Ο τελευταίος δικαστής: Πέθανε ο Μπέντζαμιν Φέρεντς ο άνθρωπος που δίκασε τους Ναζί στη Νυρεμβέργη

FILE PHOTO: Ο Benjamin Ferencz το 2010. EPA, ARMIN WEIGEL




Ο Μπέντζαμιν Φέρεντς, ο τελευταίος επιζών εισαγγελέας από τις δίκες της Νυρεμβέργης που οδήγησαν στη δικαιοσύνη εκατοντάδες ναζί – εγκληματίες πολέμου μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και επί χρόνια απόστολος του διεθνούς ποινικού δικαίου, πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 103 ετών.

Ο Φέρεντς, νομικός με σπουδές στο Χάρβαρντ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις τις καταδίκες πολλών Γερμανών αξιωματικών που ηγούντο διαφόρων ταγμάτων θανάτου κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Οι New York Times ανέφεραν ότι ο Φέρεντς πέθανε σε ένα ίδρυμα υποβοηθούμενης διαβίωσης στο Boynton Beach της Φλόριντα.

Ήταν μόλις 27 ετών όταν υπηρέτησε ως εισαγγελέας το 1947 στη Νυρεμβέργη, όπου οι Ναζί κατηγορούμενοι, συμπεριλαμβανομένου του Χέρμαν Γκέρινγκ , κάθισαν στο σκαμνί έχοντς να αντιμετωπίσουν μια σειρά από δίκες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένου του Ολοκαυτώματος

Ο Φέρεντς υποστήριξε για δεκαετίες τη δημιουργία ενός διεθνούς ποινικού δικαστηρίου, στόχος που επιτεύχθηκε με τη σύσταση του διεθνούς δικαστηρίου στη Χάγη της Ολλανδίας. Ο Φέρεντς υπήρξε επίσης σημαντικός δωρητής στο Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ που ιδρύθηκε στην Ουάσιγκτον.

«Σήμερα ο κόσμος έχασε έναν ηγέτη στο αγώνα για δικαιοσύνη, για τα θύματα της γενοκτονίας και των σχετικών εγκλημάτων», ανέφερε το Μουσείο Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Στη Νυρεμβέργη, ο Φέρεντες υπηρέτησε ως γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ στη δίκη 22 αξιωματικών που ηγούνταν παραστρατιωτικών ομάδων δολοφονίας γνωστών ως Einsatzgruppen και τα οποία ήταν μέρος των διαβόητων ναζιστικών SS.

Οι ομάδες αυτές πραγματοποίησαν μαζικές δολοφονίες με στόχο Εβραίους, Τσιγγάνους και άλλους –κυρίως αμάχους– κατά τη διάρκεια του πολέμου στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Ευρώπη και ήταν υπεύθυνες για περισσότερους από ένα εκατομμύριο θανάτους.

«Με λύπη και ελπίδα αποκαλύπτουμε εδώ τη σκόπιμη σφαγή περισσότερων από ένα εκατομμύριο αθώων και ανυπεράσπιστων ανδρών, γυναικών και παιδιών», είχε  πει ο Φέρεντς στην εναρκτήρια δήλωση του στη δίκη.

«Αυτή ήταν η τραγική εκπλήρωση ενός προγράμματος μισαλλοδοξίας και αλαζονείας. Η εκδίκηση δεν είναι ο στόχος μας, ούτε επιδιώκουμε απλώς μια δίκαιη ανταπόδοση. Ζητάμε από αυτό το δικαστήριο να επιβεβαιώσει με διεθνή ποινική δίωξη το δικαίωμα του ανθρώπου να ζει με ειρήνη και αξιοπρέπεια, ανεξάρτητα από τη φυλή ή το πιστεύω του. Η υπόθεση που παρουσιάζουμε είναι μια έκκληση ανθρωπιάς έναντι του νόμου», πρόσθεσε ο Ferencz.

Ο Φέρεντς είχε τεκνηριώσει στο δικαστήριο ότι οι κατηγορούμενοι αξιωματικοί εκτέλεσαν μεμεθοδικότητα, μακροπρόθεσμα σχέδια εξόντωσης εθνικών, εθνικών, πολιτικών και θρησκευτικών ομάδων «καταδικασμένων στο ναζιστικό μυαλό».

«Η γενοκτονία –η εξόντωση ολόκληρων κατηγοριών ανθρώπινων όντων– ήταν το κατεξοχήν όργανο του ναζιστικού δόγματος», είπε ο Ferencz.

Όλοι οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν και 13 καταδικάστηκαν σε θάνατο.

«Ήταν σαν να κοίταξα την κόλαση»

Γεννημένος στις 11 Μαρτίου 1920 στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας, ο Φέρεντς ήταν 10 μηνών όταν η οικογένειά του μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μεγάλωσε φτωχός στο “Hell’s Kitchen” της Νέας Υόρκης. Μετά την αποφοίτησή του από τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ το 1943, εντάχθηκε στον αμερικανικό στρατό και πολέμησε στην Ευρώπη προτού ενταχθεί στο νεοσύστατο τμήμα εγκλημάτων πολέμου του αμερικανικού στρατού.

Κατέσχε έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία σε ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου όπως το Μπούχενβαλντ μετά την απελευθέρωσή τους από τις συμμαχικές δυνάμεις, κοιτάζοντας σκηνές ανθρώπινης δυστυχίας, συμπεριλαμβανομένων σωρών από αδυνατισμένα πτώματα και τα κρεματόρια όπου αποτεφρώθηκαν ανείπωτοι αριθμοί σορών.

Μετά το τέλος του πολέμου το 1945, ο Ferencz στρατολογήθηκε για να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ δίωξη στις δίκες εγκλημάτων πολέμου στη Νυρεμβέργη, μια πόλη όπου η ναζιστική ηγεσία είχε πραγματοποιήσει πάμπολλες συγκεντρώσεις προπαγάνδας πριν από τον πόλεμο

«Αυτό που ήταν πιο σημαντικό στις δίκες εκεινες ήταν ότι μας έδωσαν μια εικόνα για τη νοοτροπία των μαζικών δολοφόνων», είπε ο Φέρεντς σε μια συνέντευξη του 2018 στον Αμερικανικό Δικηγορικό Σύλλογο.

«Είχαν δολοφονήσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών εν ψυχρώ, και ήθελα να καταλάβω πώς οι μορφωμένοι άνθρωποι – πολλοί από αυτούς είχαν διδακτορικό ή ήταν στρατηγοί στον γερμανικό στρατό – μπορούσαν όχι μόνο να ανεχθούν αλλά να ηγούνται και διαπράττουν τέτοια φρικτά εγκλήματα».

Μετά τις δίκες της Νυρεμβέργης, ο Φέρεντς εργάστηκε αόκνως για να εξασφαλίσει αποζημίωση για τα θύματα και τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

Ο Φέρεντς αργότερα υποστήριξε τη δημιουργία ενός διεθνούς ποινικού δικαστηρίου. Ετσι το 1998, 120 χώρες υιοθέτησαν το σχετικό καταστατικό στη Ρώμη για την ίδρυση του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 2002.

Με πληροφορίες από Guardian

Κλιμακώνει το μπούλινγκ το Πεκίνο: Ασκήσεις για «πλήγματα ακριβείας» με εικονικό στόχο την Ταϊβάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: