Πόλη – φάντασμα το Χαρτούμ: Εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα οι άμαχοι * Συμφώνησαν 24ωρη εκεχειρία οι αντιμαχόμενοι στο Σουδάν

Πυκνός καπνός υψώνεται στον ουρανό του Χαρτούμ καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται. EPA, STRINGER




Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης του Σουδάν συμφώνησαν σήμερα σε νέα 24ωρη εκεχειρία που θα ξεκινήσει στις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδος) κατά την πέμπτη ημέρα των σφοδρών συγκρούσεων με τον τακτικό στρατό της χώρας.

«Επιβεβαιώνουμε την πλήρη δέσμευσή μας για πλήρη κατάπαυση του πυρός και ελπίζουμε ότι η άλλη πλευρά θα την τηρήσει σύμφωνα με την ανακοινωμένη ώρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες αν ο σουδανικός στρατός θα ανακοινώσει ότι θα τηρήσει την κατάπαυση του πυρός.

Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν χθες 24ωρη εκεχειρία η οποία ωστόσο δεν τηρήθηκε.

Εγκαταλείπουν το Χαρτούμε οι άμαχοι

Την ίδια ώρα χιλιάδες κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει το Χαρτούμ καθώς οι μάχες συνεχίζονται σε όλη την πόλη για πέμπτη ημέρα μετά την αποτυχία της χθεσινής κατάπαυσης του πυρός με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών δυνάμεων .

Το πρωί σήμερα, χιλιάδες κάτοικοι του Χαρτούμ άρχισαν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, άλλοι με αυτοκίνητα και άλλοι με τα πόδια.

  • «Το Χαρτούμ έχει γίνει πόλη-φάντασμα», είπε ο Atiya Abdalla Atiya, γραμματέας του Συνδικάτου των Γιατρών του Σουδάν, ο οποίος βρισκόταν ακόμα στην πρωτεύουσα.

Συνεχείς βομβαρδισμοί, πυρά αυτομάτων και δυνατές εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο της πρωτεύουσας του Σουδάν από το πρώτο φως της ημέρας σήμερα Τετάρτη, με τις μάχες να επικεντρώνονται γύρω από το συγκρότημα του υπουργείου Άμυνας και το αεροδρόμιο.

Πυκνός καπνός ανέβηκε στον ουρανό πάνω από την πόληΟμντουρμάν, όπου οι οδομαχίες συνεχίστηκαν γύρω από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του ΟΗΕ, Τέντρος Γκεμπρεγέσους, δήλωσε την Τετάρτη ότι τουλάχιστον 270 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 2.600 τραυματίστηκαν από την έναρξη των μαχών, χωρίς να δώσει στοιχεία για τους νεκρούς αμάχους και μαχητές.

  • Σύμφωνα με το συνδικάτο γιατρών του Σουδάν , οι θάνατοι 30 αμάχων επιβεβαιώθηκαν την Τρίτη, αν και ο συνολικός αριθμός είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος. Υπήρχαν επίσης 245 τραυματίες άμαχοι.

Τα δύο τρίτα των θανάτων αμάχων καταγράφηκαν έξω από το Χαρτούμ, έδειξαν τα νέα στοιχεία, που υποδεικνύουν πόσο μεγάλο μέρος των μαχών σημειώνονταν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Με πληροφορίες από The Guardian/ Reuters

Τουλάχιστον 270 νεκροί, 2.600 τραυματίες στο Σουδάν: Ειδική επιχείρηση ετοιμάζει ο γερμανικός στρατός, εν αναμονή οι ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: