Μητροπολίτης Νουβίας Σάββας: Ζούμε από θαύμα, προστατεύσαμε τα παιδιά με τα σώματά μας από τις βόμβες»* Στην Αθήνα άλλοι 16 Ελληνες του Σουδάν

Στιγμιότυπο από την τηλεόραση του OPEN




Στην Αθήνα προσγειώθηκαν λίγο μετά τις 4:00 το απόγευμα της Τετάρτης, ακόμη 16 ομογενείς που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι, τις τελευταίες εβδομάδες, στο Σουδάν, εν μέσω της εμφύλιας σύρραξης που μαίνεται στη χώρα.

Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στη χώρα μας, με το δεύτερο μεταφορικό αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το  C-27J αναχώρησε από το Ασουάν της Αιγύπτου χθες στις 17:10 τοπική ώρα για το Τζιμπουτί, απ’ όπου παρέλαβε τους Ρουμάνους και Φινλανδούς πολίτες. Επέστρεψε στο Ασουάν σήμερα στις 04:30 τοπική ώρα για ανεφοδιασμό. Στις 06:30 απογειώθηκε για την Άκαμπα της Ιορδανίας απ’ όπου παρέλαβε τους 16 Έλληνες και μία Κύπρια υπήκοο. Απογειώθηκε στις 09:00 τοπική ώρα με τελικό προορισμό την Αεροπορική Βάση της Τανάγρας.




Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς και επικεφαλής της αποστολής, συμμετείχε στην επιχείρηση και βρισκόταν σε συνεχή επαφή και συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Λίγο πριν επιβιβαστούν στο αεροσκάφος που θα τους οδηγήσει με ασφάλεια από το Αμμάν της Ιορδανίας στην Ελλάδα, ο Μητροπολίτης Σάββας που πέρασε «δια πυρός και σιδήρου» μίλησε στην ΕΡΤ3 για κάθε στιγμή της «κόλασης» του εμφυλίου στο Σουδάν, τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων, τις πιο δύσκολες στιγμές μέσα κι έξω απ’ την Ιερά Μητρόπολη του Χαρτούμ.

Περιγράφοντας την επιχείρηση απεγκλωβισμού του μαζί με άλλους 21 Έλληνες καθώς και Ελληνοκυπρίους με Ολλανδικό αεροπλάνο αυτοί, ανέφερε: «Μας ειδοποίησαν να ετοιμαστούμε γιατί φεύγουμε. Μας παρέλαβαν με ένα βανάκι. Είχαν κάνει συνεννοήσεις ο οδηγός με τον συνοδηγό να περάσουν από όλα τα σημεία που είχαν ενημερώσει ότι θα πάρουν άτομα από την ελληνική κοινότητα να δώσουν αναφορά. Κάποιοι δεν μας αναγνώρισαν και χτύπησαν δύο φορές το βανάκι, αλλά ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί κανείς».

Όπως ενημέρωσε, «όσοι έμεναν στα προάστια, έφταναν στο αεροδρόμιο. Εμείς που μέναμε στο κέντρο του Χαρτούμ, ήταν αδύνατο να κινηθούμε είτε πεζή είτε με αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή που επιχειρήσαμε εμείς να πάμε στη Γαλλική Πρεσβεία μας χτύπησαν. Δεν βρεθήκαμε στη μέση διασταυρούμενων πυρών, ήμασταν ο στόχος»

Όμως δεν ήταν αυτή η δυσκολότερη στιγμή, επισήμανε. «Η δυσκολότερη στιγμή ήταν όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί, μαζευτήκαμε σε μία γωνία και είπαμε ήρθε το τέλος μας. Καλύψαμε με τα σώματά μας τα παιδιά για να σωθούν τουλάχιστον αυτά. Από θαύμα ζούμε όσοι ήμασταν στη Μητρόπολη»

«Ήταν κόλαση» είπε ο Μητροπολίτης. «Δεν μιλάμε για έναν απλό πόλεμο, αλλά για εμφύλιο σε πλήρη εξέλιξη και χωρίς καμία ευαισθησία. Δεν τους ενδιαφέρουν ούτε άμαχοι, ούτε έγκυες ούτε παιδιά. Κανένας. Πρώτος τους στόχος είναι τα νοσοκομεία και τα ασθενοφόρα».

Απόδραση από την κόλαση του Σουδάν για άλλους 13 Ελληνες, ανάμεσά τους και ο Μητροπολίτης Νουβίας Σάββας [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: