Να φυλάξουμε τα δώρα του πολιτισμού, που οι καλλιτέχνες δημιουργούν με μόχθο καθημερινά, ως κόρη οφθαλμού…

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, επέδωσε το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ στη σκηνοθέτρια Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Δημοσιεύουμε την ομιλία της βραβευμένης Μαρίας Μανναρίδου Καρσερά, από το κατεχόμενο χωριό Διόριος, κατά την τελετή απονομής των βραβείων του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ). Η κ. Μανναρίδου Καρσερά έλαβε το “Μεγάλο Βραβείο” του ΘΟΚ από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Το Βραβείο του Δημιουργού της Χρονιάς επέδωσε στον σκηνογράφο Εδουάρδο Γεωργίου ο Υφυπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Χατζηγιάννης και το Βραβείο του Νέου Δημιουργού της Χρονιάς επέδωσε στον ηθοποιό Ανδρέα Κουτσόφτα η πρόεδρος του ΘΟΚ Αντιγόνη Παπαφιλίππου.

Πραγματικά, δεν έχω λόγια να εκφράσω τα συναισθήματα που μου έχουν προκαλέσει οι δημιουργοί στο φιλμάκι και τα όσα γενναιόδωρα έχουν εκφράσει για μένα η Ευρυδίκη, η Χριστίνα, ο Φώτης. Σας ευχαριστώ όλους.

Θα ήθελα, κι εγώ με τη σειρά μου, για τη βράβευσή τους, να συγχαρώ τον Εδουάρδο , τον  Ανδρέα, όπως και τους υποψήφιους δημιουργούς για το 2022 και να ευχηθώ σε όλους να συνεχίσουν την πορεία τους με ακόμα πιο πολλές δημιουργικές επιτυχίες.

Το θέατρο το αγάπησα από τότε που ο πατέρας μου, μικρή, στο δημοτικό με έπαιρνε και βλέπαμε επιθεωρήσεις. Οι παλιές, καλές εποχές της επιθεώρησης! όπως θα λέγαμε. Γιαυτό, νιώθω ότι αυτό το βραβείο ανήκει στους γονείς μου, στον Νικόλα και στην Ειρήνη Μανναρίδου από το Διόριος της Κερύνειας.

Μνημονεύω το χωριό των γονιών μου γιατί είναι αυτό που με διαμόρφωσε και που με καθοδήγησε να βρω το δρόμο μου προς το θέατρο, εκεί φυτεύτηκαν οι πρώτοι σπόροι.

  • Το βραβείο ανήκει και στα παιδιά μου, στη Νίκολα και στον Αντρέα, που χωρίς τη βοήθειά τους, σίγουρα, δεν θα μπορούσα να είμαι εδώ σήμερα. Ρωτήστε όποιο παιδί θέλετε από όποια οικογένεια καλλιτεχνών θέλετε και θα σας το επιβεβαιώσει, πουθενά δεν θα ήταν οι γονείς τους αν δεν ήταν αυτά εδώ!

Την πορεία μου στο θέατρο την άρχισα από ένα πολύ πρωτοποριακό χώρο: το «θέατρο ένα» του Αντρέα Χριστοδουλίδη, που μου έδωσε την ευκαιρία να εκφραστώ και να δημιουργήσω τον οποίο και ευχαριστώ. Μέσα στα χρόνια,  συνάντησα πολλούς σημαντικούς και αγαπημένους ανθρώπους που με στήριξαν, αλλά και με τίμησαν με τη φιλία τους.

Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου, τη Χριστίνα, την  Έλενα, τη Μαρίνα, τον Κωνσταντίνο, την Ελευθερία, την κυρία Κούλα Γεωργιάδου που στήριξε και στέριωσε αυτή τη μεγάλη οικογένεια που ονομάζεται «Σόλο για Τρεις», ευχαριστώ την Ευρυδίκη και τον Στάθη που έδωσαν στέγη και  πολλή αγάπη στις προσπάθειες μας. Μας έδωσαν το Θέατρο Χώρα.

Το 2022 ήταν για μένα μια χρονιά πολύ παραγωγική και δημιουργική και ευχαριστώ τους συνεργάτες μου στη «Φωτεινή», στην «Ιστορία ενός Αιχμαλώτου», στην «Ισλανδία», που μαζί πορευτήκαμε και δημιουργήσαμε.

Πέρα από τις ευχαριστίες, κύριε Πρόεδρε και κύριε Υφυπουργέ, δράττομαι της ευκαιρίας να απευθυνθώ προς εσάς και να σας παρακαλέσω να φυλάξετε τα δώρα του πολιτισμού, που οι καλλιτέχνες δημιουργούν με μόχθο καθημερινά, ως κόρη οφθαλμού.

Το κυπριακό θέατρο όπως το γνωρίζουμε σήμερα, ξεκίνησε τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα, μέσα από τους ερασιτεχνικούς συλλόγους των συντεχνιών των δεκαετιών του ’30 και του ’40, μέσα από τις επιθεωρήσεις του ’50 και ’60, φτάνοντας το ’70 στην ίδρυση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, του Κρατικού μας Θεάτρου. Από τότε έχει τρέξει πολλή νερό στο αυλάκι, έχουν κατακτηθεί πολλά, ιδιαίτερα, τα τελευταία είκοσι χρόνια, και ειδικά μέσα από το Σχέδιο Θυμέλη.

Παρατηρώ όμως, να συμβαίνει κάτι πρωτόγνωρο στα θεατρικά πράγματα του τόπου μας. Βλέπω να υπάρχει η τάση να δημιουργηθεί ένα διαχωριστικό τείχος ανάμεσα στη θεατρική κοινότητα, κάτι, που θεωρώ ότι δεν  αξίζει σε κανένα δημιουργό.

  • Παρακαλώ θερμά, ιδιαίτερα τον κύριο Υφυπουργό να μελετήσει, να βρεθούν οι μηχανισμοί και οι λύσεις, γιατί υπάρχουν λύσεις,  ώστε να μην εδραιωθεί αυτό το ρήγμα ανάμεσα στους θεατρικούς φορείς. Η οικογένεια του κυπριακού θεάτρου είναι πολύ μικρή για να διαιρεθεί και να διχοτομηθεί ανάμεσα σε μικρούς και μεγάλους.

Προς την κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων, πρώτιστο μέλημα θα πρέπει να είναι η αύξηση του κονδυλίου για τη θεατρική δημιουργία ώστε να εξασφαλιστεί η εργασιακή αξιοπρέπεια των ανθρώπων που εργάζονται, και επιπρόσθετα, η στήριξη των υποδομών και του διοικητικού μηχανισμού που χρειάζεται να έχει το θέατρο, αλλά, και η νεανική δημιουργία θα πρέπει να είναι μέσα στις προτεραιότητές μας.

Κλείνοντας,  θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πρόεδρο της Επιτροπής Βραβείων την κυρία Αντιγόνη Παπαφιλίππου, όπως και τα μέλη της Επιτροπής Κική Αργυρού, Μαρία Καυκαρίδου, Γιώργο Παπαγεωργίου, Θανάση Φωτίου για το δύσκολο έργο που επιτελούν και που τα Βραβεία ΘΟΚ έχει καθιερωθεί ως ένας σημαντικός θεσμός ανάμεσα στη θεατρική κοινότητα, που κάθε χρόνο προσμένει με χαρά για να επιτελεστεί αυτό που όλοι νιώσαμε απόψε.

Όμως, θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε τους δημιουργούς αυτής της γιορτής του θεάτρου που έστησαν για μας απόψε. Αυτή είναι η νέα γενιά του κυπριακού θεάτρου, που φαίνεται να μας υπόσχεται ακόμα πιο μαγευτικά και θαυμαστά  έργα για το μέλλον. Ας επενδύσουμε σε αυτούς λοιπόν.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης, στους αφανείς ήρωες αυτής της γιορτής, είτε εργάστηκαν στα παρασκήνια, είτε στα γραφεία τους, φροντίζοντας για την καλύτερη οργάνωση αυτής της όμορφης βραδιάς.

Σας  ευχαριστώ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η Αθήνα μπορεί να διαφωνεί με τη Λευκωσία για την καρέτα-καρέτα! Οι εκλογές στο ΙΜΟ έδειξαν την αβάσταχτη ελαφρότητα στα ελληνοτουρκικά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: