρώσεων βασίζεται στο γεγονός ότι το κάνουμε αυτό μαζί με τόσους πολλούς συνεργάτες και συμμάχους που συμμερίζονται τις απόψεις μας για αυτό τον πόλεμο- συντονίζουμε τα κανάλια επιβολής του νόμου, τα τραπεζικά κανάλια, τα υπουργεία Οικονομικών. Όλη αυτή η δουλειά είναι που κάνει αυτές τις κυρώσεις αποτελεσματικές και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Ζει στον δικό του φανταστικό κόσμο ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου: Μικρός, ισχυρίζεται, ο αντίκτυπος από τις κυρώσεις στη Ρωσία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: