LIVE: O Τραμπ παραδίδεται στη Δικαιοσύνη – Εμπρηστικές δηλώσεις για «τριτοκοσμική μαρξιστική χώρα» και «δίκη τσίρκο»* Πώς θα εξελιχθεί η ιστορική δικαστική υπόθεση

A demonstrator shouts and holds up a sign outside New York Criminal Court in advance of a potential Indictment of former President Donald Trump in New York, New York, USA, 21 March 2023. EPA, Peter Foley




Είναι θέμα ωρών: Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να παρουσιαστεί σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης κι αυτή θα είναι η στιγμή που θα δημοσιοποιηθούν οι ποινικές κατηγορίες εναντίον του. Μια πρωτοφανής ιστορικά  διαδικασία εναντίον προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με το που ξύπνησε πάντως ο Τραμπ ξεκίνησε να προκαλεί μιλώντας για μια «μια τραγική μέρα για τη Δημοκρατία μας».

Εστειλε ενα μαζικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με θέμα «Το τελευταίο μου email πριν από τη σύλληψή μου» με το οποίο ζητά από τους παραλήπτες του να συνυπογράψουν για να σώσουν την Αμερική και παραθέτει και έναν σύνδεσμο συγκέντρωσης χρημάτων (!) Εκφράζει επίσης ανησυχία ότι οι ΗΠΑ γίνονται μια «μαρξιστική χώρα του Τρίτου Κόσμου».

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του email, ο Τραμπ δημοσίευσε και ένα πλήρες μήνυμα στο Truth Social, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που κατέχει, επικρίνοντας την επιλογή τοποθεσίας της Νέας Υόρκης για το δικαστήριο ως «έναν πολύ άδικο χώρος καθώς υπάρχουν ορισμένες περιοχές που οι Ρεπουμπλικανοίο έλαβαν 1%».

Ο Τραμπ αποκαλεί επίσης τον δικαστή ως «πολύ κομματικό» και την οικογένειά του «γνωστούς haters του Τραμπ».

Και καταλήγει γράφοντας στα κεφαλαία: ΔΙΚΗ ΤΣΙΡΚΟ

Παρότι ο Τραμπ αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία, η διαδικασία από μόνη της είναι ιστορική και υπάρχουν κάποια πράγματα που αξίζουν προσοχής:

1. Ποιες είναι οι  κατηγορίες εναντίον του Τραμπ;

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ, διερεύνησε μια πληρωμή 130.000 δολαρίων που έκανε ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ, Μάικλ Κοέν, στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, η οποία πραγματοποιήθηκε προκειμένου να εξασφαλιστεί η σιωπή της για μια σχέση με τον πρώην πρόεδρο.

FILE PHOTO: H πρώη πορνοστάρ Stephanie Clifford γνωστή ως Stormy Daniels. EPA, KAMIL ZIHNIOGLU

Αυτό δεν είναι παράνομο και ο Τραμπ αναγνώρισε ότι έδωσε τα χρήματα στον Κοέν για την πραγματοποίηση της  πληρωμής.

Ωστόσο, για την χρηματοδότηση του Κοέν, τον κ. Κοέν, το αρχείο πληρωμής αναφέρει ότι επρόκειτο  για νομικά έξοδα.

Οι εισαγγελείς λένε ότι αυτό ισοδυναμεί με παραποίηση των επαγγελματικών αρχείων εκ μέρους του Τραμπ,  κάτι που είναι πλημμέλημα – ποινικό αδίκημα – στη Νέα Υόρκη, και αναμένεται οι κατηγορίες θα σχετίζονται με αυτό.

Ο δικηγόρος του Τραμπ, Τζο Τακοπίνα, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πιστεύει πως  η υπόθεση εναντίον του Τραμπ θα μπορούσε να περιλαμβάνει 30 ξεχωριστές κατηγορίες – πιθανώς επειδή κάθε επιταγή που υπέγραφε ο Τραμπ στον Κοέν θα μετράται ξεχωριστά.

2. Μια από τις κατηγορίες εναντίον του Τραμπ θα είναι κακούργημα;

Στη Νέα Υόρκη, η απάτη μπορεί να είναι κακούργημα εάν το ψεύδος διατυπώθηκε με σκοπό την απόκρυψη ή τη διάπραξη άλλου εγκλήματος.

Πηγές κοντά στην υπόθεση δήλωσαν στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι πιστεύουν πως τουλάχιστον μία από τις κατηγορίες εναντίον του Τραμπ θα μπορούσε να είναι κακούργημα.

Τι θα μπορούσε να είναι αυτό; Τα περισσότερα σημάδια δείχνουν παραβίαση των κανόνων χρηματοδότησης της εκστρατείας – ο Κοέν έχει ήδη καταδικαστεί για παραβίαση των κανόνων χρηματοδότησης της εκστρατείας και φοροδιαφυγή σε σχέση με την πληρωμή.

Αυτό θα σήμαινε ότι οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι ο  Τραμπ προσπάθησε να κρύψει τις πληρωμές του στην Ντάνιελς επειδή δεν ήθελε οι ψηφοφόροι να μάθουν ότι είχαν σχέση – οι πληρωμές φέρεται να έγιναν τις εβδομάδες πριν από τις εκλογές του 2016, και επομένως είναι πιθανό να μπορούσαν να θεωρηθούν μέρος της εκστρατείας του.

Οι περισσότερες υποθέσεις απάτης κακουργηματικού χαρακτήρα  επισύρουν έως και πέντε χρόνια φυλάκιση, αν και είναι σύνηθες οι ένοχοι να καταδικάζονται σε αναστολή ή πρόστιμο.

Ακόμη και αν καταδικαστεί, είναι πολύ απίθανο ο πρώην πρόεδρος να εμποδίζεται νομικά να είναι υποψήφιος σε μελλοντικές προεδρικές εκλογές και ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα εγκαταλείψει την εκστρατεία του για τον Λευκό Οίκο το 2024.

3. Θα μπορούσε να υπάρξει πρόσθετη κατηγορία  σε σχέση με άλλη υπόθεση;

Οι εισαγγελείς έχουν κάνει ερωτήσεις τουλάχιστον σε έναν μάρτυρα σχετικά με μια πληρωμή 150.000 δολαρίων στην Κάρεν ΜακΝτούγκαλ, πρώην Playmate of the Year στο περιοδικό Playboy.

Η ΜακΝτούγκαλ  ισχυρίστηκε ότι είχε σχέση με τον Τραμπ το 2006.

Τα χρήματα καταβλήθηκαν από το National Enquirer, ένα ταμπλόιντ περιοδικό, σε μια προσπάθεια να μην δημοσιευτεί η ιστορία από οποιοδήποτε άλλο μέσο.

Δεν είναι σαφές εάν ανακρίθηκε ώστε να ασκηθούν κι άλλες  χωριστές κατηγορίες ή για να αποδείξει ένα μοτίβο συμπεριφοράς του  Τραμπ σε σχέση με την υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς.

4. Πόσο ισχυρή είναι η υπόθεση εναντίον του κ. Τραμπ;

Το κατηγορητήριο αναμένεται να αναφέρει τι ακριβώς πιστεύουν οι εισαγγελείς ότι έχει κάνει ο Τραμπ, με ορισμένες πληροφορίες για το πώς και πότε, και εξ αυτών θα υπάρξει μια αίθσηση της υπόθεσης εναντίον του.

Το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν διώκει τακτικά άτομα για παραποίηση επαγγελματικών αρχείων, αλλά η καταδίκη για κακούργημα θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολη, δήλωσε ο Norm Eisen, ειδικός σε θέματα Δικαίου, Ηθικής και Καταπολέμησης της Διαφθοράς στο Brookings Institution.

Ο διευθυντής του Μανχάταν, ο Άλβιν Μπραγκ, θα πρέπει να αποδείξει ότι ο Τραμπ γνώριζε ότι παραβίαζε το νόμο και ότι παραποιούσε επιχειρηματικά αρχεία με στόχο να βοηθήσει την προεδρική του εκστρατεία.

Ο Μπραγκ θα μπορούσε να επικαλεστεί έναν συγκεκριμένο εκλογικό νόμο της Νέας Υόρκης που απαγορεύει στους υποψηφίους να συνωμοτούν «με παράνομα μέσα» για να προωθήσουν μια εκστρατεία, δήλωσε ο Τζέρι Γκόλντφεντερ, δικηγόρος για τις εκλογές και τη χρηματοδότηση της εκστρατείας στη Νέα Υόρκη.

Οι δικηγόροι του Τραμπ λένε ότι η πληρωμή στην Ντάνιελς έγινε για να προστατεύσει την οικογένειά του από ψευδείς ισχυρισμούς και δεν είχαν σχέση με την εκστρατεία του.

Η Ντάνιελς απειλούσε να ακυρώσει προηγούμενη συμφωνία της για να κρατήσει μυστική την υποτιθέμενη σχέση, σύμφωνα με την Washington Post . «Έπρεπε να πληρώσει χρήματα γιατί επρόκειτο να υπάρξει ένας ισχυρισμός που θα ήταν δημόσια ντροπιαστικός γι ‘αυτόν», είπε ο Τακοπίνα.

Η ομάδα υπεράσπισής του είναι πιθανό να συνεχίσει να βασίζεται σε αυτό το επιχείρημα, είπαν νομικοί εμπειρογνώμονες, αλλά θα μπορούσε να αμφισβητηθεί με βάση το χρονοδιάγραμμα της πληρωμής.

Αυτό θα μπορούσε «να υποδηλώνει ότι ήταν η εκστρατεία που τον παρακίνησε, όχι η επιθυμία του να την εμποδίσει να τον ντροπιάσει», είπε ο Ντέιβιντ Σούπερ, καθηγητής στο Νομικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν.

5. Πώς θα απαντήσει ο Τραμπ στις κατηγορίες;

Ο Τακοπίνα έχει πει ότι ο Τραμπ θα δηλώσει αθώος για όλες τις κατηγορίες και η νομική ομάδα του πρώην προέδρου αναμένεται να παλέψει με νύχια και με δόντια κατά της δίωξης σε κάθε κίνηση.

6. Τι θα συμβεί μετά;

Μόλις ο Τραμπ υποβάλει ένσταση, ο δικαστής θα ορίσει ένα χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα στην προδικαστική διαδικασία. Η ίδια η δίκη δεν αναμένεται να ξεκινήσει για μήνες. Μόλις ολοκληρωθεί η δίκη, ο Τραμπ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αφεθεί ελεύθερος και θα του επιτραπεί να επιστρέψει στη Φλόριντα.

Ο Τραμπ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα κάνει δηλώσεις στο θέρετρό του Μαρ-α-Λάγκο στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, σήμερα το βράδυ  για να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στις κατηγορίες.

Παρόλο που η δίκη μάλλον απέχει ακόμη μήνες, ο Τραμπ επιτέθηκε στον δικαστή που έχει αναλάβει την υπόθεσή του, τον δικαστή του ανώτατου δικαστηρίου της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Juan Merchan, και δεσμεύτηκε να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Με πληροφορίες από The Guardian/ BBC

Oι Αμερικανοί πιστεύουν πως ο Τραμπ ψεύδεται: Αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι του δίνουν ισχυρό προβάδισμα για υποψήφιο Πρόεδρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: