Πως αποδεκατίστηκε το καλύτερο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών της Μόσχας, στην Ουκρανία: Όταν… μιλάνε τα νεκροταφεία [έρευνα του BBC]

Screen Shot από επιμνημόσυνη δέηση στο 331ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών Φρουρών της Ρωσίας Image via YouTube https://www.youtube.com/watch?v=chwUmbOTjPU&t=5s&ab_channel=BBCNews




Το Kostroma δεν είναι ένα κακό μέρος για να αναζητήσετε τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στη Ρωσία. Γιατί αυτή η πόλη φιλοξενεί ένα περίφημο σύνταγμα που φέρει το όνομά του και ήταν στην πρώτη γραμμή όλων των κύριων μαχών στην εκστρατεία του Κρεμλίνου εναντίον των γειτόνων του.

Όπως γράφει σε έρευνά του στο BBC ο Mark Urban Διπλωματικός και αμυντικός συντάκτης

Το 331ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών Φρουρών, που συχνά ονομάζεται Αερομεταφερόμενο Σύνταγμα Κοστρόμα, έχει αποτελέσει αντικείμενο ερευνών από το Newsnight του BBC λίγο μετά την εισβολή του περασμένου Φεβρουαρίου. Αυτά αποκάλυψαν το τίμημα που πλήρωσε το σύνταγμα και η τοπική του κοινότητα. Είχαμε επιβεβαιώσει 39 θανάτους μέχρι τον Απρίλιο του περασμένου έτους, 62 μέχρι τα τέλη Ιουλίου, και τώρα ο απολογισμός έχει φτάσει τους 94.

Μεγάλο μέρος της εργασίας για τη σύνταξη αυτής της λίστας περιελάμβανε τον συνδυασμό λογαριασμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο V’Kontakte, το ρωσικό αντίστοιχο του Facebook, και ρεπορτάζ τοπικών μέσων. Στη συνέχεια, μπορούμε να το παραπέμψουμε με δορυφορικές εικόνες και εικόνες Google Street View.

Ένα βίντεο που ανακαλύφθηκε στο V’Kontakte έδειχνε τάφους στρατιωτών σε ένα νεκροταφείο βορειοανατολικά της Kostroma. Οι τάφοι που εμφανίζονται στα βίντεο ταιριάζουν με τα ονόματα των στρατιωτών που έχουμε συγκεντρώσει.

Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών του 331 είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτερος. Μερικοί από τους στρατιώτες είναι από πόλεις έξω από την Κόστρομα, γεγονός που καθιστά τον εντοπισμό πληροφοριών για αυτούς πολύ πιο δύσκολο. Αρκετοί στρατιώτες έχουν αναφερθεί ως αγνοούμενοι – μερικοί από αυτούς μπορεί να συγκαταλέγονται στους νεκρούς.

Όταν κάποιος αναλογιστεί αυτούς τους βαριά τραυματισμένους ή αιχμαλωτισμένους, είναι λογικό να υποθέσει ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας στοίχισε στο σύνταγμα αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες.

Η απώλεια ανθρώπινων ζωών έχει προκαλέσει πολλά σχόλια στην Κοστρόμα, η οποία βρίσκεται περίπου 300 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μόσχας και έχει πληθυσμό περίπου το ένα τέταρτο του εκατομμυρίου. Ένας τοπικός ιστότοπος σημείωσε την περασμένη άνοιξη ότι ολόκληρος ο σοβιετο-αφγανικός πόλεμος, που διήρκεσε εννέα χρόνια, κόστισε στην πόλη 56 στρατιώτες. Οι βαριές απώλειες στην Ουκρανία έδωσαν στις τοπικές αρχές ένα δύσκολο έργο πολιτικής διαχείρισης.

Ο Σεργκέι Σίτνικοφ, ο διορισμένος κυβερνήτης του Κρεμλίνου του Κοστρομά, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών να πείσει τον κόσμο ότι οι στρατιώτες της πόλης υποστηρίζονται κατάλληλα. Οι επισκέψεις του κυβερνήτη Σίτνικοφ σε νοσοκομεία, στρατώνες, και μάλιστα στο μέτωπο, καλύφθηκαν από την τοπική τηλεόραση.

Σε μια επίσκεψη στο μέτωπο τον Δεκέμβριο, ο κυβερνήτης Σίτνικοφ είπε ότι «πρέπει να βοηθήσουμε [τα] παιδιά ώστε να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες». Είχε φέρει μαζί του πακέτα φροντίδας χρηματοδοτούμενα από το πλήθος και πουλούσε εμπορικά drones.

Ο κυβερνήτης Σίτνικοφ είναι ο τοπικός υπάλληλος του Βλαντιμίρ Πούτιν στην περιοχή καταγωγής του, επομένως δεν είναι καθόλου επαναστάτης ή ατρόμητος αφηγητής δυσάρεστων αληθειών. Αλλά η προθυμία του να επισκεφθεί το μέτωπο και να αναγνωρίσει τις ελλείψεις, έστω και με κωδικοποιημένο τρόπο, σηματοδοτεί μια ενδιαφέρουσα αντίθεση με το αφεντικό του.

Όταν η τοπική τηλεόραση έδειξε κινητοποιημένους αλεξιπτωτιστές στο σημείο παρέλασης της 331ης πριν από έξι μήνες, τους μετέφερε επίσης τις μάλλον ειλικρινείς παρατηρήσεις του Κυβερνήτη Σίτνικοφ: «Σας εύχομαι καλή υγεία, επιτυχία, ολοκλήρωση όλων των καθηκόντων… και να επιστρέψετε ζωντανοί στο σπίτι.»

Η κλήση αλεξιπτωτιστών, μέρος της ευρύτερης κινητοποίησης της Ρωσίας, υπογραμμίζει τον βαθμό στον οποίο η εκστρατεία της Ουκρανίας έχει εξουθενώσει τον επαγγελματικό στρατό της χώρας. Στα πλάνα της παρέλασης του Νοεμβρίου, εμφανίστηκαν 150 στρατεύσιμοι πριν από την αποστολή τους στο μέτωπο.

Το συνολικό μέγεθος του 331ου συντάγματος θα μπορούσε να υπολογιστεί σε 1.500-1.700. Όταν έστειλε για πρώτη φορά στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ανέπτυξε δύο ομάδες ταγμάτων, δίνοντας συνολικά 1.000-1.200 στρατιώτες. Αφού υπέστη σοβαρές απώλειες στην αποτυχημένη προσπάθεια να φτάσει στο Κίεβο, το σύνταγμα αποσύρθηκε και ξαναχτίστηκε στη νότια ρωσική πόλη φρουράς Belgorod το περασμένο καλοκαίρι.

Η επακόλουθη δράση είδε το σύνταγμα να κινείται γύρω από όλα τα μεγάλα σημεία ανάφλεξης – το Izyum στις αρχές του καλοκαιριού, τη Kherson αργότερα, και τώρα πίσω στο Donbas. Παρακολουθώντας τις ημερομηνίες που δίνονται στις ανακοινώσεις θανάτου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Kostroma, είναι δυνατό να εξακριβωθεί πότε (και συχνά πού) η μονάδα χρησιμοποιήθηκε για επιθέσεις με αιχμή του δόρατος. Για παράδειγμα, ένα σύμπλεγμα θανάτων τον Φεβρουάριο δείχνουν στοιχεία του 331 που εμπλέκονται στην Κρεμίνα.

Κάθε φορά που αναπληρώνονται θύματα – συμπεριλαμβανομένων των στρατευσίμων που εμφανίζονται στην τηλεόραση τον Νοέμβριο – για να αντικαταστήσουν τις απώλειες, το αρχικό στέλεχος των στρατιωτών μικραίνει και το συνολικό μέγεθος της μονάδας μειώνεται. Μπορεί τώρα να μην ξεπερνά τα 300-400 στο μέτωπο.

Οι απώλειες, και μάλιστα η επιστροφή βαριά τραυματισμένων ανδρών, έχουν απήχηση στην τοπική κοινότητα. Λίγες εβδομάδες μετά τον πόλεμο, ένας χρήστης του V’Kontake αναφώνησε: «Σχεδόν κάθε μέρα δημοσιεύονται φωτογραφίες των αγοριών μας από την Kostroma. Μου προκαλεί ρίγη στη σπονδυλική στήλη. Τι συμβαίνει; Πότε θα τελειώσει αυτό;»

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν εκδηλώσεις μνήμης πεσόντων στρατιωτών της Κοστρομά. Τον Δεκέμβριο, ένας τηλεοπτικός σταθμός παρουσίασε τα αποκαλυπτήρια μιας πλακέτας στον Eduard Reunov, έναν αλεξιπτωτιστή στο 331 που σκοτώθηκε στην Ουκρανία. Το ύφος αυτού του μνημείου και η γλώσσα που χρησιμοποιείται στην έκθεση μπορεί να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια διοχέτευσης του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου (όπως αποκαλούν οι Ρώσοι τον αγώνα τους κατά των Ναζί το 1941-45), υπονοώντας ότι οι σημερινοί στρατιώτες ασχολούνται με έναν εξίσου σημαντικό σκοπό .

Όσοι αμφισβητούν τη θυσία τείνουν να παίρνουν σύντομη στροφή. «Η Ουκρανία δεν είναι η πατρίδα μου, τα αγόρια μας πεθαίνουν για το τίποτα», έγραψε πρόσφατα ένα άτομο στη σελίδα του Kostroma V’Kontakte. Ένας άλλος αντέδρασε γρήγορα, «Αυτή είναι μια ηλίθια γνώμη. Δεν έχει νόημα να γράψω αυτά τα πράγματα εδώ».

Είναι προφανές από την κάλυψη των δραστηριοτήτων του Gov Sitnikov ότι οι αρχές προσπαθούν να ηρεμήσουν όσους ανησυχούν για τους νεκρούς και τους τραυματίες. Δεν είναι σαφές πόση υποστήριξη έχει ο πόλεμος από το ευρύτερο ρωσικό κοινό, αλλά το βίντεο που είδαμε υποδηλώνει ότι υπάρχει αρκετή αλληλεγγύη μεταξύ των στρατιωτικών οικογενειών στην Κόστρομα.

Οι απώλειες σε υποδομές και εξοπλισμό

Η πτώση του 331 μπορεί επίσης να μετρηθεί σε απώλειες σε μηχανήματα καθώς και σε προσωπικό – ιδιαίτερα αερομεταφερόμενα οχήματα μάχης πεζικού, γνωστά με τα ρωσικά αρχικά BMD – που έχουν χρησιμοποιηθεί σε διαδοχικές μάχες.

Αρχικά, όταν το 331 ήταν μέρος μιας ειδικής ομάδας Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων που ωθούσε προς το Κίεβο, δυσκολευτήκαμε να αναγνωρίσουμε τα οχήματά του σε βίντεο από τις μάχες. Ένα ζωγραφισμένο “V” χρησιμοποιήθηκε για την αναγνώριση μονάδων από όλες τις διάφορες μονάδες σε αυτήν την ομάδα εργασίας και ένα σύμβολο ανεστραμμένου τριγώνου με ένα “3” στο κέντρο χρησιμοποιήθηκε επίσης από ένα άλλο σύνταγμα εκτός από το 331ο.

Καθώς συνεχίζονταν οι μάχες, οι στρατιώτες στο 331 πρόσθεσαν μια επιπλέον ad hoc σήμανση στο V στις πλευρές των οχημάτων τους – ένα θαυμαστικό ζωγραφισμένο δίπλα στο V. Μπορεί να το έκαναν ακριβώς έτσι ώστε οι διοικητές τους να μπορούν να διακρίνουν την πανοπλία τους από την άλλη συντάγματα».

Κατά συνέπεια, μπορέσαμε να αναγνωρίσουμε μεμονωμένα BMD από το 331 που φορτώθηκαν σε σιδηροδρομικές άμαξες τον Μάρτιο του 2022, μετά την απόσυρσή τους από την Ουκρανία. Στη συνέχεια εμφανίστηκαν ξανά στο Donbas κατά τη διάρκεια των μαχών του περασμένου καλοκαιριού.

Αναλυτές ανοιχτού κώδικα εντόπισαν επίσης τουλάχιστον 25 κατεστραμμένα BMD που έχουν σημανθεί με αυτόν τον τρόπο, χτενίζοντας λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης ουκρανικού στρατού. Όπως και με τους νεκρούς στρατιώτες, αυτή η ορατή απώλεια δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο, καθώς πολλά άλλα BMD που ανήκουν στο σύνταγμα Kostroma πιθανότατα έχουν χαθεί έξω από τα ουκρανικά στρατεύματα.

Μια αναφορά που μεταδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 από το ρωσικό δίκτυο NTV δείχνει μια «τεθωρακισμένη ομάδα» του 331 σε δράση στο Λουχάνσκ. Αλλά τείνει απλώς να επιβεβαιώσει την εντύπωση που αντλήσαμε από άλλες πηγές ότι το σύνταγμα επιβιώνει ως μικρά αποσπάσματα ικανά να ηγηθούν ορισμένων αποστολών. Από τα διακριτικά κλήσης που φαίνονται στην κάμερα, αυτό το στοιχείο αποτελείται από μόλις τρία τεθωρακισμένα οχήματα BMD.

Έτσι, ο μακρύς πόλεμος του συντάγματος συνεχίζεται. Από τις ευρύτερες επιπτώσεις του πολέμου στον ουκρανικό πληθυσμό θα αντλήσετε ελάχιστα από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ούτε υπάρχει καμία ειλικρινής κάλυψη των καταγγελιών για εγκλήματα πολέμου.

Οι 331 κατηγορήθηκαν για σφαγή εκατοντάδων Ουκρανών στρατιωτών κατά τη διάρκεια των μαχών το 2014. Για πολλούς Ουκρανούς, οι τελευταίες ρωσικές απώλειες μπορεί να μην μοιάζουν τίποτα περισσότερο από τους αλεξιπτωτιστές που παίρνουν τα γλυκά τους.

Εν τω μεταξύ, στο νεκροταφείο του Κοστρομά υπάρχουν πολλά στοιχεία για το τίμημα της αποτυχίας στη ρωσική εισβολή. Θαμμένη είναι επίσης η φήμη του συντάγματος ως «του καλύτερου των καλύτερων» και τα όνειρά του για εύκολη νίκη.

Με πληροφορίες από BBC / Mark Urban

Η παρανοϊκή ζωή του Πούτιν: Πράκτορας της Φρουράς του Κρεμλίνου αυτομόλησε και αποκαλύπτει ιστορίες… καθημερινής τρέλας [photos, videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: