Οταν θα φτάσουμε στην Κριμαία τότε μπορεί να διαπραγματευτούμε: Σύμβουλος του Ζελένσκι φέρνει νέες προτάσεις στο τραπέζι

FILE PHOTO A Ukrainian soldier from an anti-aircraft unit seen in position, at an undisclosed location near the frontline city of Bakhmut, eastern Ukraine, EPA/ROMAN CHOP




Η Ουκρανία μπορεί να είναι πρόθυμη να συζητήσει το μέλλον της Κριμαίας με τη Μόσχα εάν οι δυνάμεις της φτάσουν στα σύνορα της ρωσοκρατούμενης χερσονήσου, πρότεινε σύμβουλος του Volodymyr Zelenskiy.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Andriy Sybiha, ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου, εξέφρασε το ενδιαφέρον του Κιέβου για διαπραγματεύσεις εάν οι ουκρανικές δυνάμεις φτάσουν στα διοικητικά σύνορα της περιοχής ως αποτέλεσμα μιας αναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης που πολλοί αναμένουν ότι θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες.

«Εάν καταφέρουμε να επιτύχουμε τους στρατηγικούς μας στόχους στο πεδίο της μάχης και όταν θα βρεθούμε στα διοικητικά σύνορα με την Κριμαία, είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μια διπλωματική σελίδα για να συζητήσουμε αυτό το θέμα», είπε η Sybiha. Και πρόσθεσε: «Δεν σημαίνει ότι αποκλείουμε την απελευθέρωση [της Κριμαίας] από τον στρατό μας».

Δεν ήταν σαφές πόσο σοβαρές ήταν οι δηλώσεις της Sybiha ή αν αντιπροσώπευαν παραπληροφόρηση για να κάνει τη Μόσχα να πιστέψει ότι η επερχόμενη επίθεση του Κιέβου θα επικεντρωθεί στο νότο προς την κατεύθυνση της Κριμαίας μετά από προηγούμενες επιτυχημένες στρατιωτικές προσπάθειες εξαπάτησης από το Κίεβο πέρυσι.

Με την Ουκρανία υπό συνεχιζόμενη ρωσική πίεση στην ανατολική πόλη Μπαχμούτ, και τον Ζελένσκι να υπαινίσσεται για άλλη μια φορά την πιθανότητα αποχώρησης από εκεί, τα σχόλια  μπορεί επίσης να στοχεύουν στην ενίσχυση του ηθικού του ουκρανικού κοινού προβάλλοντας την πίστη σχετικά με την πιθανότητα επιτυχίας οποιασδήποτε αντεπίθεσης.

Τα σχόλια του Sybiha, ενός διπλωμάτη, φάνηκε να αντιπροσωπεύουν μια στροφή στις προηγούμενες δηλώσεις του Zelenskiy, στις οποίες απέκλειε το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών έως ότου οι ρωσικές δυνάμεις εγκαταλείψουν ολόκληρη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της κατεχόμενης Κριμαίας.

Η Κριμαία βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή από τον Φεβρουάριο του 2014 και προσαρτήθηκε παράνομα από τη Μόσχα τον επόμενο μήνα μετά από ένα ψευδές δημοψήφισμα.

Η εαρινή αντεπίθεση των Ουκρανών 

Τα σχόλια έγιναν εν μέσω μιας συνεχιζόμενης στρατιωτικής συγκέντρωσης από το Κίεβο ενόψει της αναμενόμενης εαρινής του επίθεσης, με την άφιξη δυτικών αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων .

Καθώς η Ουκρανία εξακολουθεί να πιέζει για την προμήθεια επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών που πολλοί αναλυτές λένε ότι χρειάζεται για να επιδιώξει τις ευρύτερες στρατιωτικές της φιλοδοξίες, ο Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βαρσοβία, είπε ότι η Πολωνία θα βοηθήσει στο σχηματισμό ενός συνασπισμού δυτικών δυνάμεων για την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών στο Κίεβο.

Περιγράφοντας την Πολωνία ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να πειστούν οι δυτικοί σύμμαχοι να στείλουν άρματα μάχης στην Ουκρανία, είπε ότι πίστευε ότι θα μπορούσε να παίξει τον ίδιο ρόλο σε έναν «συνασπισμό αεροπλάνων».

Τα σχόλιά του έγιναν καθώς η πολωνική κυβέρνηση είπε ότι θα στείλει άλλα 10 μαχητικά αεροσκάφη MiG πέρα ​​από τέσσερα που είχαν παρασχεθεί νωρίτερα, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία από τις ΗΠΑ ή τους άλλους σημαντικούς στρατιωτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας για αποστολή μαχητών F-16 που ζήτησε το Κίεβο.

Εκτός από τα MiG-29, η Ουκρανία πίεσε το ΝΑΤΟ για μαχητικά F-16, αλλά ένας Πολωνός σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής, ο Marcin Przydacz, ανέφερε ότι η Πολωνία δεν θα αποφασίσει σύντομα για το αν θα στείλει.

Εν τω μεταξύ, στην πρώτη γραμμή, ο Ζελένσκι είπε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα αντιμετώπισαν μια δύσκολη κατάσταση στη μάχη για το Μπαχμούτ και ο στρατός θα λάβει «αντίστοιχες» αποφάσεις για να τους προστατεύσει εάν κινδύνευαν να περικυκλωθούν από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Είμαστε στο Μπαχμούτ και ο εχθρός δεν το ελέγχει», είπε ο Ζελένσκι, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς των ρωσικών δυνάμεων ότι κατέλαβαν την πόλη, ερειπωμένη μετά από μήνες φθοροποιού πολέμου και βομβαρδισμών.

«Για μένα, το πιο σημαντικό [πράγμα] είναι να μην χάσουμε τους στρατιώτες μας και φυσικά αν υπάρξει μια στιγμή ακόμη πιο καυτών γεγονότων και ο κίνδυνος να χάσουμε το προσωπικό μας λόγω της περικύκλωσης – φυσικά οι αντίστοιχες σωστές αποφάσεις θα ληφθούν από τους  στρατηγούς εκεί», πρόσθεσε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος προφανώς στην απόσυρση.

Ο στρατός της Ουκρανίας ανέφερε σε μια ενημέρωση νωρίς την Πέμπτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στο Μπαχμούτ με σκοπό να πάρουν τον πλήρη έλεγχο του, προσθέτοντας ότι η πόλη, μαζί με τις πόλεις Avdiivka και Maryinka στα νοτιοδυτικά, ήταν «το επίκεντρο των εχθροπραξιών». .

Η μάχη για το Μπαχμούτ, ένα από τα τελευταία αστικά κέντρα που δεν έχουν περιέλθει ακόμη στη Ρωσία στην ανατολική επαρχία του Ντόνετσκ, έχει αποδειχθεί μια από τις πιο αιματηρές της εισβολής της Ρωσίας, τώρα στον 14ο μήνα της. Οι ουκρανοί στρατιωτικοί διοικητές τόνισαν τη σημασία της κατοχής και άλλων πόλεων και της πρόκλησης απωλειών στα ρωσικά στρατεύματα πριν από την αναμενόμενη αντεπίθεση.

Ο Ουκρανός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Vladyslav Selezniov είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα είναι σε θέση να υπερασπιστούν τις θέσεις στα πιο πυκνοδομημένα δυτικά του Bakhmut, εφόσον η διαδρομή τους προς τα δυτικά, ο «δρόμος της ζωής» για την εισαγωγή προμηθειών και τους τραυματίες, παραμένει ανοιχτός.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά η διατήρηση της άμυνας του Μπαχμούτ εξυπηρετεί ένα πολύ σημαντικό θέμα, την εξάντληση των ανθρώπινων και τεχνικών δυνατοτήτων εκείνων των μονάδων του [ρωσικού] στρατού που επιτίθενται στην πόλη», είπε ο Σελεζνιόφ στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Obozrevatel.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου με έδρα τις ΗΠΑ είπε ότι μισθοφόροι από τη ρωσική ιδιωτική πολιτοφυλακή Wagner θα προσπαθήσουν να εδραιώσουν τον έλεγχο του κέντρου της πόλης και να σπρώξουν δυτικά μέσα από πυκνές αστικές γειτονιές.

Mε πληροφορίες από theguardian.com 
Ελλάδα Αθήνα

Πως αποδεκατίστηκε το καλύτερο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών της Μόσχας, στην Ουκρανία: Όταν… μιλάνε τα νεκροταφεία [έρευνα του BBC]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: